Tabu
Image default
LIFESTYLE Slider

Ce sunt locurile de muncă ecologice și de ce sunt importante?

Pe lângă faptul că ajută economia să se redreseze după pandemia de Covid-19, noile locuri de muncă în producția de energie curată și soluțiile de încălzire cu emisii reduse de carbon ar putea ajuta unele state să își atingă obiectivele de reducere a emisiilor de dioxid de carbon în diferite sectoare.

Locurile de muncă care au un impact direct, pozitiv pe planetă și implică în mod tradițional energia regenerabilă, transportul electric, eficiența energetică sau conservarea naturii. Dar chiar acum, pe măsură ce mai multe sectoare trec la modele cu emisii reduse de carbon, fiecare loc de muncă are potențialul de a deveni „verde”.

Odată cu creșterea șomajului din cauza pandemiei, există acum șansa de a reconfigura peisajul locurilor de muncă, punând în același timp mediul în centrul atenției.

De ce avem nevoie de un viitor verde?

Economistul Kate Raworth, de la Institutul de Schimbare a Mediului de la Universitatea din Oxford, consideră că avem nevoie de o economie decarbonizată mult mai devreme de 2050. Potrivit lui Raworth, economia ar trebui să fie reproiectată urgent, astfel încât resursele să nu fie irosite. Aceasta, spune ea, necesită o inovație serioasă: „Viitoarea noastră economie va prospera prin refolosire, reparare, renovare și refacere – această transformare va crea noi tipuri de locuri de muncă creative și intenționate.”

Tranziția către emisii zero de carbon și investițiile în sectoarele cu emisii reduse de carbon pot ajuta la recuperarea post-Covid-19.

„Locurile de muncă ecologice ne ajută să ne atingem obiectivele de mediu și să contribuim la mijloacele de trai – nu este ceva nou, dar este o idee căreia îi acordăm mai multă atenție”, spune Jennifer Allan, lector în politică și relații internaționale la Universitatea Cardiff, care descrie acțiunea climatică ca „multiplicator economic”, deoarece crearea de locuri de muncă ecologice ajută la atenuarea crizei ecologice.

Eficiența energetică: un scenariu win-win

Un raport al Energy Efficiency Infrastructure Group sugerează că decarbonizarea fondului de locuințe va crea multe locuri de muncă în următorul deceniu. Chiar și românii pot aplica acum pentru vouchere pentru a-și face casele mai eficiente din punct de vedere energetic în cadrul noului program guvernamental „Casa Eficientă Energetic” pentru subvenții pentru locuințe verzi. Amenajarea locuințelor ar putea avea ca rezultat nu numai un consum mai eficient de energie, ci și crearea de locuri de muncă ecologice pentru cei care instalează termopane, izolații sau pompe de căldură cu aer.

Deci, modernizările la domiciliu sunt un win-win major. „Este vorba de o schimbare sistemică, nu de inovații izolate”, explică Eliot Whittington, director de politici la Cambridge Institute for Sustainability Leadership (CISL), potrivit The Guardian.

O redresare ecologică poate stimula economia, proteja mediul și revigora forța de muncă. Cererea pentru afaceri durabile este în creștere rapidă. „Locurile de muncă ecologice creează rezistență, iar oportunitatea economică pe care o oferă este cea mai mare pe care o vom vedea în viața noastră”, spune Paula McGinnell, de la Cyan Finance.

ARTICOLE SIMILARE

O mai ştii pe Peg Bundy? Vezi cum arată actriţa acum, la 60 de ani

Cum au transformat sectele religioase și lobbyștii micul dejun în cea mai importantă masă

realitatea

Împotriva alergiilor

realitatea

Coco Chanel – adevărata poveste din spatele succesului

Andreea Damian

Fiicele lui Nicole Kidman i-au găsit o poreclă haioasă după ce au văzut-o într-un film

Andreea Damian

Naomi Campbell, ritual de beauty în 10 minute

Andreea Damian

Scrie un comentariu