Tabu
HEALTHSlider

Cele 5 lucruri pe care trebuie să le știi despre coronavirus

Coronavirusul se răspândește rapid. Oamenii sunt tot mai panicați, poate și din cauza bilanțului: 630 de decese și 30.000 de infestați până acum. În spațiul online apar tot mai multe mituri care agravează situația existentă. Specialiștii demontează miturile și fac apel la calm.

Măștile de față nu sunt atât de utile

Există dovezi limitate că ele funcționează. E adevărat că măștile medicale sunt în general prea deschise, nu acoperă ochii și nu pot fi purtate pentru perioade lungi. Ele trebuie schimbate frecvent (pentru că devin umede), pentru a oferi o protecție reală.

Pentru a vă proteja, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spune că este mai important să:

  • Să acoperiți gura și nasul când strănutați și să folosiți un șervețel sau mâna.
  • Să aruncați șvervețelul direct într-un coș cu capac.
  • Să vă spălaț pe mâini des, cu apă și cu săpun
  • Să păstrați distanța de persoanele care tușesc și strănută (cel puțin un metru)

Consumul de usturoi, spălatul pe gură sau curățatul nasului cu o soluție salină nu vă ajută să vă protejași de noul virus în vreun fel adaugă OMS.

Pot animalele de companie să răspândească noul tip de coronavirus?

În acest moment, nu există date care ar confirma că animalele de companie, precum pisicile sau câinii pot fi infectate cu noul tip de coronavirus. Totuși, este mereu binevenit să vă spălați pe mâini cu apă și săpun după ce contactați cu pisicile sau câinii. Această măsură vă va proteja de bacterii precum E. coli și Salmonella, care pot fi transmise de la animale la om.

Virusul e mortal

Majoritatea oamenilor vor prezenta simptome ușoare (tuse, febră) și se vor recupera, spun medicii. Cu toate acestea, virusul face ca unele persoane să fie grav bolnave (pneumonie, probleme de respirație) și să le ucidă (probleme pulmonare severe). Nu uitați că și gripa sezonieră ucide și oamenii, care mor din cauza complicațiilor. „Riscul este mic în comparație cu gripa sezonieră, din cauza tuturor precauțiilor existente”, spune prof. Jonathan Ball, de la Universitatea Nottingham. El recomandă o igienă personală bună pentru protejarea împotriva gripei și coronavirusului.

Nu există leac

Nu există medicamente sau vaccinuri specifice pentru noul virus și antibioticele nu funcționează nici ele (ele combat bacteriile). Opțiuni de tratament există, dar majoritatea oamenilor își revin pe cont propriu. Oamenii de știință lucrează din greu pentru a dezvolta un vaccin, dar acest lucru va trebui testat mai întâi în laborator, așa că ar putea fi dura ceva timp înainte să fie gata. Persoanele în vârstă și cele cu alte afecțiuni de sănătate, cum ar fi astmul, bolile de inimă, cancerul și diabetul, sunt cele mai vulnerabile la noul virus.

E sigur să consumi mâncare chinezească

Nu este nevoie să evitați sau să încetați să cumpărați mâncare chinezească, în ciuda temerilor de pe rețelele de socializare. OMS spune că este, de asemenea, sigur să primiți pachete și scrisori din China. Este puțin probabil ca virusul să supraviețuiască mult timp pe aceste tipuri de suprafețe.

ARTICOLE SIMILARE

In doar 5 pasi iti pregatesti tenul pentru primavara

realitatea

14 modele de case diferite care se găsesc în țările din întreaga lume (Partea I)

realitatea

Gabriel Dumitru e cântărețul de muzică populară care a slăbit 70 de kilograme și acum e model

Tabu Tabu

Această bunică a slăbit 32 kg în 3 luni, fără exerciții fizice. Ce reguli a urmat

Andreea Damian

Descoperire epocală ⎢ «Capela Sixtină» din Amazon

Ciocîrlan

Nu-ți place să alergi? Trei tipuri de mers pentru a-ți antrena mușchii

Andreea Damian

3 comentarii

Scrie un comentariu