Home > Lifestyle > Stiri > Când dragostea ia sfârșit

Când dragostea ia sfârșit

de Livia Roșca

Aveam nevoie de o poză și speram să o găsesc în vechiul meu laptop, pe care nu-l mai folosisem deloc în anul acela. I-am ridicat capacul și am avut surpriza să-l găsesc pornit. Era deschisă pagina unui site de dating. Am crezut că e vorba de un proiect de serviciu al soțului meu, care lucra într-o firmă de webdesign, și, de bună credință, am lăsat pagina deschisă. Am găsit fotografia și în timp ce mi-o trimiteam pe mail, a apărut pe ecran o fereastră de instant messaging. O fată îmi făcea complimente. Mă lăuda pentru felul în care arăt și îmi mărturisea că mă pândește de câteva ore ca să mă prindă on-line.

M-am blocat. Nu știam cum funcționează aceste site-uri. Mi-a luat câteva secunde să înțeleg că soțul meu tocmai era „agățat“. Că avea fotografii online, multe mesaje trimise și mai multe mesaje primite, întâlniri consumate, nu doar un cont de testare.
Era totul evident și totuși atât de lipsit de consistență încât nu știam ce să cred. Omul cu care aveam un copil, omul pe care îl includeam de ani buni în toate planurile și visurile mele, flirta și se întâlnea cu fete recrutate de pe site-uri de dating? Oboseala și munca prelungită după miezul nopții, pentru care îl compătimeam adesea, erau momentele în care își fixa, de fapt, întâlniri?

Ne cunoscuserăm cu șapte ani în urmă. Eram studenți în București, ne-am văzut în autobuzul 601, am schimbat câteva priviri și probabil că totul s-ar fi rezumat la asta dacă nu am fi coborât amândoi la aceeași stație. El a venit după mine, m-a oprit și tot ce urmat a fost ca o vrajă. Åžtiu că în timp ce mergeam alături, mi se învârtea în cap versul lui Nichita Stănescu „Leoaică tânără, iubirea, mi-a sărit în față“.

La scurtă vreme, m-a cerut de nevastă. Am spus „da“ și de teamă că ai noștri ne-ar ruga să mai așteptăm, ne-am căsătorit în secret, doar cu doi martori. Locuiam la cămin și a mai durat un an până ne-am mutat împreună. Iar după șapte ani, când nu mai aveam nicio îndoială că ne cunoaștem cu adevărat, au fost suficiente câteva minute ca tot ceea ce credeam că este stabil, clar și autentic să devină exact contrariul.

În loc să cer explicații sau să acuz, mi-am testat limitele și autocontrolul pornind un joc al frivolității. Mi-am făcut un cont pe acel site de dating și timp de trei săptămâni am flirtrat cu soțul meu, sub o identitate falsă. Lucruile au evoluat, scenariile de amor incendiar erau la ordinea zilei. Acasă păstra toate aparențele. La fel și online, unde pretindea că nu are nici copil și nici nevastă. Eram cumplit de tristă. Mă mințea online și mă mințea acasă. Eram înșelată pe două fronturi. Simțeam într-un mod acut destinul de telenovelă și aveam nevoie de o rezolvare rapidă, dură, decisivă.

Am stabilit online o întâlnire și am așteptat strategia lui acasă: a inventat o petrecere la o firmă parteneră. În aceeași zi mi-am făcut bagajul și m-am mutat. Până seara angajasem o avocată pentru divorț. Când l-am confruntat, a fost șocat, incapabil să reacționeze în vreun fel. Era imposibil să găsească vreo scuză și nici nu voiam să facă asta. Motivele pentru care se ajunge la înșelat pot fi nenumărate și, până la un punct, de înțeles. Dar pe mine nu mă interesau motivele, pentru că nu găseam resursele să continuu. Simțeam nevoia ca această relație să se termine la fel de brusc cum a început.

Era felul meu de a proteja amintirea trecutului nostru comun. Mai știam și că dacă aș mai fi iubit, nu aș fi putut pleca. De ce nu mai iubeam? Pentru că prioritățile mele se schimbaseră după ce am devenit mamă, eram mult mai puțin dispusă la compromisuri, nu puteam accepta lângă mine un bărbat duplicitar, un laș care se ascunde în loc să-și asume ce simte și ce face. Bărbatul acela nu mai era un model; nu-l mai puteam admira și nici iubi.

Am divorțat în mai puțin de trei luni. Aveam 27 de ani și un copil abia născut. Åžtiam că va fi bine pentru că nu aveam deloc sentimentul de pierdere. Eram mamă, chiar dacă nu mai eram soție, și în contextul acela, simțeam divorțul ca pe un progres. Îndepărtam de mine și de copilul meu ceea ce era fals și implicit periculos. Îmi era clar că dacă îți pierzi încrederea, o relație nu mai poate funcționa decât, eventual, ca obsesie. Iar asta nu puteam accepta. Însă claritatea acestor gânduri nu putea contrabalansa starea de revoltă, sentimentul acut de nedreptate și pe acela că am irosit timp prețios într-o relație care doar părea perfectă. Dar cel mai tare mă durea că am ales pentru copilul meu un tată nepotrivit.

Au trecut doi ani de atunci. Vindecarea este lentă, fiindcă relațiile în care ești înșelat produc traume. Åži intensitatea traumei este egală cu intensitatea încrederii pe care o ai în partener. Cu cât îl crezi mai bun, mai special, mai valoros, cu atât trauma – când, în sfârșit, vezi realitatea – este mai mare. Am devenit excesiv de prudentă, simt mai multă nevoie de securitate; nu mai caut la un bărbat să-mi fie complementar, ci să promită confort afectiv și soluții la situațiile care-mi scapă de sub control. Pe de altă parte – și știu că sună a consolare –, traumele implică și aspecte pozitive. Åžtii deja celebra „Ce nu te omoară te întărește“. Pe cuvânt, e valabilă și aici.

Articole asemanatoare
Celebritati nascute pe 31 martie!
ANDA ADAM îl înşală pe BOTEZATU?
Există viaţă după dragoste?
Iubită înşelată sau amantă?

8 Responses

 1. gelu

  Ai ales pentru copilul tau un tata nepotrivit? Adica copilul nu e facut cu sotul. Din tot ce ai scris, rezulta: esti singura vinovata. Traiai in ceva ce iti parea tie perfect. Iti puteai da seama oricand ca nu te iubeste. Voiai sa te iubeasca, nu te iubea, si iti inventai tu iubirea asta, pana cand in fata confirmarii nu ai mai avut ce sa faci. Faptul ca cineva e casatorit cu tine nu inseamna in mod automat ca te si iubeste.
  Tu esti singura vinovata. Esti mai vinovata decat el care a intrat pe un site de intalniri. Ti-ai dat identitae falsa ca sa il prinzi? :)). Esti duala, de asta ai putut sa faci lucrul asta. Altfel i-ai fi pus bagajele la usa in secunda 2. Pentru ca nu cred ca aveai nevoie de confirmari. Unde nu mai pui ca i-ai umblat in lucrurile personale.
  Ai mai spus ca ai indepartat de tine si de copilul tau ce era fals, adica ai indepartat tatal de copil. Foarte urat. Tu nu esti o femeie care poate fi iubita. Nu poti fi nici respectata. Te=ai folosit de copil pentru a-l opri, te folosesti de copil pentru a-l pedepsi. Vai de barbatul care va sta cu tine vreodata :(.

 2. marius

  Livia Rosca ai chiar tupeu. Te-a inselat sotul? Ar trebui sa spui adevarul. Te agati de barbati si tot tu tipi in gura mare dandu-te victima? Copiii nu se fac pt a opri un barbat sa plece si nici pe detectivul nu faci daca nu te simti tu cu musca pe caciula. Joci la dublu pentru a-ti prinde sotul cand daca erai corecta aveai o discutie matura cu el. Dar hotul striga hotul. Si chiar daca te insela, tu nu te uiti la tine ce debitezi? N-as sta o zi cu o femeie ca tine, cum sa ma insor, cum sa fac un copi pe care tu il vezi o marfa cu care iti santajezi sotul. Femeie, fara barbatul asta, nu aveai acest copil. Cum naiba ti-ai ales gresit tata pentru copil pe care apoi il si indepartezi de copil. Tatal ramane tata. Ce mama poti fi tu?

  Ar trebui sa aveti grija povestile cui le puneti pe site. Pentru ca sunt minciuni. Apoi, ele pot apartine unor personaje sinistre care nu se pot numi nici macar femei, doamne, nici atat. Dovada, chiar scrierile acestei fete, scrieri pe care ea le numeste poezii. Mi-e scarba dar ce citez ca sa termianati odata sa ne infectati cu articole de ultima speta. Oameni de valoare nu au loc. Si voi bagati in fata analfabeti si femei de moravuri usoare.

  “Cateodata ma duc la tine in camera
  intru in dulap, si cuminte astept sa sositi
  el te suge, te linge, se indeasa in tine
  (mie mi se lungeste degetul mare pana devine sex barbatesc)
  apoi sari din pat ca dintr-un tren in miscare
  cu sperma siroind calda, lunecand pe picioare
  cu sanii istoviti dar inca erecti.

  Pielea de sub bichini rasa ieri pentru el
  Are azi textura rugoasa a coajei de kiwi
  Aspra ca limba unei pisici
  Numai tu Magda poti sa-ti deschizi cu doua degete
  Buzele pizdei fara sa-mi fie sila de gestul tau umed
  Cu gust de albus nefiert de ou.”

 3. un_oarecare

  :)) ce uratenie de om. de unde le luati pe tipele astea cu povestile astea nebunesti? cine sta cu asa ceva? trebuie sa nu ai un picior, o mana, sa fii orb ca sa iei asa femeie. fizic dezastruos, intelect infect. sta vreunul cu tine, rosca?

 4. o cunostinta

  de ce nu iti folosesti numele de familie dinainte de casatorie daca ai divortat? sunt multe femei ca tine care se folosesc de barbati, care fac copii ca sa ii tina si apoi mint cu nerusinare pt a pica victime. macar pune-ti numele tau de fata, nu te mai semna cu numele barbatului, pt ca nu meriti numele acelui barbat. era prea bun pt tine

 5. un_fost

  vai, livia, asa minti tu lumea? daca as spune tot ce stiu… bine ca a scapat dragos de tine. il voiai atat de mult incat nu puteai sa concepi ca el nu te vrea. in final ai descoperit ca nici nu te respecta. din moment ce nu il lasai in pace, cum sa te respecte. si vor fi multi, dar multi iubiti, parteneri care vor face la fel. asta vrei, asta ai.
  si lasa asa zisul scris. ce faci tu e scris pe peretii de bloc. daca si tu scrii, inseamna ca eu zbor
  :))

 6. atentie

  mai lasa-ti-ne in pace cu povestile astea cu iz de rahat. Livia Rosca scrie peste tot, in articole, pe blogul ei cum a fost ea inselata, cand de buna, corecta e ea. Daca stai sa citesti, intelegi bine ca minte. Ea spune ca a nascut in 2007 de Sf Andrei, apoi ca avand copil mic si-a prins sotul inseland-o si a divortat. Atunci cum se face ca tot ea spune in primele lui ale lui 2008 despre multii barbati adusi acasa, sa ii cunoasca parintii, despre armata de posibili tatici? Cine a inselat? Nu ea? Cum ai armata de iubiti, posibili tatici in prima parte a lui 2008 cand tu la final de 2007 abia nasti daca nu in timpul cat esti maritata? Cand te-a inselat, draga, barbatul/ In timpul armatelor de alto posibili tatici? Sau armata asta a urmat divortului? Practic nu are cum. Pentru ca nu ai timp intre sf Andrei 2007 si primele lui ale lui 2008 sa nasti, sa iti urmaresti sotul o buna per de timp ca sa vezi ca te inseala si apoi sa si divortezi ca doar divortul nu e intr-o zi. Imi dau seama cat ai iubit tu si cat ai suferit de au putut urma armatele ale de posibili tatici. Daca tot scrii, mai si citeste. Nu toti barbatii care iti trec prin viata, pat trebuie prezentati copilului. Ma mir de ce aberatii scrii. Au ajuns femeile de teapa asta sa spuna ca sunt cauatate. Livia rosca, sotul de care ai divortat tu are o relatie stabila, deci, daca era un flusturatic, era singur acum. Tu insa ai avut n barbati dupa el. Si acum bantui pe situri matrimoniale, esti duala si minti.
  Nu mai publicati minciuni. Ne-am saturat! Scrieti despre femei frumoasa, mame demne nu mame care lasa copilul sa fie crescut de parinti si asta chiar si in perioada in care ar putea sa stea in mod legal cu el acasa. Scrieti despre femeiel fidele, dedicate sotului, nu care au n barbati si se victimeaza, care umbla cu mai multi, mint si duc oamenii de nas. Scrieti despre femei care fac ceva nu care mazgalesc o foaie dar cred ca sunt jurnaliste si poete. O poeta nu scrie despre organele sexuale si nici nu face greseli de gramatica grave. Iar o femeie nu face un copil cand stie ca sotul nu o iubeste, nu isi lasa copilul de tatza la bunici cand isi poate lua concediu maternal. Mi-e mila.

 7. cosmin

  vai de capul tau, femeie. te stiu de multi ani si tot asa ai ramas. ai facut un copil ca sa iti tii sotul acasa pt ca nu te mai voia. aveai copil de tatza si l-ai dat la parinti sa il creasca in timp ce tu schimbai barbatii in bucuresti. esti pe situri matrimoniale chiar si acum si vorbesti cu multi barbati desi un fraier crede ca esti o femeie de casa. multi pot lua plasa. se uita la tine pt ca arati fix ca un barbat si cred ca o sa fii cuminte, nu o sa umbli brambura. le e mila de tine pt ca esti de la tara, arati ca o matura, cu trasaturi masculine, ai un copil si esti divortata. insa toti astia iau plasa. pt ca tu nu devii presh pt ei pt toate defectele astea. dimpotriva, te crezi superioara. tu esti genul de femei de o noapte pe care un barbat ok nu o poate lua in serios pt tot trecutul pe care il are, pt cum arata, cum se comporta. daca vreunul te considera altfel decat asa ori e vreun impotent ori mai are pe altele ori e un idiot si chiar nu stie nu vede cu ce jeg de om sta.
  da eu sunt unul din aia care ti=au fluturat-o pe la fund dar nu mai mult. pt ca nu a vrut sa se murdareasca.
  bravo dragos rosca ca ai scapat de asa femeie! bravo!

 8. ANDA

  LIVIA MACAU, NU TI-E RUSINE??? O SA TE BATA DUMNEZEU! FACI COPII DOAR CA SA PUI MANA PE BARBATI SI DUPA AIA II ARUNCI! TE MAI SI MIRI CA SUNT BOLNAVI. IAR AI COMIS-O. I-AI PUS SI ALTUIA UN COPIL IN SPATE. CARE NICI MACAR NU E AL LUI. MACAU, DUMNEZEU TE VEDE!

Comenteaza acest articol

Când dragostea ia sfârșit

by realitatea   4 min
8