Home > Agenda > Cinci iranience s-au deghizat în bărbați de dragul fotbalului

Cinci iranience s-au deghizat în bărbați de dragul fotbalului

Cinci iranience s-au deghizat în bărbați pentru a putea intra pe stadionul Azadi din Teheran să urmărească meciul echipei lor preferate.

În Iran este interzis femeilor, încă din 1979, anul Revoluției Islamice, nu doar să intre pe stadion, ci și să asiste la orice tip de eveniment sportiv. Se presupune că astfel vor fi protejate de „natura violentă” a manifestațiilor, unde adesea publicul folosește un limbaj obscen, dar și a le feri astfel de imaginea unor bărbați care joacă fotbal în pantaloni scurți.

Cele cinci microbiste au purtat peruci și bărbi false ca să poată să-și susțină echipa preferată, denumită, concidență sau nu, Persepolis – așa cum se numește și romanul graphic al Marjanei Satrapi despre legile absurde ale Iranului după instaurarea republicii islamice. Gestul celor cinci femei iraniene este foarte curajos cu atât mai mult că în urmă cu doar două luni 35 de femei au fost arestate pentru că încercau să vadă un alt meci al echipei Persepolis.

Cele cinci s-au pozat înconjurate de microbiști bărbați iar activista feministă Melody Safavi a declarat pentru Reuters că este foarte mândră de ele și impresionată că au fost atât de pline de curaj pentru că gestul lor a fost unul foarte riscant. Trupa din care face parte Safavi – Abjeez – a cerut în textele pieselor sale de nenumărate ori ca bărbații să se alăture femeilor din Iran în încercarea de a le reda femeilor iranience dreptul de a avea acces la sport. Una dintre cele mai cunoscute astfel de piese este Stadium.

În martie, președintele iranian Hassan Rouhani a spus că va permite femeilor să participle la meciurile de fotbal după scandalul celor 35 de femei arestate și presiunilor din partea Fifa însă încă nu s-a făcut niciun pas spre încetarea discriminării în acest sens.

Articole asemanatoare
Cum să-ți îmbunătățești sănătatea mentală prin fitness
Călugărițele atlete: Vaticanul are o echipă de atletism și vrea să ajungă la Jocurile Olimpice
Elle Macpherson
Elle Macpherson, sfaturi de dietă și sport pentru femeile de peste 50 de ani
CM de Fotbal 2018 din Rusia: meciurile și protestele ultimelor zile

Comenteaza acest articol

Cinci iranience s-au deghizat în bărbați de dragul fotbalului

by realitatea   1 min
0