Tabu
HEALTH Slider

Cercetătorii au dezvoltat folia de plastic cu autocurățare care respinge bacteriile

bacterii

Cercetătorii au dezvoltat o folie de plastic cu autocurățare care respinge bacteriile și care ar putea fi folosită pentru a preveni transferul de viruși și bacterii rezistente la antibiotice.

O echipă de oameni de știință de la Universitatea McMaster din Canada a folosit o combinație de tehnologii și reacții chimice de suprafață la o scară nanometrică pentru a dezvolta o suprafață din plastic – este practic un înveliș transparent – care respinge tot felul de bacterii.

Învelișul, care a fost inspirat din frunzele de lotus rezistente la apă, este format din cute microscopice tratate chimic care blochează moleculele externe, ceea ce înseamnă că resping apa, sângele sau bacteriile atunci când intră în contact cu suprafața lui.

Folia de plastic poate acoperi suprafețe unde de obicei se dezvoltă numeroase bacterii – cum ar fi mânerele ușilor, balustradele și stativele pentru perfuzii. „Am dezvoltat învelișul pentru a aborda amenințarea majoră pe care o reprezintă bacteriile rezistente la mai multe medicamente”, a declarat Leyla Soleymani, inginerul care a condus cercetarea, publicată vineri în revista ACS Nano. „Având în vedere opțiunile limitate de tratament pentru aceste bacterii, este esențial să reducem răspândirea lor de la o persoană la alta”, a adăugat ea.

Conform datelor de la Centrele de Control și Prevenire a Bolilor din SUA, peste 2.8 milioane de infecții rezistente la antibiotice apar în Statele Unite în fiecare an și peste 35.000 de oameni mor ca urmare a acestor infecții. Cercetătorii consideră că noul material ar putea fi folosit și la ambalarea alimentelor și ar putea opri răspândirea bacteriilor precum E.coli, salmonella și listeria din carne și alimentele crude.

Suprafața, spun cercetătorii, este durabilă, flexibilă și ieftină de realizat. Experții au testat materialul folosind Stafilococul auriu meticilino-rezistent și Pseudomonas – considerate cele mai periculoase forme de bacterii rezistente la antibiotic.

ARTICOLE SIMILARE

De ce sunt nevoiți Lidia Buble și Răzvan Simion să se revadă după ce s-au despărțit

Tabu Tabu

Top 3 ingrediente naturale benefice pentru ten si beneficiile produselor cosmetice bio

realitatea

La 92 de ani, energica Elana Pagu a câștigat o medalie de aur și un record mondial

realitatea

Cum a reușit Meghan Markle să creeze 30 de slujbe purtând jeanși

Andreea Damian

Martin Scorsese a realizat un docu-rock despre turneul lui Bob Dylan – Rolling Thunder Revue

realitatea

Brad Pitt și Nicole Poturalski s-au despărțit

Tabu Tabu

Scrie un comentariu