Tabu
Image default
HEALTH Slider

Ce se poate întâmpla dacă folosești prea des uleiuri esențiale

Uleiurile esențiale sunt promovate ca remediu pentru tot felul de afecțiuni: de la probleme de piele la probleme de sănătate mintală. Cu toate acestea, aceste uleiuri nu sunt atât de inofensive pe cât par. Miros frumos, dar marketingul supradimensionează beneficiile lor în timp ce minimizează părțile rele. Care sunt, de fapt, destul de nocive.

Studiile arată mii de incidente de intoxicări cu uleiuri esențiale în ultimii ani și mai mult de jumătate dintre victime au fost copii. Toxicitatea se răspândește rapid și necesită doar o cantitate mică de ulei pentru a crea o situație care pune viața în pericol. Poate duce la vărsături, leziuni pulmonare și ale sistemului nervos central. Cel mai nociv este uleiul de eucalipt. Doar câteva picături pot duce la greață, dureri de stomac și convulsii.

În timp ce 80% din cazuri au fost accidentale, deoarece uleiurile au fost confundate cu medicamente lichide, cum ar fi siropul pentru tuse, au existat un număr de persoane semnificativ de persoane care au luat uleiuri esențiale pe cale orală din cauza dezinformării.

De asemenea, uleiurile esențiale – de lavandă și arbore de ceai în special – duc la un fenomen numit ginecomastie. Este rar și de multe ori nu are o cauză evidentă. Un studiu a demonstrat că uleiurile esențiale sunt adesea de vină pentru mărirea țesutului mamar la băieți. Uleiurile pot imita hormonii feminini și pot suprima comportamentul celor masculini. Acest lucru perturbă echilibrul hormonal și endocrin general al corpului.

Unele uleiuri esențiale sunt fotosensibilizatori, ceea ce înseamnă că acestea cresc vulnerabilitatea pielii la lumina soarelui. Așadar, mare grijă când folosești uleiurile citrice și uleiul de bergamotă. Multe citrice conțin un compus numit Furanocumarină, care poate provoca arsuri chimice atunci când este expus la lumina soarelui. În cele mai grave cazuri, chiar și câteva minute sub razele soarelui pot duce la apariția de vezicule.

Uleiurile esențiale pot provoca afecțiuni ale pielii, de la iritații minore la alergii serioase, cum ar fi dermatita. Reacțiile alergice duc la urticarie, erupții cutanate, mâncărime și arsuri. Pielea poate deveni uscată, solzoasă și poate începe să crape. Este o idee deosebit de proastă să folosiți uleiuri pe pielea deteriorată, deoarece absoarbe mai mult ulei și reacția sa poate fi neașteptat de neplăcută. Și nu ar trebui să folosiți niciodată ulei nediluat: poate fi de-a dreptul periculos pentru piele.

Unele uleiuri esențiale conțin aditivi și impurități care pot fi dăunătoare femeilor însărcinate. Printre efectele dăunătoare se numără greață, cefalee, vărsături și vertij. Chiar și aplicate pe piele pot ajunge în placentă și pot afecta copilul. În cel mai rău caz, sarcina s-ar putea încheia cu avort spontan.

ARTICOLE SIMILARE

Cum arată Oana Roman în costum de baie. FOTO

Andreea Damian

Dezastru financiar la H&M. Ce se întâmplă cu al doilea cel mai mare retailer de îmbrăcăminte

Andreea Damian

Activitatea săptămânală care îmbunătățește sănătatea și starea de bine a organismului

Andreea Damian

Garderoba Bollywoodiană a lui Justin Trudeau îi amuză pe indieni

Dora Constantinovici

Prințul Charles, primul mesaj public de când s-a îmbolnăvit de coronavirus

Andreea Damian

Miliardarul japonez care caută o „femeie specială” pentru călătoria sa în jurul Lunii

Andreea Damian

Scrie un comentariu