Tabu
LIFESTYLE

Cele mai periculoase 10 boli pentru plămâni

01. Construcțiile. Muncitorii care lucrează în construcții inspiră extrem de mult praf (fie că acesta vine în urma demolărilor sau din materialele de construcții) ceea ce poate duce la dezvoltarea cancerului pulmonar, a mezoteliomului pleural(o tumoră), a azbestozei sau a mai multor boli care cauzează răni pulmonare. Soluțiile pe care le recomandă specialiștii sunt măștile de protecție, iar muncitorii ar trebui să evite fumatul pentru că acesta agravează problemele.

02. Fabrici. Muncitorii din fabrici sunt, în cele mai multe cazuri, expuși la praf, substanțe chimice și gaze în funcție de domeniul în care lucrează, iar toate acestea pot leza plămânii. Unele dintre afecțiuni pot duce chiar la deces. Åži în acest caz problemele pot fi evitate cu ajutorul maștilor de protecție.

03. Sistemul sanitar. Un procent de 5% dintre angajații din sistemele sanitare din întreaga lume suferă de astm. Acesta este provocat de pudra din mănușile de de unică folosință din latex. E suficient ca angajații să lucreze în aceeași încăpere cu persoane care folosesc astfel de mănuși pentru că respectiva pudră se împrăștie în aer atunci când acestea sunt scoase. O soluție ar fi înlocuirea mânușilor de latex cu cele sintetice.

04. Industria textilă. Bisinoza este o boală care apare destul de des la muncitorii care lucrează cu bumbac și cânepă. Muncitorii inhalează particule din materiale și acestea duc la insuficiențe respiratorii severe. Åži în acest caz lucrătorii trebuie să poarte măști, iar spațiile de muncă trebuie să fie foarte bine ventilate.

05. Baruri și cluburi. Barmanii sunt expuși în continuu la fumul de țigară, iar mediile în care lucrează îi face unii dintre cei mai "înverșunați" fumători pasivi. Soluția pentru ei ar fi interzicearea fumatului în locurile publice (ceea ce s-a întâmplat în multe țări) sau un sistem de ventilație eficient.

06. Brutării, patiserii, cofetării. În aceste aceste ramuri ale industriei alimentare, cazurile de astm sau alergii respiratorii sunt foarte des întâlnite. Totul din cauza prafului de făină inhalat. Soluția, ca și în alte cazuri, măștile de protecție.

07. Industria auto. Cei mai afectați sunt muncitorii care lucrează în secțiile care se ocupă de caroserii. Aceștia ajung să sufere de astm din cauza sprayurilor de vopseluri. Pe lângă astm, ei pot dezvolta și alergii la nivelul pielii. Ceea ce este mai grav, e faptul că odată îmbolnăviți, muncitorilor li se interzice, din punct de vedere medical, întoarcerea la vechiul loc de muncă. Soluția: măști de protecție, mănuși și ochelari de protecție.

08. Transporturi.
Åžoferii de pe mașinile de livrare, dar și cei care încarcă sau descarcă astfel de mașini în porturi ajung să sufere de diverse boli de plămâni din cauza gazelor de eșapament inhalate în timpul îndelungat petrecut în trafic. Nu e nevoie să vă mai spun… măști de protecție.

09. Industria mineritului.
Minerii sunt expuși la un număr mare de boli de plămâni, inclusiv boala pulmonară obstructivă sau "plămânul negru". Minerii nu ar trebui sub nicio formă să fumeze, iar măștile de protecție performante sunt obligatorii.

10. Pompierii
sunt expuși la riscuri extrem de mari. Pot inhala o cantitate de fum care ar putea cauza leziuni ireversibile ale plămânilor. Ceea ce este și mai grav e faptul că fumul poate conține o serie largă de chimicale prezente într-o clădire în flăcări.

ARTICOLE SIMILARE

Winter smoothies

Prinţesa Charlene de Monaco, însărcinată cu gemeni

Sexul oral este vinovat de cancerul faringial

realitatea

Diane von Fürstenberg Studio New York

realitatea

Cum știi că ești o victimă a furtului de identitate și ce să faci în acest caz

Andreea Damian

LORA la o saptamana de la divort! “Sa fac un copil cu cel mai bun prieten?”

3 comentarii

Scrie un comentariu