Tabu
LIFESTYLEWhat's hot

COZONAC de Paste /Reteta din Italia de la Adriana Parissi: COLOMBA PASCALA

Pentru ca exista multe retete de cozonaci pe internet m-am gindit sa propun cititorilor o prajitura de Pasti mai putin obisnuita. Aceasta
este Colomba Pascala si e originara din nordul Italiei. Legenda spune ca regele lombard Albuino, a invadat Pavia si dupa ce a gustat din prajitura in forma de porumbel pregatita pentru el anume de un cofetar din oras, a fost atit de incintat incit si-a schimbat planurile si a crutat
populatia de un atac iminent. Desi reteta e asemanatoare cu cea a cozonacului Panetone, care se consuma in mod traditional de Craciun, difera de acesta prin faptul ca stafidele sint inlocuite cu multa coaja rasa de portocala, ceea ce ii da o aroma specifica. Colomba pascala se maninca in dimineata zilei de Pasti.

De regula este unsa cu galbenusuri precum cozonacii romanesti sau poate avea o glazura de ciocolata, “bumbi’ de ciocolata alba sau cu lapte, dupa fantezia fiecaruia. In reteta care urmeaza se va folosi aceeasi cana ca unitate de masura si anume cana de ceai.

Ingrediente

– 50gr of drojdie proaspata

– 1 cana de zahar

– 1 virf de cutit de sare

– 1 cana apa

– 4 galbenusuri

– 1 cana de margarina

– 5 cani de faina

– esenta de migdale

– coaja rasa de la o portocala

– 1 ½ cana de bumbi de ciocolata

Ingrediente pentru glazura:

-1 cana de pesmet

– 1 cana zahar

– 4 albusuri

– 1 nuci macinate

– esenta de migdale

Preparare:

Intr-un castron amestecati drojdia, sarea si zaharul. Adaugati apa, galbenusurile, margarina, faina, esenta de migdale si coaja rasa de portocale. Framintati foarte bine apoi incorporati bumbii de ciocolata (se poate folosi si Nutela, in care caz coca se aplatizeaza, se unge cu nutela apoi se ruleaza ca pe o rulada). Asezati prajitura in forma de ‘colomba’. Lasati-o la crescut pina cind se dubleaza in volum. Bateti albusurile cu zaharul, amestecati cu nuca, pesmet si esenta de migdale apoi ungeti cozonacul si bagati-l la cuptor. Coaceti in cuptorul incalzit in prealabil la 180C pentru circa 40 minute.

ADRIANA PARISSI este scriitor si gastronom, corespondentul nostru special in Statele Unite.

ARTICOLE SIMILARE

Tatal lui Victor Slav da de pamant cu Bianca Dragusanu: “Ne-a PACALIT pe toti!”

Ce spune Andreea Marin despre melodia Laviniei!

Google intră pe piața mobilelor

realitatea

Racoarea verii – Rulada inghetata in trei straturi

realitatea

Lanțul culorilor

realitatea

Microsoft a implementat săptămâna de lucru de 4 zile în Japonia și a mărit productivitatea cu 40%

Andreea Damian

Scrie un comentariu