Tabu
LIFE & LOVESlider

Ce au in comun prostitutia si arta?

Este prostitutia un lucru imoral? Parerile sunt impartite, unii considera prostitutia ca fiind ceva imoral, iar altii cred ca aceasta meserie este una cinstita prin care sexul devine moneda de schimb. Fiecare are dreptul sa creada ce vrea, nu intram in polemica. Cert este ca, recunoscuta drept cea mai veche meserie din istoria omenirii, a produs si inca produce frumusete si cunoastere.

Ce_au_in_comun_prostitutia_si_arta_3Prostitutia ca sursa de inspiratie pentru artisti celebri     

Prostitutia produce arta. De-a lungul timpului, ea a fost o tema extrem de abordata de catre pictori, scriitori, muzicieni, sculptori si a produs arta, arta de buna calitate. Si datorita acestor artisti, care au reusit sa surprinda adevarata drama a acestor femei de moravuri usoare, noi ne-am dezvoltat cultural si social.

Astfel ca, faimosul Musée d’Orsay din Paris a organizat pentru prima data o expozitie care arata cat de mare este influenta acestor fiinte asupra artei intre anii 1850 – 1910. Expozitia se numeste  “Splendoare si mizerie. Imagini ale prostitutiei, 1850-1910” si va fi deschisa pana pe data de 22 ianuarie 2016.

Dupa cum titlul sugereaza, aceasta expozitie arata atat splendoarea pe care au produs-o curtezanele, cat si mizeria in care traiau femeile mahalalelor care practicau aceasta meserie. Cu ajutorul picturilor, documentelor, sculpturilor si a fotografiilor, aceasta expozitie explica de ce in secolul al XIX-lea acesta tema a fost o sursa de inspiratie.

Ce_au_in_comun_prostitutia_si_arta_4Ce artisti au fost atrasi de tema prostitutiei ?

Artisti precum James Tissot, Edouard Manet, Louis Valtat, Edgar Degas, Pablo Picasso si multi altii au fost fascinati de aceste femei si de complexitatea problemei prostitutiei, redand prin operele lor realitatea. Trupul gol, chipul machiat strident, formele femine si atmosfera placerii si a noptii – in antiteza cu cea a durerii prostituatei – au produs capodopere si scandaluri, care astazi ne starnesc atentia.

Expozitia are mare succes si il merita pe deplin pentru ca pe tot parcursul ei ridica o intrebare foarte autentica: de ce tocmai femeia este obiectul fanteziei si simbolul impur al frumusetii mizerabile?

Alte articole asemanatoare:

http://www.tabu.ro/homosexualitatea-natura-optiune-trend/

http://www.tabu.ro/top-7-parodii-porno/

http://www.tabu.ro/cat-de-mare-inseamna-mare/

ARTICOLE SIMILARE

Cum a învins Rona Hartner cancerul a doua oară, deși se afla în stadiul patru cu metastaze

Andreea Damian

The Pussycat Dolls se reunesc după 10 ani

Andreea Damian

Chirurgia vulvei la femei sub 25 de ani: un fenomen nebănuit

Andreea Damian

Adevărul despre masca medicinală: cât ne protejează, de fapt, împotriva gripei, coronavirusului și poluării?

Andreea Damian

De ce se indragostesc unele femei de barbati insurati?

realitatea

MNAC Live Online ⎢ Lansare „Ion Țuculescu. Reconstituirea”

Ciocîrlan

1 comentariu

Scrie un comentariu