Tabu
Image default
HEALTHSlider

Cele două categorii de persoane care ating vârful rezistenței umane

Sportivii de elită și femeile însărcinate sunt de neegalat în ceea ce privește limita anduranței umane, arată un nou studiu.

O persoană obișnuită poate arde până la 4.000 de calorii – o limită pe care cercetătorii o consideră vârful rezistenței umane – înainte de a-și consuma resursele de energie ale organismului. Și în timp ce alergătorii pe distanțe lungi ating performanțele maxime în timpul curselor cu intensitate ridicată, femeile însărcinate ating adesea aceeași performanță la o intensitate mai mică pe o perioadă mai lungă de timp, de obicei fără a termina un maraton.

Pentru eforturi depuse pe termen lung, limita de ardere a caloriilor a metabolismului este de 2,5 ori mai mare decât în mod normal. Mai mult de 2,5, iar corpurile noastre ajung să se hrănească cu țesuturi și rezerve de grăsimi proprii.

Pentru a înțelege mai bine limitele corpului uman, o echipă de cercetători a analizat datele strânse în urma diferitelor evenimente și provocări de anduranță la care sunt supuși oameni – de la participarea în ultramaratoane de 5.000 de kilometri la nașterea unui copil. Studiul publicat în revista Science Advances a implicat urmărirea consumului de energie în rândul competitorilor la Tour de France și Race Cross din Statele Unite.

Poți face treburi foarte intense vreme de câteva zile, dar dacă vrei să reziști mai mult trebuie să dai puțin înapoi”, a zis Herman Pontzer, cercetător la Duke University din North Carolina, Statele Unite ale Americii, care a participat la studiu. Se pare că trupul uman poate să facă astfel încât să nu se folosească energie mai rapid decât o poate realimenta. Acest lucru este însă util doar pe termen scurt. Pe termen lung, un asemenea ritm poate duce, în cele din urmă la moarte. Chiar și așa, cercetătorii au spus că această limită de efort poate să fie depășită de anumiți oameni – în special de atleții de elită.

O persoană obișnuită nu va ajunge la aceste limite printr-un antrenament tipic (cu excepția celor de la Crossfit, a remarcat Pontzer), dar femeile însărcinate și sportivii sunt pe-aproape. Concursurile de o săptămână și sarcinile de nouă luni împing în mod similar corpul până la limitele sale, arzând adesea calorii peste limita normală.

ARTICOLE SIMILARE

Cand spun „palate”, ma gandesc la Arad

realitatea

Cum să folosești lămâia congelată. Beneficii nebănuite

Andreea Damian

Actrița din Dirty Dancing, rol important în Anatomia lui Grey

Andreea Damian

Cearcăne | Cum scapi de ele? Trei sfaturi de la bunica

Andreea Damian

Noua melodie a lui George Michael s-a lansat înaintea filmului Last Christmas

realitatea

Chris Martin și Dakota Johnson s-au despărțit

Andreea Damian

Scrie un comentariu