Tabu
Image default
HEALTHSlider

Controversă: produsele lactate fermentate ar putea proteja împotriva bolilor de inimă

Consumul de lactate fermentate ar putea proteja împotriva bolilor de inimă un studiu. Dar consumarea prea multor produse lactate a fost legată inițial de o șansă crescută de a dezvolta o afecțiune cardiovasculară.

Dovezile provenite în urma studiului sugerează că alimentele fermentate au puterea de a preveni bolile de inimă, dar rezultatele au fost neconcludente. Fermentarea presupune adăugarea de bacterii vii la produsele lactate. Mai mult: laptele cu conținut mare de grăsime poate reduce riscul de accident vascular cerebral, atac de cord, mai spune studiul.

Cercetătorii din Finlanda au căutat la un moment dat să ofere o nouă perspectivă asupra a ceea ce ar putea stopa problemele cardiovasculare. Pentru studiul lor, publicat în British Journal of Nutrition, echipa a evaluat date privind 1.981 de bărbați cu vârste între 42 si 60 de ani care au luat parte la Kuopio Ischemic Heart Disease, un studiu lansat între 1984 și 1989. Participanții nu au avut boli ale inimii la  începutul studiului.

După 20 de ani, 472 din totalul bărbaților au prezentat un fel de eveniment cardiac coronarian.

În ultimele decenii, conținutul ridicat de grăsimi din produsele lactate a fost un motiv de îngrijorare pentru experții în domeniul sănătății, determinând sfaturile publicului de a reduce consumul de lapte integral. Cu toate acestea, cercetătorii își pun încă întrebarea dacă produsele lactate ar trebui evaluate numai pe baza conținutului lor de grăsimi, sau mai degrabă pe baza conținutului lor nutrițional în ansamblu.

Autorii studiului, Dr. Jyrki Virtanen, profesor adjunct al epidemiologiei nutriționale la Universitatea din Finlanda de Est, a declarat pentru Newsweek: “Constatările noastre și cele din alte studii sugerează că produsele lactate fermentate pot avea beneficii pentru sănătate în comparație cu laptele nefermentat. Prin urmare, ar putea fi o idee bună să utilizați produse lactate fermentate, cum ar fi iaurt, kefir, sana și lapte acru. Constatările noastre sugerează că versiunile cu conținut scăzut de grăsimi ar putea fi o alegere mai bună, deoarece am găsit asocierea despre care am scris doar în cazul lactatelor fermentate cu conținut scăzut de grăsimi. De asemenea, ar fi bine să alegeți o versiune fără zahăr sau cu zahăr scăzut al produsului, deoarece cele mai multe iaurturi pot conține mult zahăr adăugat “.

Cu toate acestea, el a recunoscut că studiul a fost pur observațional și nu poate dovedi foarte clar că produsele lactate fermentate taie riscul de evenimente cardiovasculare. Următorul pas ar fi să se facă  și studiile clinice în care efectele asupra sănătății ale produselor lactate fermentate și nefermentate sunt comparate.

La începutul acestui an, un alt studiu constata că produsele lactate fermentate ar putea reduce riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral. Marcia Otto profesor asistent de epidemiologie, genetica umană și științele mediului și autorul studiului a declarat la momentul respectiv: “Constatările noastre nu numai că sprijină, dar, de asemenea, întăresc semnificativ, volumul tot mai mare de dovezi care sugerează că grăsimile din lapte, contrar credinței populare, nu cresc riscul de boli de inima sau de mortalitate globală la adulții în vârstă.

ARTICOLE SIMILARE

EXCLUSIV Ilinca Vandici: “Când ai un copil mic în casă, îți umple el timpul”

Tabu Tabu

CES 2020: Este primul an în care dezvoltatorii de tehnologii sexuale au primit undă verde

Andreea Damian

Alimente permise și interzise pe caniculă

Andreea Damian

Elliot Page a pozat la bustul gol la cinci luni de când a anunțat că e transgender

Andreea Damian

5 ingrediente anti-îmbătrânire recomandate de dermatologi

Andreea Damian

O asistentă medicală este considerată sosia lui Meghan Markle

Andreea Damian

Scrie un comentariu