Home > Health > Ce se poate întâmpla dacă tragi apa fără să lași jos capacul de la toaletă

Ce se poate întâmpla dacă tragi apa fără să lași jos capacul de la toaletă

toaleta

Dacă tragi apa la toaletă fără să lași jos capacul permiți crearea unui nor de particule care poate răspândi infecții, inclusiv coronavirusul, susțin cercetătorii chinezi. Oamenii de știință au calculat că, după ce tragi apa, se creează un efect de spray care propulsează în afara toaletei, până la înălțimea capului și chiar deasupra acestuia, un nor de picături care pot transporta numeroși viruși, printre care și temutul Covid-19, conform unui model de calcul folosit de cercetătorii de la Universitatea Yangzhou.

Simpla coborâre a capacului ar evita acest lucru, scrie BBC, care citează concluziile unei lucrări publicate în revista Physics of Fluids. Coronavirusul este răspândit prin picături transmise pe calea aerului prin tuse și strănuturi sau obiecte care sunt contaminate cu ele. Persoanele infectate pot avea, de asemenea, urme de virus în materiile fecale, deși nu este încă clar dacă acesta ar putea fi un alt mod de a transmite boala.

Oamenii de știință din întreaga lume testează în prezent apele uzate pentru a determina modul în care unii oameni s-ar fi putut infecta cu coronavirus și în acest mod. Există însă numeroase alte virusuri care pot fi răspândite prin igiena slabă a toaletei, cunoscută sub denumirea de transmisie oral-fecală.

Pe măsură ce apa se revarsă în vasul de toaletă în timpul curățării, acesta lovește vasul, creând turbulențe și picături. Picăturile sunt atât de mici încât de obicei plutesc în aer mai mult de un minut, potrivit autorului studiului, Ji-Xiang Wang și colegii săi de la Universitatea Yangzhou, China.

Dr. Bryan Bzdek, de la Centrul de Cercetare a Aerosolului de la Universitatea din Bristol, a spus că, deși nu există dovezi clare că noul coronavirus s-ar putea răspândi în acest fel, este logic să se ia măsuri de precauție. „Autorii studiului sugerează că, ori de câte ori este posibil, ar trebui să menținem scaunul de toaletă în jos când tragem apa, să curățăm frecvent scaunul de toaletă și orice alte zone de contact frecvent și să ne spălăm pe mâini după ce folosim toaleta”, a declarat Bzdek.

„În timp ce acest studiu nu este în măsură să demonstreze că aceste măsuri vor reduce transmisia virusului SARS-CoV-2, multe alte virusuri sunt pe cale fecal-orală, deci aceste bune practici de igienă trebuie să fie oricum respectate”, a mai spus acesta.

Articole asemanatoare
coronavirus
OMS: numărul cazurilor de coronavirus se dublează la fiecare șase săptămâni
coronavirus
Cele mai bune sfaturi ca să nu iei coronavirus pe Litoral
înălțimea
Cât de expus ești riscului de infectare cu coronavirus în funcție de înălțime
covid-19
Cei 3 paşi simpli care pot reduce răspândirea pandemiei de COVID-19

Comenteaza acest articol

Ce se poate întâmpla dacă tragi apa fără să lași jos capacul de la toaletă

by Andreea Damian   1 min
0