Tabu
Image default
HEALTHSlider

Ce este ortorexia și cum o recunoaștem

Ortorexia reprezintă preocuparea excesivă pentru hrană, obsesia nesănătoasă de a mânca sănătos. Din dorinţa de a se feri de mâncarea procesată, multe persoane nu mai ştiu ce să aleagă şi intră astfel într-un cerc vicios.

Bolnavul de ortorexie duce lucrurile la extrem. Nu se mai atinge de niciun fel de alimente care conţin grăsimi sau modificări genetice și îşi stabileşte o serie de reguli mult prea severe în privinţa dietei. Ortorexia poate duce în timp la malnutriţie şi în final la moarte.

Ce înseamnă ortorexia?

Ce înseamnă ortorexia și cum recunoaștem persoanele afectate, a explicat nutriționistul Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.

„Când grija de a mânca natural și sănătos se transformă în manie, asta înseamnă ortorexie. Definită în 1997 de medicul Steven Bratman, ortorexia nervoasă este o tulburare psihiatrică înrudită cu anorexia și constă în obsesia maniacală de a avea o alimentație sănătoasă (ortho=drept, just).

Asemenea orthodoxului fanatic, orthorexicul își organizează întreaga existență în jurul subiectelor ce țin de alimentație, își reduce câmpul de interes la probleme legate de mâncare, relația sa cu hrana se transformă într-un sistem rigid și aspru de reguli și valori ce duc cu gândul la asceză, călugărie, pocăință. O atitudine extremistă de acest gen are consecințe cel puțin contradictorii: deși obiectivul țintit este sănătatea, restricțiile alimentare autoimpuse duc orthorexicul în pragul carențelor grave și chiar a amenințării cu moartea. Mâncarea devine din prieten, un dușman sau, ca să citez din DSM (Diagnostic and Statistical of Mental Disorders): „tulburare anxioasă ce cuprinde o dimensiune fobică în credința că alimentul e periculos și o dimensiune obsesiv-compulsivă de elaborare a unor strategii și mecanisme de protecție împotriva acestui dușman”.

Atenție, nu orice dietă strictă înseamnă ortorexie!

mihaela bilic

Atenție, nu orice dietă strictă înseamnă ortorexie! Dacă țineți un regim alimentar și sunteți mulțumiți, fericiți, bine în pielea voastră, conectați cu cei din jur și funcționali dpdv social, profesional și familial, atunci nu vă speriați, nu suferiți de ortorexie? Riscul apare atunci când grija de a mânca sănătos se transformă în obsesie, când apar carențe nutriționale grave, iar persoana respectivă se izolează, nu mai are o viață normală. Obsedat de căutarea alimentului perfect, ortorexicul protestează împotriva mâncării și societății, își construiește propriul univers de valori și se izolează de restul lumii, în dorința absurdă de a găsi puritatea, pacea, echilibrul, nemurirea.

Din păcate, sau din fericire, mâncarea este doar mâncare. Alimentele sunt carburantul cu care supraviețuim și de care trebuie să ne bucurăm, să îl savurăm, nu să-l lăsăm să pună stăpânire pe viața noastră!? Câteodată între normalitate și nebunie nu e decât un pas și nu merită să-l facem de dragul mâncatului “mai bine”, “mai sănătos”, “mai corect”…”, scrie specialistul.

Diferența între ortorexie și anorexie

Este o diferență între ortorexie și anorexie. Anorexicii sunt persoane obsedate de cum arată, să fie cât mai slabe, pe când cei care suferă de ortorexie sunt obsedați de ce mănâncă și de calitatea mâncării.

Ortorexia este foarte greu de tratat. Poate duce și la alte tulburări: depresie, anxietate, atacuri de panică, malnutriție, tulburări cardiace. Diagnosticul este unul clinic, pe care îl face psihologul sau psihiatrul. Ca orice tulburare obsesiv compulsivă avem șanse să învățăm să o gestionăm nu neapărat să o vindecăm, pentru că sunt destul de greu de vindecat aceste tulburări.

ARTICOLE SIMILARE

O nouă înregistrare video a unui abuz sexual al lui R. Kelly a fost predată autorităților americane

realitatea

Săptămâna Modei din Copenhaga | 3 tendințe scandinave pentru 2021

Andreea Damian

Detoxifiere spirituală: noua modalitate de a slăbi o dată pentru totdeauna

Andreea Damian

Copiii Prințului Harry și ai lui Meghan Markle vor fi prinț și prințesă

Andreea Damian

Roxana Hulpe a devenit mamă! „Dumnezeu ne-a trimis o minune”

Andreea Damian

Emily Burghelea, probleme de sănătate, la doar câteva zile după ce a ajuns acasă cu fiul ei

Andreea Damian

Scrie un comentariu