Tabu
HEALTH

Cele mai sănătoase uleiuri pentru gătit: Tipuri și Caracteristici (P)

Ai la dispoziție o mulțime de uleiuri pentru gătit, chiar dacă la prima strigare, doar cel de floarea soarelui și uleiul de masline par să fie cele mai convenabile alternative. În mod ideal, preparatele realizate (ex: salatele, peștele) sau tipul de gătire ales (ex: coacere, sotare, prăjire) determină tipul de ulei ales. Toate acestea pentru ca tu să obții cele mai delicioase și sănătoase preparate, de fiecare dată când gătești. 

Cum se alege corect uleiul în bucătărie?

Cel mai important criteriu de alegere al unui ulei de gătit este punctul acestuia de fierbere. Există uleiuri cu un punct de fierbere ridicat (bogate în Omega 9), cât și uleiuri cu un punct de fierbere scăzut (bogate în Omega 3). 

Recomandarea noastră: alege un ulei cu un raport normal de grăsimi esențiale Omega 3 – Omega 6 (1:4). Mai mult decât atât, uleiul pentru gătit pe care vrei să îl cumperi direct de pe net – comanda aici ulei pentru gatit – trebuie să fie bogat în antioxidanți și vitamine. 

Ce este punctul de ardere al uleiului?

Prăjiea corectă a unui aliment este determinată de punctul de fierbere al uleiului ales. Atunci când uleiul pentru gătit s-a încins, va începe să fumege. Acest punct determină o serie de reacții la nivelul chimic al acestui lichid încins: acizii grași se descompun, polifenolii și sterolii vegetali sunt distruși, iar în locul acestora apar o serie de substanțe toxice (radicali liberi). 

Așadar, pentru popcorn sau cartofi prăjiți, vei seta temperatura aragazului la o valoare mare, de aceea, este necesar să utilizezi un ulei pentru gătit cu un punct de fierbere ridicat (175-190°). 

Recomandarea noastră: alege un ulei pentru gătit monosaturat, ale cărui proprietăți chimice nu sunt afectate de temperaturile mari. Ex: uleiul de măsline, uleiul de avocado, uleiul de rapiță, uleiul de nuci etc. Ca alternative, poți comanda online un ulei pentru gătit nerafinat monosaturat (ulei de măsline extravirgin), sau un ulei saturat (ulei de cocos pentru gătit).

Tipuri de ulei / Utilizarea lor în bucatarie / Punctul de fierbere

Iată care sunt principalele tipuri de uleiuri pentru gătit și cum sunt utilizate pentru gătit: 

1.Uleiul nerafinat de in

Utilizare: dressing, paste, tartinabile

Punct de fierbere: 107°C

2. Uleiul nerafinat de nuci

Utilizare: dressing, paste, tartinabile

Punct de fierbere: 160°C

3. Uleiul nerafinat de semințe de dovleac

Utilizare: dressing, paste, tartinabile

Punct de fierbere: 160°C

4. Uleiul nerafinat de semințe de cânepă

Utilizare: dressing, sotat, coacere

Punct de fierbere: 165°C

5. Uleiul rafinat de rapiță

Utilizare: sotat, prăjire, coacere

Punct de fierbere: 204°C

6. Uleiul nerafinat de rapiță

Utilizare: dressing

Punct de fierbere: 107°C

7. Uleiul rafinat de susan

Utilizare: sotare

Punct de fierbere: 210°C

8. Uleiul nerafinat de susan

Utilizare: dressing, aromare, paste, tartinabile

Punct de fierbere: 177°C

9. Uleiul rafinat de nuci de Macadamia

Utilizare: prăjire, sotare, coacere

Punct de fierbere: 210°C

10. Uleiul nerafinat de nuci de Macadamia 

Utilizare: dressing

Punct de fierbere: 199°C

11. Uleiul rafinat de sâmburi de struguri 

Utilizare: dressing, sotare, aromare, coacere

Punct de fierbere: 216°C

12. Uleiul rafinat de semințe de bumbac 

Utilizare: dressing, sotare

Punct de fierbere: 216°C

13. Uleiul rafinat de migdale 

Utilizare: dressing, sotare, coacere

Punct de fierbere: 221°C

14. Uleiul de muștar 

Utilizare: dressing, sotare, prăjire

Punct de fierbere: 221°C

15. Uleiul rafinat de alune de pădure 

Utilizare: dressing, coacere

Punct de fierbere: 221°

16. Uleiul rafinat de floarea-soarelui 

Utilizare: sotare, coacere

Punct de fierbere: 232°C

17. Uleiul nerafinat de floarea-soarelui 

Utilizare: dressing

Punct de fierbere: 107°

18. Uleiul rafinat de porumb 

Utilizare: sotare, coacere

Punct de fierbere: 232°C

19. Uleiul nerafinat de porumb 

Utilizare: dressing

Punct de fierbere: 160°C

20. Uleiul rafinat de arahide 

Utilizare: sotare, coacere

Punct de fierbere: 232°C

21. Uleiul nerafinat de arahide 

Utilizare: dressing, aromare

Punct de fierbere: 160°C

22. Uleiul rafinat de soia 

Utilizare: sotare

Punct de fierbere: 232°C

23. Uleiul nerafinat de soia 

Utilizare: dressing

Punct de fierbere: 160°C

24. Uleiul rafinat de cocos 

Utilizare: sotare, prăjire, coacere

Punct de fierbere: 232°C

25. Uleiul nerafinat de cocos 

Utilizare: paste, tartinabile

Punct de fierbere: 177°C

26. Uleiul rafinat de palmier 

Utilizare: prăjire

Punct de fierbere: 235°C

27. Uleiul rafinat de măsline 

Utilizare: sotare, prăjire, coacere

Punct de fierbere: 240°C

28. Uleiul din turte de măsline 

Utilizare: dressing

Punct de fierbere: 238°C

29. Uleiul de măsline virgin 

Utilizare: aromare, paste

Punct de fierbere: 215°C

30. Uleiul de măsline extravirgin

Utilizare: tartinabile

Punct de fierbere: 208°C

31. Uleiul rafinat de tărâțe de orez 

Utilizare: sotare, prăjire

Punct de fierbere: 260°C

32. Uleiul rafinat de șofrănel 

Utilizare: sotare, coacere

Punct de fierbere: 265°C

33. Uleiul nerafinat de șofrănel 

Utilizare: dressing

Punct de fierbere: 107°C

34. Uleiul rafinat de avocado 

Utilizare: dressing, aromare, paste

Punct de fierbere: 271°

35. Uleiul nerafinat de avocado

Utilizare: tartinabile, sotare, prăjire

Punct de fierbere: 243°C

Alege uleiul de gătit potrivit meselor pe care le prepari celor dragi, apoi cumpără-l rapid de pe net, urmând cei mai simpli pași de comandă!

ARTICOLE SIMILARE

Legumele și fructele cu cele mai mari niveluri de pesticide

Andreea Damian

Cum prepari siropul de usturoi. Te scapă de răceli și întărește sistemul imunitar

Andreea Damian

Deltacron | O nouă variantă de coronavirus a fost descoperită în Cipru

Andreea Damian

Beneficiile surprinzătoare ale cicoarei

realitatea

Motivul pentru care n-ar trebui să mai arunci coaja de la kiwi

Andreea Damian

Aceste 6 alimente care vă vor reduce durata de viață

Andreea Damian

Scrie un comentariu