Tabu
PsihologieSlider

Contraceptivele întăresc relația de cuplu dar uneori pot provoca depresie

Contraceptivele ar putea avea un efect pozitiv asupra relației de cuplu, potrivit cercetătorilor de la Universitatea de Stat din San Diego. Ei spun că femeile care iau anticoncepționale reuşesc să menţină o relaţie de cuplu liniştită, care durează mai mult. Pilula contraceptivă rămâne cea mai populară metodă de contracepție la nivel mondial. Și iată că vine la pachet și cu un beneficiu neașteptat: consolidează relația cu partenerul de viață.

Studiile anterioare au arătat că femeile care iau contraceptive orale sunt, în general, mai stabile din punct de vedere emoțional. Noul studiu se concentrează asupra beneficiilor dar și a eventualelor efecte negative. Rezultatele cercetării susțin constatările anterioare potrivit cărora pilulele contraceptive pot oferi beneficii psihologice pozitive, arătând totodată că femeile au avut mai puține schimbări de dispoziție și relații mai satisfăcătoare.

Și totuși, constatările cercetătorilor de la Universitatea de Stat din San Diego sunt desființate de un alt studiu. Oamenii de știință au decoperit recent încă un risc asociat cu pilulele contraceptive, depresia.

Concret, s-a descoperit că anticoncepționalele administrate pe cale orală micșorează atenția, concentrarea și favorizează stările de melancolie și gândurile negative. Descoperirea este îngrijorătoare, dat fiind că peste 82% dintre femei au folosit pilula contraceptivă la un moment dat în viață. Dar asta nu înseamnă că toate femeile care iau contraceptive orale vor suferi de depresie.

În cadrul studiului au fost chestionate 28 de femei care luau contraceptive, 14 care nu foloseau așa ceva și 29 de bărbați, toți cu vârste cuprinse între 18 – 35 de ani. La studiu nu au participat femei care au luat vreodată antidepresive sau au primit vreun diagnostic psihiatric.

Constatările sugerează că femeile care utilizează pilule contraceptive tind să își piardă concentrarea. Concluziile care pot fi trase din acest studiu sunt ambigue. Cercetarea a identificat doar corelații, ceea ce înseamnă că încă nu suntem siguri dacă gândurile negative reprezintă un simptom al depresiei.

 

ARTICOLE SIMILARE

Survivor România 2023. Cine sunt cei 12 războinici și cu ce se ocupă ei

Andreea Damian

Top 7 arome bizare de inghetata

realitatea

Ariana Grande și soțul ei, Dalton Gomez, s-au despărțit după doi ani de căsnicie

Andreea Damian

Manichiura de toamnă | Cele mai purtate cinci culori

Andreea Damian

Să fii mama vitregă e unul dintre cele mai dificile lucruri din lume

Andreea Damian

Cum a slăbit Cătălin Crișan peste 30 de kilograme în două luni

Andreea Damian

Scrie un comentariu