Home > Agenda > stiri > Covoarele românești zboară până la Veneția

Covoarele românești zboară până la Veneția

Expoziția Scoarța noastră cea de toate zilele s-a deschis pe 20 noiembrie în sălile de expoziție ale Institutului pentru Cercetări Umanistice din Veneția și se va închide în data de 3 decembrie. Se știe că țăranul român a căutat să-și creeze un mediu de trai cât mai armonios, în care viața să-i fie înfrumusețată și prin obiectele de folosință zilnică: unelte de lemn, vase din lut, mobilier, țesături.

Din fire de cânepă, in, bumbac sau lână, vopsite în culori vegetale, femeile au lucrat, pe lângă hainele necesare membrilor familiei și diferite țesături de interior: ștergare, cuverturi, macaturi, păretare, covoare, scoarțe sau perne. Foarte importante în casa țăranului sunt scoarțele cu care se acoperă pereții, patul și lavițele, niciodată podeaua.

Å¢esute în război, în două sau patru ițe, scoarțele au urzeala din cânepă sau bumbac, băteala fiind întotdeauna din lână. În repertoriul ornamental al scoarțelor apar păsări specifice faunei locale (pupăza, cucul, gâsca, rața, curcanul), alături de animale aparținând lumii orientale (cai înșeuați, cămile, lei afrontați).

Expoziția prezintă și o selecție de fotografie (veche și nouă) din arhiva de imagine a muzeului și o prezentare inedită a plantelor (rădăcinilor de plante și petale) cu care femeile vopseau lâna în satul tradițional românesc.

Articole asemanatoare
Celebritati nascute pe 26 martie!
“O lună în Thailanda”, la Veneţia
EXPLORING THE RETURN OF REPRESSION, expo la Pavilion Unicredit
Expo foto Cristian Crisbășan

Loading...

Comenteaza acest articol

Covoarele românești zboară până la Veneția

by realitatea   1 min
0