Home > Sex-Relatii > Mame adolescente – un subiect tabu?!

Mame adolescente – un subiect tabu?!

Ar fi frumos ca o sarcina sa fie motiv de bucurie pentru o femeie. Experienta de a deveni mama este unica si speciala.

Exista, insa, fete ce nu sunt pregatite sa devina mame, care in loc sa se bucure de anii adolescentei, de descoperirea sexualitatii si de jocuri placute, se lovesc de realitatea cruda care le arata ca sunt, din punct de vedere fizic, deja femei capabile de procreere, devenind mame adolescente.

Vorbim, deci, despre sarcina in cazul minorelor. Fenomenul mamelor adolescente nu este deloc minor precum varsta acestor mame tinere si sunt cazuri din ce in ce mai mediatizate avand in prim plan copii nascuti prematur, abandonati sau, in cazurile mai fericite, crescuti de bunici, dar nascuti de o mama cu varsta pana in 18 ani.

Anual, in Romania, din 200.000 de copii nascuti peste 9000 provin din mame adolescente, potrivit Institutului National de Statistica, iar acest lucru este consecinta faptului ca educatia sexuala, fie in scoli, fie in familie este deficitara ori lipseste cu desavarsire.

Lipsa informarii – unul din motivele sarcinilor in randul minorelor

Copilele nu sunt informate asupra metodelor de contraceptie, lipsind cu desavarsire orele de educatie sexuala in scoli, sau sunt victime ale unor abuzuri, dar nici avortul nu este o optiune, se pare, desi multe dintre ele sunt incurajate sa renunte la sarcina, argumentul suprem fiind acela al responsabilitatii enorme pe care ar trebui sa si-o asume, dar si viitorul lor care, in urma unei sarcini, s-ar schimba radical.

Mai mult, datorita internetului si accesului facil la acesta, tinerii ajung sa vizioneze materiale porno de la varste la care nu inteleg pe deplin ceea ce vad si li se pare normal, iar dorinta de a experimenta creste si se ajunge la situatia mai sus mentionata. Aceasta este o problema cu atat mai mare, cu cat pubertatea se manifesta in jurul varstei de 11 ani la fete si 12 ani la baieti, moment in care, desi fizic acestia sunt pregatiti pentru a intretine raporturi sexuale, psihic ii poate afecta si poate duce la sarcini nedorite, tinute de mame adolescente.

De aceea, in fiecare familie ar fi normal, atat pentru copii, cat si pentru parinti, ca atunci cand copilul incepe sa se dezvolte sa existe o comunicare libera, neingradita despre ceea ce inseamna sexul, cand ar trebui experimentat si mai ales unde si cu cine ar trebui sa se intample.

Dar de ce este asociat acest subiect cuvantului tabu?

Ei bine, pentru ca a face copii la o varsta la care esti tu insuti un copil este interzis, atat de moralitate, cat si de cultura. Pentru ca o mama adolescenta, respectiv un tata adolescent, nu sunt in masura sa aiba grija de un nou-nascut. Pentru ca inca se mentin coborate barierele sexualitatii si ale orelor de educatie sexuala in scoli, rusinea si limitele adultilor sunt greu de depasit, iar un adolescent este inca un copil prins intr-un corp de adult si ceea ce avem de facut este sa ii ajutam sa se dezvolte armonios si sa inteleaga cu ce se confrunta, nicidecum sa-i judecam.

Articole asemanatoare
Vasile Bănescu, purtător de cuvânt BOR: Toleranța nu este o valoare în sine
Este nevoie de educatie sexuala in scoli?
Sexul Tantric – Arta de a creste energia sexuala
Fetele nu știu să spună “nu”

Loading...

2 Responses

  1. ILIE GEORGETA

    LA CIT DUPA TINE , CEL CARE AI SCRIS ACESST ARTICOL CITI ANI TREBUIE SA AIBA O FATA CA-SA POATA CRESTE UN COPIL ?DACA ESTE PE UNDEVA O FATA CARE ARE COPIL SI VREA SA-L DEA , NOI LOCUIM IN CONSTANTA , AST-I NUMARUL DE TELEFON FIX (9241 650066 FAMILIEA TIVICHI SI DACA NE DA ADRESA IMEDIEAT VIN SI ADOPTA COPILUL…DACA SUNT ATITEA FETE CARE AU NACUT CA ADOLESCENTE , UNDE SUNT TOTI ACESTI COPII ?CA DACA TE DUCI LA UN ORFELINAT SA ADOPTI UN COPIL ,TE LIPSESTI CIT ,TREBUIE SA UMBLI SI CIT TE TIN PE DRUMURIDACA ,TI-L DA …II TIN ACOLO CA PE GAINI IN CUSCA , SA BNU CUMVA SA FUGA , CA NU AI AU EI CE JUMULI…GASESC PRETXTE , CA-SA NU TI-L DEA ,SA TRAIASCA SI EL CA UN COPIL INTR-O CASA FERICIT SI SA AIBA DE TOATE …MAIBINE LASA-L ACOLO SA -L BATA CINE VREA SI SA-I DEA SA MANINCE LA CAZAN…ESTE ?SI NIMENI NU ARE NIMIC DE SPUS …FIECARE , TRAIESTE DUPA CUM ISI ASTERNE SI NE CULCAM FERICITI CA NU NE BATEM NOI CAPUL CU CE FAC ALTII…NU NE INTERESEAZA …DE VIATA ALTORA…ASTA-I OMUL NEPESATOR SI INDIFERENT…FETELOR MAI GINDITIVA …SIDOI DACA NE DA-TI NU NE SUPARAM CA ASUNTEM DOUA SURORI SI AVEM UN SINGUR BAIAT CARE , NE CERTAM PE EL …

  2. ILIE GEORGETA

    TOT EU SUNT AM VAZUT CA , NUMARUL DE TELEFON NU LAM SCRIS BINE IL SCRIU AICI DIN NOU (0241650066 )ACESTA-I NUMARUL DE TELEFON -ORASUL CONSTANTA FAMILIEA TIVICHI …

Comenteaza acest articol

Mame adolescente – un subiect tabu?!

by realitatea   2 min
2