Tabu
CULTURESlider

Colecția Gurlitt ⎥ Germania restituie 14 opere de artă furate de naziști

Decedat în 2014, colecționarul Gurlitt a ascuns peste 1500 de tablouri și desene, printre care se numără și opere de artă create de evrei sau care le-au aparținut acestora și au fost ulterior furate ori confiscate de naziști în timpul celui de-Al Treilea Reich. 

Restituirea operelor

Germania a restituit proprietarilor de drept un ansamblu de 14 opere de artă ale colecționarului Cornelius Gurlitt. Creațiile artistice au fost furate de la evrei în timpul celui de-Al Treilea Reich, a anunțat miercuri Ministerul german al Culturii. 

Un desen realizat de poetul și pictorul german Carl Spitzweg, intitulat Das Klavierspiel, a fost oferit marți casei de licitații Christie’s, conform dorinței moștenitorilor lui Henri Hinrichsen, un editor de partituri muzicale de origine evreiască, asasinat la Auschwitz în 1942. 

Opera i-a fost confiscată de naziști în 1939 și a fost ulterior achiziționată de Hildebrand Gurlitt, tatăl lui Cornelius și un simpatizant al lui Hitler. 

Abia în 2012, în timpul unei operațiuni desfășurate de instituțiile vamale, autoritățile germane au descoperit o colecție de peste 1500 de opere ascunse decenii întregi de către Cornelius Gurlitt. 14 dintre acestea au fost declarate ca fiind furate de la evrei de către naziști, însă procesul restituirii nu este la fel de ușor în privința tuturor operelor.

„Este un semn important” că operele de artă au putut fi „restituite urmașilor victimelor”, a susținut ministra Culturii, Monika Grütters. „În spatele fiecărei opere se ascunde un destin tragic precum cel al lui Henri Hinrichsen, mort la Auschwitz.”, a adăugat aceasta.

O comoară ascunsă

Tatăl lui Cornelius Gurlitt a fost însărcinat, încă din 1938, de către naziști să vândă operele furate sau confiscate evreilor, fiindcă erau considerate „decadente”. Colecția cuprinde și opere care aparțin unor mari artiști precum Renoir, Cézanne, Beckmann, Delacroix sau Munch și este evaluată la câteva milioane de euro.

La moartea sa, Cornelius Gurlitt a lăsat prin testament toate operele colecționate Muzeului de arte frumoase (Kunstmuseum) din Bern. Se estimează că în jur de 500 de piese cu origini litigioase sunt conservate pe teritoriul Germaniei. 

Cornelius Gurlitt a trăit decenii întregi la München, în mijlocul a mii de opere. 239 dintre acestea au fost depozitate în casa sa din Salzburg, Austria. În urma acestei descoperiri, autoritățile germane au păstrat secretul afacerii mai bine de un an.

Un proces complicat

Procesul restituirii operelor de artă este unul complicat. În primă instanță, descoperirea istoriei fiecărei piese în parte implică o documentare îndelungată. La aceasta se adaugă legea germană care prevede faptul că proprietatea unei opere de artă nu poate fi contestată în orice condiții, existând și o prescripție de 30 de ani.

Cu toate acestea, multe opere au putut fi revendicate de moștenitorii de drept de-a lungul timpului. În 2015, o pictură de Matisse a revenit familiei colecționarului de artă Paul Rosenberg, bunicul jurnalistei Anne Sinclair. 

sursa: Le Figaro 

ARTICOLE SIMILARE

Obiective de cuplu, expresia care a invadat rețelele de socializare

Andreea Damian

Supradoza cu vitamina D. Care sunt riscurile pe care trebuie să le cunoști

Andreea Damian

Stiai ca apetitul sexual creste cand femeile ating varsta de mijloc?

realitatea

Premiera : „Straina”, ecranizarea bestsellerului international, pe AXN White

Sărbătoritul zilei

realitatea

Eurovision România. Peste 80 de piese au intrat în preselecţie

Andreea Damian

Scrie un comentariu