Tabu
CULTUREFASHIONSlider

Coral viu: culoarea anului de la Pantone – cu care ne mințim în 2019

Că-i spuneți “coral viu” sau “teracotă dezordonată” această culoare este una caldă, calmă. Dar ce spune o astfel de nuanță în aceste vremuri incerte despre modă și oameni?

Decizia legată de culoarea anului 2019 vine ca o imensă ușurare. Ne puteam aștepta la culorile din gama apei de la canalizare sau poate chiar la galbenul luminos al Jachetelor Galbene din Franța, o culoare care deocamdată anunță niște mișcări sociale importante.  Cu ce se întâmplă în Marea Britanie, apropiindu-se de Brexit, până la Siria, culorile acestor vremuri ciudate ar trebui să fie cu siguranță unele care anunță primejdia iminentă. Nu este așa și potrivit Pantone, autoritatea culorilor în industria de design. Pantone a anunțat că culoarea anului pentru anul 2019 este un fel de teracotă, un ton de pământ pastelat.

Cineva trebuie să se simtă optimist acolo, la Pantone – deoarece s-a străduit să anunțe o stare de spirit calmă cromatic a lumii pentru anul viitor. Leatrice Eiseman, directorul executiv al Institutului Pantone Color spune că decizia vine în urma unor dezbateri serioase cu foarte mulți decidenți “ori lumea este mai liniștită și mai fericită decât am crezut, ori, poate, în vremuri tulburi, ne dorim să ne refugiem în spatele unei culori calde, naturale și solide.”

A sugera că întreaga lume se poate gândi la aceeași culoare în același timp poate părea ridicolă, dar Pantone face cercetările minuțioase ca să afle care este culoarea preferată peste tot în lume. “Începem cu un an înainte. Călătorim în întreaga lume și vorbim cu oamenii “, spune Eiseman. “Ne uităm la exponate și filme de artă și desigur la modă. Vedem o direcție… ”

Există, în spatele liniștii acestei culori, o nuanță mai strălucitoare. Pantone a numit-o “coral viu”, care – prin asociere – atenționează asupra imaginilor de coral mort, ucis de căldura oceanelor la care contribuie omenirea. “Trebuie să ne gândim la albirea coralului, la cum arată el mort”, spune ea. Cu toate acestea, Eiseman crede că puțini vor vedea culoarea cu tot cu îngrijorarea din spatele ei: “Există mult mai multe reacții pozitive decât reacțiile negative”.

Mai mulți corali sunt pe moarte, iar alții cedează bolilor și prădătorilor după cel mai îngrozitor efect de înălbire a marii bariere de corali din Australia

Culoarea din acest an ar trebui să ne spună în ce pericol suntem. Loviți de crize alimentare, zdrobiți de lipsa de progrese în ceea ce privește schimbările climatice, visăm la orizonturi de bronz, cu șosele prin deșert și la recifurile nealterate, unde se pescuiește cu plăcere. Pe podium, nuanțe similare au fost recent prezentate la Poiret, Temperley London și Elisabetta Franchi. Aceasta este culoarea care promite paradisul. Este un amestec subtil, seducător, deopotrivă cărnos și eteric, o culoare pe care Pantone o numește “naturală”, dar care în realitate este rafinată. Este o culoare de evadare și de siguranță, o culoare pe care o poți oricând avea acasă.

Numai în momente de panică ne putem dori splendoarea veșnică pe care coralul viu îl promite. Potrivit cercetării Pantone, oamenii sunt fermecați de apusurile de soare – și ce imagine mai liniștitoare există decât un apus de soare? Ne dorim roșii și portocale seara, pe o insula liniștită, în condițiile în care lumea arde. Poate că vrem cu toții să păstrăm memoria culorilor pierdute ale Pământului – și a coralilor care mor – culori care să susțină ultimii călători oameni în spațiu, porniți în căutarea unei noi locuințe noi în regiuni îndepărtate ale galaxiei așa cum ne tot anunță bogații lumii.

 

ARTICOLE SIMILARE

Au apărut primele imagini cu cel mai așteptat serial din 2023. Când va fi lansat ultimul sezon din The Crown

Andreea Damian

Castelul Modei de la Chambord ⎥ Defilarea cavalerilor Celine

Ciocîrlan

Simona Halep a răbufnit, după primul meci de la revenirea pe teren

Andreea Damian

Kate Hudson, Gwyneth Paltrow și Hillary Swank în Elle US noiembrie

realitatea

Celine Dion, la 50 de ani. O viață încununată de succes

Andreea Damian

Scrie un comentariu