Tabu
LIFESTYLESlider

Constatări îngrijorătoare despre copii și părinți în era „smartphone-ului”

Copiii petrec, în medie, cu circa jumătate de oră în plus în compania părinților, în fiecare zi, comparativ cu anul 2000. Din păcate, în majoritatea timpului ei stau pe telefonul mobil sau pe tabletă. Tehnologia modernă – telefonul inteligent, conectat la internet, cu jocurile, filmele și rețele sale de socializare – afectează calitatea timpului petrecut în familie.

Un studiul recent arată că timpul pe care copiii îl petrec în familie, angajați în diverse activități, a rămas neschimbat în aproape două decenii. Dar cele 30 de minute suplimentare pe care copiii le petrec cu părinții lor nu sunt „irosite” pe activități comune precum luatul mesei, un joc de cărți sau vizionarea unui film animat, spre exemplu. Cei mici preferă să stea pe dispozitivele mobile și să se cufunde într-o lume virtuală, care cu timpul va slăbi legăturile familiale.

Ceea ce este îngrijorător este faptul că dispozitivele mobile fac acum parte din viața de familie, spun cercetătorii. Copiii care stau acasă cu părinții spun că sunt „singuri”, iar oamenii au numit această jumătate de oră suplimentară timp „singur-împreună” („alone-together time”). Suntem împreună acasă, dar nu vorbim, fiecare stă pe smartphone-ul lui, cam asta vrea să spună termenul experților britanici.

Dispozitivele mobile au înlocuit ușor-ușor activitățile tradiționale. Ce rost are să pierdem vremea aranjând piesele de remi pe masă când cu un singur click putem s-o facem de pe telefon? De ce să jucăm rațele și vânătorii în parc când putem să împușcăm „angry birds” pe tabletă? Iar lista continuă. Dar putem arunca vina pe părinți, care, ca să le distragă atenția celor mici, le aruncă telefonul mobil în față și-i uită, cu orele uneori, pe YouTube sau pe jocuri.

Pare mai comod, însă pe termen lung medicii atrag atenţia că va avea efecte negative la nivel fizic, dar şi emoţional. Folosirea în exces a tehnologiilor de la o vârstă foarte mică poate duce la apariția unor tulburări din spectrul autist. Specialiștii în psihiatrie vorbesc despre o afecțiune tot mai întâlnită în rândul copiilor – autismul virtual, care presupune dezvoltarea necorespunzătoare a sistemului neurologic, din cauza lipsei de stimulare psiho-motrică.

Părinții ar trebui de fapt să-i atragă pe copii în activități comune care să-i distreze și să îi țină ocupați mai mult timp. Adulții încă prețuiesc aspectele esențiale ale vieții familiale tradiționale, cum ar fi mesele în familie sau hobby-uri comune, și caută să le prioritizeze în fața presiunii provocate de schimbările tehnologice.

Copiii, principalele victime are cyberbullyingului

Cinci din zece copii au experimentat o situaţie de tip cyberbullying în mediul online, un fenomen tot mai frecvent, cu repercusiuni complexe asupra tuturor actorilor implicaţi: victimă, agresor şi martor, susțin reprezentanții Asociației Salvații Copiii.

Cyberbullying-ul sau agresiunea pe Internet, numită și agresiune online, este hărțuirea cu ajutorul calculatorului sau a telefonului mobil. Hărțuirea are loc pe bloguri, pagini personale, forumuri, e-mail, SMS, MMS, agresiunea având uneori loc prin încărcarea unor poze sau imagini video pe Internet fără a ține cont de dreptul la viața privată a victimei.

Cele mai recente studii realizate de către Organizaţia Salvaţi Copiii arată că 54% dintre copii au fost victime ale unor comportamente de tip cyberbullying în mediul online, procentul fiind semnificativ mai ridicat în rândul fetelor şi elevilor de liceu. 69% dintre aceştia au primit mesaje jignitoare sau supărătoare, iar 30% au fost excluşi dintr-un grup sau dintr-o activitate pe Internet.

ARTICOLE SIMILARE

IUBITUL secret al Iuliei Albu

O treime din mamele care alăptează, nevoite să exprime laptele în toaletă, după revenirea la serviciu

Andreea Damian

Zodii care nu ar trebui să se căsătorească niciodată

Andreea Damian

Care sunt tendințele alimentare de urmat în 2022

Andreea Damian

Mesajul dur al Ilenei Badiu, vedeta căsătorită cu un medic din prima linie

Tabu Tabu

Divorț ȘOC în lumea mondenă. Andrei Aradits s-a despărțit de soția sa după 17 ani de căsnicie

Andreea Damian

2 comentarii

Scrie un comentariu