Tabu
HEALTH

Ce trebuie să știi despre urticaria declanșată de expunerea la rece

urticaria

Urticaria sau alergia la rece este o afecțiune ce apare după expunerea pielii la frig. Persoanele care fac urticarie la frig pot prezenta manifestări nu numai în timpul iernii, ci şi vara, atunci când consumă băuturi reci sau ne expunem la aer condiționat mai mult timp. În acest caz, erupţia poate apărea la nivelul mucoaselor digestive şi respiratorii, putând duce la complicaţii severe. De aceea erupţiile cutanate care apar iarna şi par a fi declanşate de frig trebuie adresate medicului dermatolog în vederea stabilirii unui diagnostic de certitudine şi a unei terapii adecvate.

Erupţia cutanată e însoţită de mâncărimi intense. Poate fi cauzată de numeroşi factori, cum ar fi expunere la obiecte reci, apă rece sau frig, aer rece (alimente sau băuturi reci, zăpada, cuburi de gheață, brățări, soluții injectabile, înot, vreme rece, aer condiționat, etc.

Atunci când o reacție recentă, acută, a pielii produsă de expunerea la frig persistă mai mult de 6 săptămâni putem spune că a devenit o urticarie cronică.

Semne și simptome

Semnele principale sunt plăgi urticariane eritematoase pruriginoase, care persistă minute sau ore după expunerea la frig, umflarea mâinilor (altor zone)  la atingerea obiectelor reci, edem (umflătura) buzelor după expunere la frig, vânt și chiar după consumul de alimente sau lichide reci.

Pacientul observă „blânde”  dispuse pe diferite zone ale pielii sau pe suprafețe întinse, pruriginoase (cu mâncărime), care pot fi însoțite de edem al zonei care a venit în contact cu apa sau aerul rece.

De aceea, în toate aceste situații, pacienții trebuie să se adreseze medicului dermatolog care, în urma examinării și a unor teste de laborator va stabili cauza apariției urticariei la rece.

 

 

ARTICOLE SIMILARE

Virusul rujeolei şterge o parte din memoria sistemului imunitar

Andreea Damian

De ce e bine să ții peste noapte o lămâie tăiată în camera unde dormi

Andreea Damian

Activitatea săptămânală care îmbunătățește sănătatea și starea de bine a organismului

Andreea Damian

Cercetătorii au dezvoltat folia de plastic cu autocurățare care respinge bacteriile

Andreea Damian

Bucataria dietetica – Legume la cuptor cu mozzarella

realitatea

De ce unii oameni își rod unghiile? Psihologii au un verdict şocant!

Andreea Damian

Scrie un comentariu