Tabu
Image default
PEOPLESlider

Clanul Sopranos la 20 de ani: James Gandolfini – tatăl anti-eroilor simpatici

Povestea șefului anxios al Mafiei și a familiei sale, care a avut premiera în urmă cu 20 de ani, a deschis porțile pentru o nouă specie de personaje în filme.

Clanul Sopranos a fost primul serial care a dat caselor de producție încredere să marșeze pe cartea anti-eroului. În cele două decenii care au trecut de la primul episod, s-au scris multe despre modul în care această poveste a unui mafiot supraponderal, anxios și cu o familie complicată va deschide calea pentru cultura de box-office condusă de Netflix; cum televiziunea americană –  condusă în mod tradițional de către agenții de publicitate înfricoșătoare va deveni ultima modă în materie de seriale complexe.

Înainte de 1999, David Chase era un veteran nemulțumit al HBO, cunoscut în special pentru pentru The Rockford Files și Northern Exposure. Apoi a apărut Clanul Sopranos. Prin crearea unui spectacol despre gangsterii italieni-americani, el a urmat, desigur, călătoria lui Martin Scorsese. Serialul a împărtășit 27 de actori cu filmul lui Scorsese din 1990 – Goodfellas. Însă Clanul Sopranos a oferit o atmosferă mai puțin romantică a mediului mafiot. Tony are probleme legate de stres, determinându-l să caute serviciile unui terapeut, dr. Jennifer Melfi (Lorraine Bracco) – centrul moral al spectacolului. După cum a spus Chris Albrecht, șef HBO pe atunci, Tony avea probleme cât se poate de comune: “Mi s-a spus că serialul este despre un tip care are 40 de ani. A moștenit o afacere de la tatăl său, are o mama arogantă. Deși își iubește soția, a avut o aventură, are doi copii adolescenți… e anxios; este deprimat; caută sensul vieții sale. M-am gândit: singura diferență dintre el și toată lumea pe care o cunosc este că el este șeful Mafiei din New Jersey “.

Rolul lui Tony era un rol important pentru orice actor de sex masculin de vârstă mijlocie iar James Gandolfini a fost perfect. Gandolfini, care a crescut în Italia și America, a ajuns în atenția regizorului Susan Fitzgerald. Comportamentul neregulat al lui Gandolfini însuși era legendar – actorul dispărea, uneori, zile întregi, spre exasperarea întregii echipe. S-a identificat cu rolul său atât de bine încât unii dintre criticii de film s-au simțit ciudat scriind recenziile despre serial. “Am simțit că urmărea tot ce am scris”, a recunoscut autorul și jurnalistul australian Clive James, care a scris o recenzie a serialului în 2004, “așa că am încercat din greu să scriu doar de bine, încercând totuși să-mi reamintesc, bineînțeles, că nu era cu adevărat un gangster, ci doar un actor în rolul unui gangster.

ARTICOLE SIMILARE

Feli Donose, surpriză fabuloasă! Se căsătorește

Tabu Tabu

Ce și-a dorit Majda Aboulumosha de ziua de naștere

Tabu Tabu

Insula Kasos ⎢ Trei epave antice, descoperite pe fundul Mării Egee

Ciocîrlan

Fiica „vânătorului de crocodili” Steve Irwin s-a măritat la Zoo

Andreea Damian

Motivul pentru care Ștefan Stan și-a făcut din nou implant de păr

Tabu Tabu

Robert Downey Jr. promite să salveze planeta în 10 ani cu tehnologii avansate

Andreea Damian

Scrie un comentariu