Tabu
CULTURESlider

Coșmarul naționalei de fotbal feminin: jucătoarele prind lotul dacă fac sex cu șefii din federație

În Afganistanul post-taliban, echipa națională de fotbal feminin este privită ca un  simbol al noilor libertăți de care se bucură acum femeile afgane. Dar se pare că drumul spre succes al jucătoarelor a fost presărat cu multe obstacole, de care își amintesc cu amărăciune în suflet.

Unul dintre oficialii de top din sport din Afganistan susține că jucătoarele de fotbal – care au sfidat grupările politice și militanții pentru că au îndrăznit să joace fotbal – au fost agresate sexual. Și nu e vorba doar despre fotbal, susține același oficial, potrivit BBC. El a recunoscut că problema se extinde și la alte sporturi.

Multe sportive sunt prea înspăimântate să vorbească în mod public despre presupusurile abuzuri comise asupra lor de către antrenori și oficiali sportivi. Scandalul a explodat în ultimele zile, după ce mai multe victime au povestit experiențele lor pentru The Guardian.

Președintele afgan Ashraf Ghani a declarat că a rămas șocat să audă acuzațiile de agresiune sexuală comise asupra echipei naționale de fotbal feminin și a cerut procurorilor să investigheze cazul. Tot scandalul a pornit de la denunțul făcut de jucătoarea Khalida Popal, fostă căpitan al echipei naționale. Sâmbătă, FIFA a transmis că „examinează” aceste acuzații dezvăluite cu o zi înainte de ziarul britanic „The Guardian”.

„Orice formă de abatere împotriva sportivilor, indiferent dacă sunt bărbați sau femei, este inacceptabilă și nu tolerează violența sexuală”, a spus președintele Ghani într-o declarație oficială. El a solicitat Procurorului General al Afganistanului să facă o investigație amănunțită și a cerut stabilirea unui cadru legal pentru prevenirea unor astfel de incidente în federațiile sportive din Afganistan. Conducerea federației a respins acuzațiile.

Hafizullah Rahimi care este șeful Comitetului Olimpic afgan susține că „abuzul sexual există, nu numai în cadrul Federației de Fotbal, ci și în alte federații sportive. Trebuie să ne luptăm”.

Khalida Popal ar fi părăsit țara în urma încălcărilor drepturilor  și a unor amenințări cu moartea care se presupune că au avut loc în incinta Federației Afgană de Fotbal (AFF), în prezența președintelui acestui for, precum și în timpul unei călătorii în Iordania. Khalida și-a riscat viața să joace fotbal în timpul ocupației talibane din Afganistan. Pentru a nu fi prinse ea și prietenii ei au jucat în tăcere, astfel încât talibanii să nu îi audă de cealaltă parte a zidului școlii.

Jucătoarea susține că i-a denunțat pe doi antrenori, dar federația în loc să le ia licența și să-i pedepsească, i-a promovat. Unii dintre principalii vinovați, afirmă ea, sunt figuri puternice în Afganistan, cu legături strânse cu guvernul. Funcționarii din federație le-ar fi spus sportivelor că le vor găsi echipe dacă acceptau să facă sex cu ei.

Mai multe tinere sportive au recunoscut că li se făceau avansuri sexuale și propuneri indecente atunci când se scotea la bătaie un loc în lotul echipei naționale sau în lotul unei echipe din străinătate.

ARTICOLE SIMILARE

Ce ar trebui să conțină micul dejun pentru a supraviețui frigului

Andreea Damian

Kitty Spencer | Cinci rochii de vis pentru o nuntă de basm

Andreea Damian

Du-te-mă al Deliei sperie fanii români devreme acasă: este despre sex sau mi se pare?

realitatea

De Martisor, daruieste arta de la AraArt!

Coco Austin își alăptează și acum fetița de 3 ani. Ice-T a explicat de ce o sprijină

Andreea Damian

Sărbătoritul zilei de 2 iunie

realitatea

Scrie un comentariu