Home > Health > Diete > Cea mai eficientă dietă pentru reducerea grăsimii viscerale, asociată cu afecțiuni cardiovasculare

Cea mai eficientă dietă pentru reducerea grăsimii viscerale, asociată cu afecțiuni cardiovasculare

dieta

O echipă de cercetători din cadrul Universității Ben-Gurion din Negev (BGU) a publicat recent un studiu privind impactul dietei mediteraneene și cu conținut redus de carbohidrați și a exercițiilor fizice, folosind imagistica prin rezonanță magnetică pentru a mapa distribuția grăsimii corporale. Dieta mediteraneană cu conținut redus de carbohidrați a presupus consumul unei cantități reduse de carne roșie și consumul de cantități moderate de pui și pește, legume proaspete, leguminoase și nuci.

Pentru asta, cercetătorii au folosit rezultatele scanărilor RMN pe întreg corpul a 278 de participanți obezi, detaliind distribuția grăsimii înainte de a ține dietă, în timpul dietei și după o perioadă de 18 luni după dietă pentru a analiza efectele a două regimuri specifice asupra distribuției grăsimilor.

S-a demonstrat că o dietă mediteraneană cu conținut scăzut de carbohidrați a avut un efect mai semnificativ asupra reducerii grăsimii în jurul ficatului (grăsime hepatică), a inimii și a pancreasului, comparativ cu dietele cu conținut scăzut de grăsimi. Echipa a observat, de asemenea, că exercițiul fizic moderat a redus gradul de obezitate centrală abdominală, un factor de risc cunoscut pentru dezvoltarea sindromului metabolic (asociat cu tensiune arterială crescută și colesterol) și asociat cu risc crescut de atac de cord, accident vascular cerebral și boală arterială periferică).

Dieta mediteraneană, cea mai bună dietă a anului 2019

Reducerea grăsimii hepatice cu 30%, împreună cu scăderea în greutate reprezintă un aspect important al reducerii riscurilor de sănătate asociate cu obezitatea dintr-o perspectivă pe termen lung, potrivit cercetătorilor. Conținutul ridicat de grăsimi hepatice este asociat cu sindromul metabolic, diabetul de tip 2 și boala coronariană. Împreună cu scăderea în greutate, grăsimea din jurul inimii s-a redus cu 11% (reducerea volumului de aproape 70 cc), iar grăsimea viscerală s-a redus cu 25%. Între timp, grăsimea de pe și din jurul pancreasului a fost redusă cu numai 1 până la 2%.

Pe scurt, cercetătorii au descoperit că reducerea grăsimilor hepatice, nu doar în scopul scăderii în greutate într-un sens general, este mai importantă atunci când încercăm să reducem numeroasele riscuri asociate cu obezitatea. Grăsimea viscerală, care este metabolic activă, este grăsimea care înconjoară toate organele din organism, cel mai importante fiind ficatul, inima și intestinul. Acesta este cel mai periculos tip de grăsime și crește semnificativ riscul de infarct miocardic, accident vascular cerebral și boală arterială periferică (PAD).

 

Articole asemanatoare
dieta
Dieta ideală după Paște. Cum dai jos kilogramele luate de Sărbători
dieta
Dieta care inversează procesul de îmbătrânire
dietă
Dieta scăzută de sulf. Ce presupune și cum ne poate prelungi viața
Exercițiile fizice
Exercițiile fizice pe stomacul gol ard mai multă grăsime

Cea mai eficientă dietă pentru reducerea grăsimii viscerale, asociată cu afecțiuni cardiovasculare

by Andreea Damian   1 min
4