Tabu
HEALTH Slider

Consumul de sucuri ar putea să crească riscul unei morți premature, în special la femei

sucuri

Consumul frecvent de băuturi cu îndulcitori artificiali – precum băuturile răcoritoare carbogazoase și necarbocazoase, băuturi din fructe, băuturi energizante și băuturi alcoolice – este legat de un risc crescut al unei morți premature cauzate de cancer și boli cardiovasculare, în special în rândul femeilor, conform unui nou studiu științific.

Oamenii de știință au constatat că femeile care au băut mai mult de două  băuturi îndulcite cu zahăr pe zi prezintă un risc de 63% mai mare de a muri în comparație cu cele care consumă ocazional, potrivit unui studiu publicat luni în jurnalul Circulation. Bărbații prezintă un risc de 29% de a muri, relativ mai mic decât la femei.

Acele persoane care consumai mai mult de o băutură îndulcită pe lună, dar mai puțin de două pe zi sunt de asemenea expuse riscului de moarte prematură. Nu la fel de mult, dar riscul există mai ales dacă este însoțit de factori precum dietă, activitate fizică, demografie și istoricul privind diabetul de tip 2 din familie.

„Au existat studii anterioare care au arătat legături puternice și consecvente între consumul de băuturi îndulcite și creșterea în greutate, diabetul de tip 2, precum și alte afecțiuni cardio-metabolice, cum ar fi bolile de inimă și accidentul vascular cerebral”, a spus Vasanti Malik, autorul principal al studiului Vasanti Malik, și lector la Departamentul de Nutriție al Școlii de Sănătate publică din cadrul Universității Harvard.

Oamenii de știință americani au analizat date de la 80.647 femei și 37.716 bărbați care au răspuns la chestionare despre stilul lor de viață. Principala cauză a morții premature o reprezintă bolile cardiovasculare, urmate de cancer, în special cel de colon și mamar. Consumul a cel puțin două băuturi îndulcite pe zi crește riscul de deces prematur cu 31%, din cauza bolilor de inimă, și cu 18%, din cauza cancerului.

ARTICOLE SIMILARE

Cartea de credit „sexistă” de la Apple investigată de autoritatea de reglementare a SUA

realitatea

Femeile care se îmbracă sexy la festivitatea de absolvire, mai puțin competente?

Andreea Damian

Recomandarile specialistului in nutritie: 5 combinatii ideale pentru a slabi (partea III)

realitatea

Shakira si Pique formează cel mai atractiv cuplu din lume

Andreea Damian

Plânsul este benefic pentru sănătate, arată un nou studiu

Andreea Damian

Bucurestiul in weekend – 18-20 noiembrie

realitatea

Scrie un comentariu