Scalpul nostru este expus în mod regulat la iritații, ceea ce îl face o zonă sensibilă. „Pruritul (mâncărimea pielii) este o problemă frecvent întâlnită în practica noastră”, confirmă un dermatolog. Nu întotdeauna ușor de diagnosticat, însă poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții.
„În afară de mâncărimea scalpului, unii oameni pot simți durere la rădăcinile părului sau chiar arsuri și disestezie (reducerea sau exagerarea sensibilității)”, explică expertul. Prin urmare, este esențial să calmați un scalp sensibilizat cât mai repede posibil.
De ce scalpul te doare și ai mâncărime?
Nu suferi de afecțiuni ale pielii, cum ar fi psoriazisul și ți-ai pieptănat scalpul fără să găsești paraziți? Nici păduchii nu sunt cauza mâncărimii. Aceștia apar foarte des din cauza pielii uscate și a scalpului iritat. Cu toate acestea, iritațiile pot fi un răspuns inflamator în urma unui atac extern.
„Folosirea unor șampoane prea dure, apă prea fierbinte sau de expunerea la soare poate duce și la iritații, la fel ca și starea psihologică a persoanei. Stresul poate fi asociat cu un scalp iritat.” subliniază medicii.
Rețineți că pruritul poate fi endogen și indus de o boală (diabet, insuficiență renală etc.), motiv pentru care este important să consultați un medic dermatolog în cazul unor mâncărimi semnificative, pentru a verifica vascularizarea foliculilor, starea scalpului, părului și seboreea acestuia. Sau pentru a comanda un test de sânge dacă este necesar.
Scalp sensibil: care este cel mai bun șampon calmant pentru mâncărime?
Dezechilibrele pielii pot avea multe consecințe asupra părului, începând cu pierderea cauzată de zgâriere sau apariția mătreții. Pentru a calma scalpul, și pentru a nu agrava situația, alegerea șamponului, anti-mâncărime sau nu, joacă un rol crucial. Va trebui să folosiți șampoane blânde, liniștitoare, fără surfactanți iritanți sau sulfați, care reglează flora locală și hidratează scalpul fără a încărca părul. Se recomandă minim 2 spălări pe săptămână. Anumite ingrediente active naturale precum mușețelul și rozmarinul au puterea de a lupta împotriva inflamației, de a regla flora și de a calma mâncărimile. Dacă este necesar un balsam, medicul dermatolog recomandă să-l alegeți fără alergeni cunoscuți și organic dacă este posibil, pentru a nu întări mâncărimile.
Cum să oprești mâncărimea scalpului?
Pielea și scalpul sunt o reflectare a ceea ce se întâmplă în interior. Pe lângă necesitatea unui șampon blând adecvat, pacienții trebuie să adopte o dietă antiinflamatoare: și anume fără alimente procesate, reducerea consumului de zahăr, gluten și lactoză. Dacă este necesar, o cură cu magneziu și vitamina D va ajuta la combaterea stresului și a oboselii care pot cauza sau menține mâncărimea.
Sursa: Tabu.RO