Marea majoritate a românilor au nevoie, la un moment dat, să acceseze un credit ipotecar pentru a-și achiziționa o casă. Deși pare un lucru ușor de obținut, ținând cont de oferta tot mai flexibilă a băncilor, totuși, pentru a primi suma solicitată este nevoie să îndeplinești condițiile esențiale de eligibilitate. Aceste condiții nu sunt universale, dar există câteva criterii generale care sunt luate în considerare de majoritatea băncilor atunci când evaluează un solicitant. Iată care sunt principalele aspecte pe care trebuie să le ai în vedere înainte de a solicita un împrumut!
Vârsta
De obicei, băncile impun o limită de vârstă atât la momentul obținerii creditului, cât și la încheierea acestuia. La BCR, de exemplu, pentru a accesa un credit ipotecar trebuie să ai minim 18 ani și maximum 63 la scadența finală pentru femei, 65 pentru bărbați sau 75 de ani pentru pensionari. Vârsta influențează și perioada pe care poți obține creditul și, implicit, valoarea ratei. Persoanelor cu vârste mai înaintate li se oferă împrumut pe o perioadă mai scurtă, iar ratele sunt mai mari.
Veniturile
Un criteriu esențial pentru eligibilitatea unui credit ipotecar este venitul lunar. Este esențial să ai un salariu constant și să fii angajat de cât mai mult timp. În funcție de venit se stabilește suma pe care o poți primi și valoarea ratei. De obicei, rata lunară a creditului nu trebuie să depășească 30-40% din venitul net lunar al solicitantului.
Scorul de credit
Scorul de credit este un alt factor decisiv atunci când aplici pentru un credit ipotecar. Acesta reflectă istoricul tău financiar și capacitatea de a îți gestiona datoriile anterioare. De exemplu, un card de credit pe care l-ai utilizat responsabil va avea un impact pozitiv asupra scorului tău de credit, pentru că te ajută să demonstrezi că ești capabil să îți gestionezi datoriile. Un scor de credit bun îți va crește șansele de a obține un credit ipotecar, dar și de a beneficia de condiții mai avantajoase, cum ar fi dobânzi mai mici.
Avansul
Majoritatea băncilor solicită un avans la achiziționarea unei locuințe. Acesta poate fi între 15-30% din valoarea totală a proprietății. Cu cât avansul este mai mare, cu atât șansele de a obține aprobarea unui credit ipotecar sunt mai mari. În plus, un avans mai mare poate reduce valoarea ratei lunare a creditului, eliminand presiunea financiară.
Tipul și valoarea proprietății
Ceea ce intenționezi să cumperi poate facilita sau îngreuna procesul de aprobare a dosarului de credit. Băncile preferă să acorde credite ipotecare pentru locuințe care sunt ușor de valorificat în caz de neplată a ratelor. De exemplu, poți avea multiple avantaje dacă te decizi să cumperi o locuință eficientă energetic. La BCR ai un credit ipotecar dedicat caselor verzi, care îți oferă și o reducere de 0,6% a dobânzii la achiziția de astfel de locuințe.
Este important să îndeplinești toate criteriile menționate pentru a-ți crește șansele de a obține un împrumut favorabil și de a-ți achiziționa locuința dorită.
Sursa: Tabu.RO