Criza climatică cauzează deja decese, potrivit unui studiu despre impactul crizei climatice asupra sănătății, și va duce la malnutriție, scăderea IQ-ului și încetinirea creșterii copiilor în umătoarele decenii.
Raportul realizat de cercetătorii de la Universitatea Monash din Melbourne a analizat aproximativ 120 de studii pentru a crea o imagine de ansamblu a efectelor crizei climatice asupra sănătății în Australia și regiunea Pacificului.
Conform unui raport realizat în 2018 de Organizația Mondială a Sănătății, între 2030 și 2050 schimbările climatice vor duce la 250.000 de decese premature anual din cauza stresului termic, malnutriției, malariei și diareei. Însă Misha Coleman, autoare a noului studiu, a declarat pentru The Guardian că decesele premature au loc deja, în special din cauza stresului termic. Și dă ca exempu incendiile din Victoria din 2009, când 400 de decese premature au avut loc din cauza stresului termic și a căldurii excesive.
Un raport din 2017 publicat în revista Nature prevedea că până în 2100, 75% dintre oamenii din întreaga lume vor fi expuși la undele de căldură extreme care ucid. Raportul a arătat că impacturile secundare ale crizei climatice sunt mai „profunde și insidioase”.
„Evenimentele meteo extreme cauzează indundații, în special în așezările informale din Pacific, care duc la apariția bolilor cum ar fi diareea, ce pot fi foarte serioase și letale, în special în cazul copiilor.”, a declarat John Thwaites, director al Institutului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Universității Monash.
Creșterea temperaturilor globale ar extinde habitatul țânțarilor, expunând mai mulți oameni la boli cum ar fi dengue, zika și chikungunya, și ar provoca răspândirea altor boli în Australia, inclusiv virusul Nipah, care este răspândit de lilieci și febra Q, care este deja predominant în jurul Townsville..
Schimbările climatice vor avea un efect negativ asupra dezvoltării copiilor. Conform unui studiu, femeile care erau însărcinate în timp ce au înfruntat inundațiile din Brisbane din 2011 au născut copii care aveau o capacitate cognitivă mai scăzută (echivalentă cu cel puțin 14 puncte pe o scară IQ), un vocabular mai restrâns și mai puține jocuri imaginative până la vârsta de 2 ani.
De asemenea, scăderea valorii nutritive a culturilor de bază din cauza creșterii concentrațiilor de CO2 din atmosferă ar putea duce la încetinirea creșterii copiilor, anemie și malnutriție, în următorii 10-20 de ani.