Tabu
Image default
HEALTH

CNAS anunţă modificări ale asigurării pentru concedii și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunțat modificări ale asigurării pentru concedii și indemnizații pe bază de contract încheiat cu casa de sănătate, adoptate în ședința de Guvern de miercuri.

Conform modificărilor, venitul lunar înscris în contractul de asigurare nu va putea fi mai mare decât valoarea a trei salarii minime brute pe țară pentru orice tip de concediu medical, inclusiv pentru sarcină și lăuzie.

Totodată, venitul menționat va trebui să fie același cu cel înscris în declarația fiscală depusă în vedere plății contribuției de sănătate sau, după caz, cu media veniturilor lunare înscrise în declarație.

CNAS amintește că persoanele fizice, altele decât salariații și asimilații acestora, pot încheia opțional contract cu casa de asigurări de sănătate pentru concedii și indemnizații medicale. Cuantumul acestor indemnizații se stabilește în funcție de venitul lunar înscris în contract, pe baza unei formule de calcul.

Contractele aflate în derulare la data intrării în vigoare a Ordonanței de Urgență de modificare și completare a OUG nr. 158/2005 se vor modifica prin acte adiționale, la notificarea casei de asigurări de sănătate, până la data de 1 a lunii următoare celei în care se împlinesc 60 de zile de la data intrării în vigoare a actului normativ. Pentru aceste contracte, baza de calcul a indemnizațiilor de maternitate este media veniturilor asigurate înscrise în contract în ultimele 6 luni ale celor 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare.

„Modificările aduse de acest act normativ sunt necesare pentru implementarea unui mecanism echitabil și unitar pentru calculul indemnizațiilor de asigurări sociale de sănătate, în scopul gestionării eficiente a fondurilor alocate acestui domeniu”, arată CNAS.

ARTICOLE SIMILARE

Încă un pericol pentru sănătate. Grăsimea se acumulează şi în plămâni

Andreea Damian

Covid-19. Problemele cardiovasculare care afectează pacienții la un an după vindecare

Andreea Damian

Ochelarii Google Glass, de mare ajutor pentru copiii cu autism

Andreea Damian

Poluarea aerului din oraşe, la fel de periculoasă ca fumatul unui pachet de ţigări pe zi

Andreea Damian

Studiu: Cât ar trebui să aștepte femeile între sarcini

Andreea Damian

Cea mai otrăvitoare plantă. Atingerea ei te poate ucide!

Andreea Damian

Scrie un comentariu