Tabu
Image default
CULTURE

Cele mai hot filme, la TIFF 2008

Se aliniază la start cele mai recente filme ale unor regizori consacrați precum Milos Forman (Goya’s Ghosts), Todd Haynes (I’m Not There – premii și nominalizări la Oscar, Globurile de Aur, Festivalul de la Veneția, Independent Spirits Award, BAFTA și Premiile Asociațiilor de Critici din Las Vegas, Chicago, San Diego, Toronto), Ulrich Seidl (Import Export – Selecția oficială Competiție Cannes 2007), Gus Van Sant (Paranoid Park – Selecția oficială Competiție Cannes 2007) sau Anton Corbijn (celebru fotograf și autor de clipuri pentru Depeche Mode, printre alții, care debutează în regie cu Control, prezentat și el la Cannes, anul trecut).

Ingenioasa idee a lui Todd Haynes de a avea șase actori diferiți în pielea lui Bob Dylan în I’m Not There ofera publicului întâlnirea cu Cate Blanchett, Christian Bale, Richard Gere, Heath Ledger, Marcus Carl Franklin și Ben Whishaw.
Travestiul lui Blanchett, care seamană frapant cu Dylan, i-a adus nominalizări la premiile Oscar si BAFTA, Cupa Volpi la Veneția pentru Cea mai bună actriță și un Glob de Aur pentru Cea mai buna actriță în rol secundar.

Goya’s Ghosts afișează nume precum Javier Bardem, Natalie Portman și Stellan Skarsgard, iar Alexandra Maria Lara și Sam Riley, cunoștinte mai vechi ale TIFF-ului, sunt protagoniștii din Control.
Gus Van Sant propune în schimb o întâlnire cu actori adolescenți (majoritatea aflați la debut) – Gabe Nevis, Taylor Momsen, Lauren McKinney, Winfield Jackson.

Marele câștigator al Berlinalei din acest an, Tropa de elite, al brazilianului Jose Padilha va avea parte de o proiecție specială, alături de celălalt film distins cu Ursul de Aur (pentru scurt metraj), O zi buna de plaja de Bogdan Mustață.

Woody Allen închide TIFF-ul din acest an cu cel mai recent proiect, comedia neagră Cassandra’s Dream, povestea a doi frați (Ewan McGregor și Colin Farrell) care semnează un pact cu consecințe dezastruoase. Întrebarea în jurul căreia se construiește intriga filmului lui Woody Allen – Cât de departe ai merge pentru a-ți împlini visul? – se poate adresa și debutantului clujean Doru Lupeanu, autorul scenariului de scurtmetraj câștigator la tradiționalul Concurs de scenarii HBO-TIFF de la ediția precedenta. Surpriza ediției din acest an este că Fatza galbenă care râde a devenit, între timp, un film, în regia lui Constantin Popescu, cu Luminița Gheorghiu și Teodor Corban în rolurile principale.

Pe 30 mai, cel mai recent film al lui Michael Haneke, Funny Games, va fi precedat de proiecția-eveniment a scurtmetrajului Fatza galbenă care râde, în prezența scenaristului Doru Lupeanu.

ARTICOLE SIMILARE

Boyan Slat, geniul care a spus că va face Pacificul să se curețe singur

Andreea Damian

Sărbătoritul zilei de 16 martie

realitatea

Avanpremieră online la Teatrul Bulandra ⎥ După D’ale

Ciocîrlan

Stiai ca nu tot ce facem e determinat de liberul arbitru?

realitatea

Black Eyed Peas, la Untold fără Fergie. will.i.am, hotărâre ce afectează trupa

Andreea Damian

Sarbatoritul zilei de 3 ianuarie

realitatea

Scrie un comentariu