Tabu
Image default
HEALTH Slider

Cercetătorii au dezvoltat folia de plastic cu autocurățare care respinge bacteriile

Cercetătorii au dezvoltat o folie de plastic cu autocurățare care respinge bacteriile și care ar putea fi folosită pentru a preveni transferul de viruși și bacterii rezistente la antibiotice.

O echipă de oameni de știință de la Universitatea McMaster din Canada a folosit o combinație de tehnologii și reacții chimice de suprafață la o scară nanometrică pentru a dezvolta o suprafață din plastic – este practic un înveliș transparent – care respinge tot felul de bacterii.

Învelișul, care a fost inspirat din frunzele de lotus rezistente la apă, este format din cute microscopice tratate chimic care blochează moleculele externe, ceea ce înseamnă că resping apa, sângele sau bacteriile atunci când intră în contact cu suprafața lui.

Folia de plastic poate acoperi suprafețe unde de obicei se dezvoltă numeroase bacterii – cum ar fi mânerele ușilor, balustradele și stativele pentru perfuzii. „Am dezvoltat învelișul pentru a aborda amenințarea majoră pe care o reprezintă bacteriile rezistente la mai multe medicamente”, a declarat Leyla Soleymani, inginerul care a condus cercetarea, publicată vineri în revista ACS Nano. „Având în vedere opțiunile limitate de tratament pentru aceste bacterii, este esențial să reducem răspândirea lor de la o persoană la alta”, a adăugat ea.

Conform datelor de la Centrele de Control și Prevenire a Bolilor din SUA, peste 2.8 milioane de infecții rezistente la antibiotice apar în Statele Unite în fiecare an și peste 35.000 de oameni mor ca urmare a acestor infecții. Cercetătorii consideră că noul material ar putea fi folosit și la ambalarea alimentelor și ar putea opri răspândirea bacteriilor precum E.coli, salmonella și listeria din carne și alimentele crude.

Suprafața, spun cercetătorii, este durabilă, flexibilă și ieftină de realizat. Experții au testat materialul folosind Stafilococul auriu meticilino-rezistent și Pseudomonas – considerate cele mai periculoase forme de bacterii rezistente la antibiotic.

ARTICOLE SIMILARE

Așa-numitele teste de virginitate sunt nesigure, invazive și sexiste

Andreea Damian

Studiul care dă fiori! Cât rezistă, de fapt, coronavirusul pe suprafeţe și în aer

Andreea Damian

Bob Dylan va lansa colecția country Travelin’ Thru, 1967-69 – cu Johnny Cash

realitatea

Un model marchează Ziua Mondială a Sindromului Down 2018 cu un pictorial inedit

Andreea Damian

Dua Lipa va cânta în noul film din seria James Bond

Andreea Damian

Scrisorile lui TS Eliot fac lumină despre o relație amoroasă cu o profesoară pe care o disprețuia

realitatea

Scrie un comentariu