Tabu
LIFESTYLEPsihologieSlider

Cele trei ecuații pentru o viață fericită, chiar și în timpul unei pandemii

Ritmul vieții noastre a încetinit în timpul coronavirusului apoi s-a oprit din cauza restricțiilor. Dar în liniștea involuntară, mulți dintre noi simțim și o oportunitate de a ne gândi mai profund la viață, afirmă Arthur C Brooks într-o opinie publicată în The Atlantic. În lumea  „go-go-go-go”, rareori avem șansa să ne oprim și să analizăm care sunt principalii factori ai fericirii noastre.

Arthur C. Brooks predă cursuri despre fericire la Harvard Business School despre fericire. „Îi surprinde pe unii oameni când le spun acest lucru – că un subiect precum fericirea este predat alături de contabilitate, finanțe și alte tarife MBA mai tradiționale”, afirmă autorul, care îl citează pe Nathaniel Hawthorne: „Fericirea este un fluture, care, atunci când este urmărit, este întotdeauna dincolo de înțelegerea ta, dar care, dacă te vei așeza liniștit, te poate depăși.” Potrivit lui Brooks, pentru a ne gestiona propria fericire trebuie să fim atenți la trei ecuații.

ECUAȚIA 1: BUNĂSTARE (well-being) SUBIECTIVĂ = GENE + CIRCUMSTANȚE + OBIȘNUINȚE

Bunăstarea subiectivă este un termen  de obicei de oamenii de știință din domeniile sociale. De ce nu vorbim de fericire? Mulți oameni de știință consideră că fericirea este un termen prea vag și prea subiectiv . În limbajul de zi cu zi, fericirea este folosită pentru a cuprinde totul, de la o bună dispoziție trecătoare la un sens mai profund al sensului în viață. Termenul de bunăstare subiectivă, pe de altă parte, se referă la un răspuns la următorul  tip de întrebare: „Per ansamblu, cum ați spune că vă merge zilele acestea – ați spune că sunteți foarte fericit, destul de fericit sau nu prea fericit?”

Dacă genele și circumstanțele nu ar trebui să reprezinte un focus pentru căutarea fericirii (având în vedere că nu pot fi controlate), există o variabilă aflată sub controlul nostru care influențează bunăstarea subiectivă pe termen lung: obiceiurile. Pentru a înțelege obiceiurile, avem nevoie de ecuația 2.

ECUAȚIA 2: OBICEIURI = CREDINȚĂ + FAMILIE + PRIETENI + MUNCĂ

Acesta este rezumatul a mii de studii academice și mulți savanți l-ar contesta ca fiind prea grosier. Dar sunt convins că este corect. Fericirea pe termen lung vine din relațiile umane, din munca productivă și din elementele transcendentale ale vieții. Ecuația 2 merită  luată în considerare mai ales în timpul izolării noastre pandemice.

Am afirmat că „banii nu cumpără fericirea”. Nu este chiar atât de simplu, desigur. Ar trebui să nuanțez: „banii nu cumpără satisfacții.” Oamenii nu simt niciodată că au destui bani, pentru că se obișnuiesc foarte repede cu acest context și au nevoie de mai mulți bani pentru a-i face din nou fericiți. Pare cunoscut? Gândiți-vă la ultima mărire  semnificativă a salariilor voastre. Când ați obținut cea mai mare satisfacție – în ziua în care șeful v-a spus că primiți o mărire de salariu? În ziua în care au intrat banii în contul tău bancar? Cât de multă satisfacție v-a mai oferit această situație șase luni mai târziu? S-ar putea să fiți tentați să concluzionați că, în aceste condiții, satisfacția este la îndemâna oricui. Dar nu este chiar corect. Ecuația 3 oferă un mod eficient de a percepe satisfacția.

ECUAȚIA 3: SATISFACȚIE = CEEA CE AI ÷ CEEA CE VREI

Mulți lideri spirituali mari au detaliat acest lucru , desigur. În cartea sa The Art of Happiness, Dalai Lama a afirmat că trebuie să învățăm cum să dorim ceea ce nu avem pentru a obține fericirea pe termen lung.” Practic, secretul satisfacției este să te concentrezi, în cazul ecuației 3, nu pe ceea ce ai, ci mai degrabă pe ceea ce vrei. Fă  o listă cu toate dorințele tale și… redu-le.

ARTICOLE SIMILARE

Nicole Kidman face dezvăluiri intime despre mariajul cu Tom Cruise

Andreea Damian

Cum a devenit Kendall Jenner „sfânta” literaturii alternative

realitatea

Cum poti oferi un cadou de Paste? Arta de a darui o surpriza!

realitatea

Eminem îi critică pe cei care nu poartă măşti de protecţie printr-o piesă nouă

Andreea Damian

Scurtă istorie a lui Muxe, al treilea gen al Mexicului. Apare pentru prima dată pe coperta Vogue

Andreea Damian

Meghan Markle, 1 milion de dolari pentru o secundă de filmare

Andreea Damian

Scrie un comentariu