Tabu
Image default
HEALTHSlider

Ce este important să știm despre noul coronavirus identificat în China

Dintre toate informațiile privind noul virus care se răspândește rapid în Wuhan, China, este poate cel mai alarmant: un singur pacient a infectat 14 asistenți medicali. Asta înseamnă că este un super-spreader, pe românește o gazdă – un organism infectat cu o boală – care infectează în mod disproporționat mai multe contacte secundare decât alte gazde. Experții fac eforturi pentru a opri răspândirea acestui coronavirus care a ucis peste 20 de persoane și a infectat peste 500 în cinci țări diferite, inclusiv în Statele Unite.

Prezența unui super spreader în Wuhan indică faptul că virusul se poate răspândi cu ușurință, a spus Michael Osterholm, un epidemiolog și profesor la Școala de Sănătate Publică a Universității din Minnesota. El îi numește „ super shedders”, de vreme ce au vărsat virusul – de exemplu, prin strănut sau tuse – în cantități mai mari decât majoritatea oamenilor.

Noul coronavirus identificat în China, în regiunea Wuhan, este un „văr“ al virusurile SARS și MERS. Toate trei sunt coronavirusuri. Nu este limpede cât de fatală poate fi infecţia cu coronavirusul din Wuhan, dar, în acest moment, rata de deces este mai mică decât cea cauzată de virusurile MERS şi SARS laolaltă. Experţii sunt îngrijoraţi de faptul că virusul ar putea suferi mutaţii pe măsură ce apar tot mai multe focare de infecţie.

Virusul MERS a fost raportat pentru prima oară în în 2012, în Orientul Mijlociu, iar rata de mortalitate a fost între 30-40%, potrivit CDC. Cât priveşte virusul SARS, un alt virus care determină simptome respiratorii severe, a fost identificat pentru prima oară în Guangdong, o provincie din sudul Chinei, potrivit OMS. Virusul determină şi simptome gastrointestinale precum diaree, oboseală, respiraţie scurtă şi dificilă şi colapsul rinichilor. În funcţie de categoria de pacienţi, rata de deces variază de la 0% şi până la 50%, vârstnicii fiind mult mai vulnerabili.

Coronavirusul din Wuhan este considerat a fi mult mai blând decât celelalte două – SARS şi MERS – simptomele dezvoltându-se pe parcursul unei perioade mai lungi. Pacienţii pot avea febră timp de o săptămână, urmată de dificultăţi de respiraţie, semne care îi aduc la spital, a explicat prof. dr. Peter Horby la Universitatea Oxford, medic infecţionist. Până acum, între 15% şi 20% din cazuri au devenit severe impunând, de exemplu, asistenţă medicală pentru susţinerea respiraţiei pacienţilor în spital.

ARTICOLE SIMILARE

Boeing e acuzată că face „sicrie zburătoare” dar îi dă fostului șef Dennis Muilenburg 62 mil. $

Andreea Damian

Cum poți trata durerile de spate cu o minge de tenis

Andreea Damian

Ce mănâncă Dwayne Johnson când nu ține dietă: „E prea mult pentru un singur om”

Andreea Damian

După alerta produselor congelate cu listeria, sunt retrase și merele verzi cu pesticid de la Lidl

Dora Constantinovici

Cum se simte Horațiu Mălăele după ce a fost infectat cu coronavirus

Tabu Tabu

Coldplay va concerta pentru prima oară în România, în cadrul unui turneu european. Când e programat evenimentul

Andreea Damian

3 comentarii

Scrie un comentariu