Tabu
HEALTH

Ce boli se pot dezvolta din lipsa odihnei

O nouă cercetare dezvăluie o perspectivă asupra impactului pe care calitatea somnului îl are asupra sistemului imunitar al unei persoane şi a modului în care acesta ar putea fi legat de dezvoltarea unor boli precum obezitatea, diabetul şi bolile cardiovasculare.

Studiul, publicat în The Journal of Immunology, relevă că, chiar şi o singură noapte de privare de somn de 24 de ore la persoane tinere, slabe şi sănătoase a modificat profilul celulelor imunitare, ce ajută la reglarea sistemului imunitar, care au semănat cu cel al persoanelor cu obezitate – o afecţiune cunoscută pentru faptul că provoacă inflamaţii cronice.

Acest lucru sugerează că sistemul imunitar este foarte sensibil la somn şi se poate adapta rapid la schimbările în tiparele de somn. Potrivit cercetătorilor, dacă aceste schimbări persistă, ele ar putea contribui la stări inflamatorii pe termen lung şi la creşterea riscului de boală.

Există dovezi substanţiale care leagă insomnia şi tulburările de somn de o serie de afecţiuni cronice şi morbidităţi, cum ar fi diabetul zaharat de tip 2 şi bolile cardiovasculare. Se ştie, de asemenea, că rezultatele slabe pentru sănătate pot fi determinate de inflamaţia cronică, dar influenţa directă a somnului asupra celulelor imunitare circulante, cum ar fi monocitele, nu a fost la fel de bine înţeleasă.

Monocitele sunt o componentă vitală a sistemului imunitar înnăscut – prima linie de apărare a organismului care detectează rapid agenţii patogeni şi declanşează răspunsul imunitar. Există trei subseturi de monocite – monocitele clasice, intermediare şi neclasice. Monocitele neclasice patrulează corpul, detectează şi răspund la indicii inflamatorii şi ajută la menţinerea şi reglarea răspunsului imunitar.

În acest studiu, cercetătorii de la Institutul pentru cercetarea diabetului, Dasman, din Kuwait City, au analizat tiparele de somn ale 237 de participanţi adulţi sănătoşi, cu Indice de Masă Corporală (IMC) diferit, şi au prelevat probe de sânge pentru a stabili profilul nivelurilor diferitelor monocite, precum şi al markerilor de inflamaţie. Ei au constatat că persoanele obeze aveau o calitate a somnului semnificativ mai scăzută şi o inflamaţie cronică de grad scăzut mai mare în comparaţie cu grupul de persoane fit. Monocitele neclasice au fost, de asemenea, crescute semnificativ la participanţii obezi, în corelaţie cu calitatea redusă a somnului şi markerii pro-inflamatori crescuţi.

Cinci persoane sănătoase şi cu o greutate adecvată au luat parte, de asemenea, la o parte a studiului privind privarea de somn timp de 24 de ore şi li s-au recoltat probe de sânge pe tot parcursul studiului. Cercetătorii au constatat că privarea de somn a modificat profilul monocitelor la fel ca cel observat la participanţii obezi, susţinând rolul sănătăţii somnului în modularea inflamaţiei.

„Constatările noastre subliniază o provocare din ce în ce mai mare pentru sănătatea publică. Progresele tehnologice, timpul prelungit petrecut în faţa ecranului şi schimbarea normelor societale perturbă din ce în ce mai mult orele regulate de somn. Această perturbare a somnului are implicaţii profunde pentru sănătatea imunitară şi generală”, a declarat, luni, dr. Fatema Al-Rashed, care a condus studiul.

Cercetătorii îşi propun în continuare să exploreze mai în detaliu mecanismele care leagă privarea de somn de modificările imunităţii. De asemenea, ei ăşi propun să vadă dacă intervenţiile, cum ar fi terapiile de somn structurate sau recomandările privind utilizarea tehnologiilor, pot inversa aceste modificări imune.

Sursa: Tabu.RO

ARTICOLE SIMILARE

Meniu sănătos de primăvară în 10 minute

Andreea Damian

Un experiment cu Viagra a dus la pierderea a 11 sarcini

realitatea

Alertă medicală! Sindrom inflamator grav depistat la copiii cu coronavirus

Andreea Damian

Când simptomele răcelii indică de fapt o infecție cu herpes

Andreea Damian

OMS: Numărul cazurilor de rujeolă s-a triplat în primul trimestru din 2019

Andreea Damian

Alimente recomandate de medici în post

Andreea Damian

Scrie un comentariu