Tabu
CULTURESlider

În centrele de plasament se droghează copii și mai nou aflăm că ei pot fi și violați de câte un jandarm

O știre locală nu foarte mediatizată mi-a amintit din nou cât de precară este situația copiilor aflați în plasament. În urmă cu nici zece zile aflam că 6.000 de copii aflați în îngrijirea statului au fost drogaţi de către angajați ca să le fie mai uşor să-i supravegheze, acum într-un centru de plasament din județul Arad aflăm că soții îngrijitoarelor violează fetițe în timp ce soțiile lor dorm în alte camere.

Datele despre copiii care sunt drogați sunt oficiale si au fost obţinute de Centrul de Resurse Juridice (CRJ) de la direcţiile de protecţie socială din ţară. Din aceleaşi acte reiese că un sfert dintre copiii de care statul trebuie să aibă grijă au fost internaţi în spitale de psihiatrie. După ce au fost abandonaţi de familie, primesc medicamente şi umilinţe. Căci unii copii sedați din spitalele de psihiatrie mai sunt și filmați de către îngrijitori în scopuri pornografice. România, 2019.

La Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Timișoara a fost înregistrată, în urmă cu trei săptămâni, plângerea unui copil însoțit de tutorele său din municipiul Arad care a adoptat o fetiță de la Casa de Tip Familial VERA din Sântana. Adoptată după foarte multe bătăi de cap birocratice, de aproximativ un an și jumătate, fetița a avut timp de aproape un an accese de plâns isteric, coșmaruri groaznice și tăceri lungi, toate simptome ale unui copil chinuit. A fost dusă de noua sa familie la psiholog, i s-au efectuat mai multe examene și ședințe lungi, până când psihologul calificat a descoperit sursa traumelor: fetița fusese abuzată sexual de mai multe ori chiar de către partenerii de viață ai îngrijitoarelor sale, jandarmul Adrian Hordilă și Marcel Semidrean – angajat al Companiei de Apă Arad ai căror soții, Nicoleta Hordilă și respectiv Stela Semidrean sunt angajatele DGASPC, Casa VERA, Sântana. Angajatele ar fi ştiut prin ce trecea fetiţa, în vârstă de 12 ani, dar nu au spus nimic, ba chiar ar fi încercat să ascundă faptele partenerilor. Faptele ar fi avut loc în urmă cu 4-5 ani.

Adrian Hordilă, sursa foto ziarul criticarad.ro

Fetița de 12 ani nu este singura care a fost abuzată, o altă adolescentă care se afla în aceeași casă a rămas însărcinată la 14 ani. Acum are 19 ani și a declarat: „Le abuza nu doar pe mine, ci și pe fetele mici și pe o fată mai mare cu un an decât mine. Ni s-a spus să nu spunem la nimeni. Că ce se întâmplă în casă, aici rămâne“. Copilul ei acum în vârstă de 3 ani are deocamdată aceeași soartă ca și mama – nu are o familie și nu se știe exact cine este tatăl. Fata ar fi spus în momentul în care l-a născut ba că poate fi conceput în urma unui abuz, ba că este al unui băiat tot din centru, în vârstă de…13 ani.

Plângerea a ajuns la Parchetul Militar după ce polițiștii arădeni de la S.I.C. și Parchetul de pe lângă Judecătoria Chișineu Criș și-au declinat competența, în cauză fiind vorba despre un jandarm. Cu acel prilej, a fost constituit Dosarul Penal nr. 66/P/2019 împotriva jandarmului Adrian Hordilă. Conducerea Tribunalului Arad a dispus, în regim de urgență, punerea la dispoziția Inspectoratului Județean de Jandarmi Arad a lui Adrian Hordilă, președintele Tribunalului Arad, Otto Șandor Szep a solicitat punerea jandarmului Hordilă la dispoziția inspectoratului și înlocuirea sa cu alt lucrător. Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad spune că toți cei 6 angajați ai Casei Vera din Sântana sunt cercetați disciplinar, iar până la definitivarea cercetărilor întreg personalul a fost delegat în centre pentru persoane adulte cu handicap din subordinea DGASPC Arad.

Pedepsele pentru astfel de animale sunt mici. Spre exemplu Violul se referă la acte/raporturi sexuale de orice fel, unde esențialul e că victima violului nu și-a dat consimțământul. Când victima e un copil, atunci pedeapsa e între cinci și 12 ani de închisoare și tenativa se pedepsește. Actul sexual cu un minor este o altă infracțiune din Codul penal și, deși se referă la aceleași fapte ca la viol, aici nu mai vorbim de lipsa consimțământului. Pedeapsa e închisoarea de la unu la cinci ani, când minorul are între 13 și 15 ani. Dacă vorbim de un copil mai mic de 13 ani, pedeapsa e între doi și șapte ani de închisoare, iar pentru copiii între 15 și 18 ani avem o pedeapsă identică, dar nu toate faptele sunt pedepsite, ci numai cele care îndeplinesc anumite condiții (de pildă, minorul e membru de familie al adultului făptuitor). O agresiune sexuală e o faptă ce nu poate fi încadrată ca viol, comisă tot prin constrângerea victimei, punerea în imposibilitate de a se apăra sau de a-și exprima voința ori profitând de această stare a victimei, potrivit Codului penal. Dacă victima e chiar un minor, atunci pedeapsa e de la trei la zece ani de închisoare. Dar sigur, totul este la mâna judecătorilor care, deși nu-mi explic de ce, în majoritatea cazurilor sunt foarte îngăduitori cu agresorii.

ARTICOLE SIMILARE

Trei sfaturi utile pentru garderoba de purtat la birou când e caniculă

realitatea

Sărbătoritul zilei

realitatea

Secret Santa provoacă prea multă „anxietate” în rândul milenarilor

Andreea Damian

Problemele de modă ale femeilor pe care bărbații nu le înțeleg

Andreea Damian

Alexandra Ungureanu relanseaza “Lumea Viseaza”!

realitatea

De ce curățarea zăpezii din dreptul casei este o activitate riscantă pentru inima ta

Andreea Damian

Scrie un comentariu