Home > Lifestyle > Stiri > Cinemaraton de crăciun

Cinemaraton de crăciun

Pentru că în vacanța de iarnă există timp pentru un cinemaraton, vă propun 5 filme cu tematică gay pe care eu unul le voi revedea cu plăcere. „Balonul“ (2006, Israel) este al trei­lea succes de lungmetraj al regizorului Eytan Fox (după „Yosi și Jagger“ și „Să mergi pe apă“).

Filmul își propune să arate cât de diferită este viața din ul­traurbanul Tel Aviv față de restul Israelului, cel al punctelor de control, al teritoriilor ocupate și al vieții mili­tare. Noam și prietenii lui trăiesc ca într-un balon în marele oraș, încercând fie să ignore, fie să uite ce se întâmplă în restul țării, cel puțin până la apariția în viața lor a palestinianului Așraf.

Prietenia dintre Noam și Așraf se dezvoltă în ciuda diferențelor de life­style, și chiar dacă Așraf nu se sim­te în largul lui la adap­tarea sa ur­ba­nă, se simte cât se poate de confortabil în brațele lui Noam. Așraf se întoarce în teritorii pentru scurt timp și un accident odios îl convinge să își asume o misiune te­ro­ristă în Tel Aviv.

Noam și Așraf redefinesc noțiunea de „până când moar­tea ne va despărți“, demonstrând că dragostea lor este prea puțin aptă să facă față războiului, clandestinității și mi­zelor politice. „Ba­lonul“ siguranței și izo­lării se spar­ge brusc și realistul Eytan Fox nu face eforturi să arate că moartea ar fi o opțiune idilică sau naivă. De neratat: apariția cameo a cântărețului israelian Ivri Lider, dând pri­ma in­ter­pretare masculină a me­lo­di­ei George & Ira Gershwin „The Man I Love“.

Îmi doresc să revăd și „Trick“ (1999, SUA), nu pentru că m-a convins premiul de la Sundance Festival, ci pen­tru că întâlnirea fortuită dintre compozitorul Gabriel și stripperul Mark mi se pare proaspătă și inocentă. Cei doi caută o noapte întreagă un loc unde să fie numai ei doi și, cu toate că zorii îi surprind tot pe străzi, se pare că au câștigat ceva mai mult decât câteva ore de iubire. „Giorni“ (2001, Italia) ne pune o întrebare pertinentă: dragoste oarbă sau pierzanie?

Claudio este sero­pozitiv și ig­noră căldura că­mi­nului, părăsindu-și par­tenerul pentru An­drea, care alege să intre în viața lui chiar dacă asta înseamnă contaminarea sa și nestatornicia lui Claudio. „Gone, but Not Forgotten“ (2003, SUA) se joacă cu noțiunea de amnezie: poți să uiți tot ce ai clădit, dar nu mai poți să as­cunzi ce ai respins toată viața. În fine, „Get Real“ (1998, UK) încearcă să distrugă aura pri­mei iubiri și să o înlo­cu­iască cu adap­tarea la realitate: fie ac­cep­­tarea cu brațele deschise, fie ocul­­tarea temătoare a homosexualității.

Articole asemanatoare
Crazy Rich Asians, probabil cel mai prost film cu miliardari chinezi maimuțărind americanii
De ce mi se pare o mare prostie faptul că Baby it’s cold outside este acuzat că ar promova violul
James Cameron a terminat filmările principale pentru două dintre filmele care continuă Avatar.
Recenzie Searching: Tu cât de bine îți cunoști adolescentul?

Loading...

Comenteaza acest articol

Cinemaraton de crăciun

by realitatea   2 min
0