Home > Health > Ce să faci dacă ți-a apărut o umflătură la încheietura mâinii

Ce să faci dacă ți-a apărut o umflătură la încheietura mâinii

umflătură

„Umflătura” de la încheietură este cunoscută în lumea medicală sub denumirea de higromă. Această umflătură reprezintă o pungă umplută cu un lichid vâscos. De obicei, acesta se formează în regiunea articulaţiilor mari şi tendoanelor de la diferiţi muşchi ai mâinii (de exemplu, la încheietura mâinii) sau piciorului (de pildă, în partea posterioară a genunchiului sau a gleznei).

Higromele nu prezintă niciun pericol pentru sănătatea omului, iar în cazurile în care nu provoacă disconfort şi nici dureri, acestea nu trebuie îndepărtate sau tratate în niciun fel.

Higromele situate în regiunea articulaţiilor mari se pot forma după ce se rupe membrana compactă care le protejează. În acest caz, teaca sinovială iese în afară, iar prin fisură începe să se scurgă lichidul care umple articulaţia. Aceste higrome se numesc, în limbaj medical, chisturi sinovialeÎn alte cazuri, higromele se formează în regiunea articulaţiei sau tendonului în urma acumulării de ţesut conjunctiv distrus (de exemplu, la degete). Aceste higrome se numesc chisturi mixoide. Formaţiunile respective apar cu precădere la oamenii mai în vârstă.

Deşi higromele se formează la mulţi oameni, cauzele exacte ale apariţiei acestora nu sunt cunoscute până la capăt. Potrivit specialiştilor în domeniu, apariţia higromelor în regiunea articulaţiilor mari ar putea fi legată de traumatismele articulaţiilor respective. Cu toate acestea, legătura dintre formarea higromelor şi traumatismele articulaţiilor nu se atestă în toate cazurile. O altă cauză ar putea fi inflamaţia persistentă a ţesuturilor din jurul articulaţiei, care distruge o parte din ţesutul conjunctiv.

De cele mai multe ori, pentru a diagnostica higroma, medicul trebuie doar să examineze şi să pipăie “umflătura” şi să vă întrebe când şi cum a apărut aceasta. Pentru a preciza diagnosticul şi determina structura higromei, medicul vă poate prescrie o radiografie sau o ecografie a articulaţiei. În funcţie de dimensiunile, structura şi situarea higromei, medicul vă poate propune diverse modalităţi de tratament. Higromele de la încheietura mâinii se tratează foarte simplu, prin strivire. Medicul apasă puternic cu degetul pe aceasta. Sub presiune, higroma se sparge, iar lichidul din care e alcătuită se scurge sub piele. Higroma dispare fără urmă, iar lichidul scurs se resoarbe în întregime odată cu timpul.

Unii medici le recomandă pacienţilor puncţia (înţeparea învelişului) higromei. Cu ajutorul unui ac special, fixat de o seringă, medicul străpunge higroma şi extrage conţinutul acesteia. Pentru a o îndepărta cu totul, medicul ar putea fi nevoit să repete puncţia de câteva ori. În cazurile în care nu este posibilă îndepărtarea higromei prin alte mijloace, medicul vă poate propune o intervenţie chirurgicală. Adică îndepărtarea formaţiunii printr-o incizie mică pe piele

 

Articole asemanatoare
umflătură
Dacă vezi o umflătură în palmă după vizita la dentist mergi de urgență la medic. Iată motivul!

Ce să faci dacă ți-a apărut o umflătură la încheietura mâinii

by Andreea Damian   2 min
2