Tabu
Image default
CULTURE

Câștigătorii IPIFF 2008

 Sambata seara la Teatrul Național din Constanța s-au decernat premiile celei de-a treia ediții a Festivalului Internațional al Producătorilor de Film Independenți – IPIFF 2008. Lumea a început să sosească de la ora 19,00 la Teatrul Național din Constanța pentru a asista la Gala decernării premiilor IPIFF și a vedea filmele de scurt metraj premiate. Gazdă a fost, ca în fiecare seară a Festivalului actrița Maia Morgenstern care a bucurat publicul cu prezența ei extraordinară.
Pe scenă au urcat pe rând, personalități din lumea cinematografiei (Dinu Åžerbescu, Geo Saizescu, Gelu Colceag, Laszlo Kantor) pentru a prezenta premiile secțiunilor și a înmâna premiile. Spectatorii prezenți au putut viziona și filmele de scurt metraj premiate la această ediție a IPIFF 2008. Domnul Eugen Åžerbănescu, directorul Centrului Național al Cinematografiei a urcat pe scenă pentru a înmâna premiul cel mare, Trofeul Mării Negre pentru cel mai bun film de lung metraj, premiul care a revenit filmului Restul e tăcere în regia lui Nae Caranfil. Premiul a fost oferit producătorului filmului, Cristian Comeagă urcând pe scenă în aplauzele mulțimii foarte fericită de decizia juriului. La finalul Galei de decernare a premiilor, au urcat pe scenă organizatorul Festivalului, dl. Cristian Zgabercea și producătorul IPIFF 2007 dl. Dinu Tănase.
Cristian Zgabercea a dat o veste bună constănțenilor: începând de anul viitor va mai exista în județul Constanța un nou festival, dedicat filmelor studențești. Producătorul festivalului, Dinu Tănase a tras concluziile acestei ediții: „Festivalul s-a așezat pe picioarele lui. Are o identitate pe care ne-am muncit mult s-o creem.
Această ediție este un nou început pentru IPIFF.”

Iată lista tuturor câștigătorilor, pe secțiuni, alături de motivațiile juriilor:

COMPETIÅ¢IE ÅžCOLI DE FILM
Trofeul Mării Negre pentru film de animație: Dansează cu Diavolul / Dance with the Devil (Germania 2008, r. Viola Baier)
Motivația juriului: Juriul a acordat acest premiu pentru un film care depășește cu mult rigorile (și limitele) narative și stilistice ale genului.

Trofeul Mării Negre pentru cea mai bună imagine: Pătru Păunescu pentru filmul Scurtă revedere
Motivația juriului: Juriul a acordat acest premiu pentru modul în care imaginea învăluie dramaturgia luminând întunericul din sufletul personajelor.

Trofeul Mării Negre pentru cel mai bun scenariu: Carola Diekmann pentru filmul Landgang (Germania 2007)
Motivația juriului: Juriul a acordat acest premiu pentru un scenariu complet prin simplitatea și sinceritatea sa, inovator prin modul de rezolvare a relațiilor dintre personaje și a narațiunii.

Trofeul Mării Negre pentru cea mai buna regie: Ivana Mladenovic pentru filmul Milkyway
Motivația juriului: Juriul a acordat acest premiu pentru descoperirea în spatele unui fapt simplu, aparent banal, a unui întreg univers prin sondarea în adâncime a unor fapte care ating grotescul, nemanipulând prin viziunea regizorala destinele reale ale personajelor.

Trofeul Mării Negre pentru cel mai bun film
: Vlad Feneșan – regizor pentru filmul Scurtă revedere
Motivația juriului: Juriul a acordat acest premiu pentru un film curajos și memorabil prin simplitatea, adâncimea și precizia unei incizii la nivelul stilului și subiectului, pentru oglindirea goliciunii morale a personajelor prin afișarea nudității unuia singur.

 COMPETIÅ¢IE SCURT-METRAJ FICÅ¢IUNE
Trofeul Mării Negre pentru cel mai bun film de ficțiune: se acordă Ex-Aequo pentru: An Larssen și Ief Stuyvaert – producători pentru filmul A Day In A Life (Belgia 2007, r. Nicolas Daenens) si Vivi Drăgan Vasile – producător, pentru filmul La drumul mare (România 2007, r. Gabriel Sârbu)

 Premiul TV Neptun pentru scurt metraj de ficțiune: Sebastian Chelu și Deian Cărmăzan pentru filmul Bomboane de Ciocolată

COMPETIÅ¢IE LUNG METRAJ:
Trofeul Mării Negre pentru cel mai bun film documentar: Thomas Ciulei – producător pentru filmul Podul De Flori Motivația juriului: Dl. Thomas Ciulei este un producătorul, regizorul, scenaristul și operatorul unui film cu totul remarcabil.

 Marele Premiu IPIFF 2008
Trofeul Mării Negre pentru cel mai bun film de lung metraj de ficțiune: Cristian Comeagă – producător pentru filmul Restul e tăcere Motivația juriului: Pentru admirabilele eforturi de a realiza un film de o asemenea complexitate și anvergură – un document remarcabil despre începuturile filmului românesc.

Premiul Criticii: Radu Gabrea – producător, pentru filmul Căutându-l pe Schwartz: România! România!

 Premiul Consiliului Județean Constanța:
Stefan Stuckert – producător, pentru filmul Medium Rare

Premiul Publicului: Sergiu Nicolaescu – regizor pentru filmul Supraviețuitorul

Premiul de Excelență – Trofeul Mării Negre pentru contributia adusă la filmul românesc: Andrei Blaier

A treia ediție, IPIFF 2008 s-a desfășurat în Constanța și Mamaia între 14-20 IULIE 2008

ARTICOLE SIMILARE

Miley Cyrus are o piesă nouă și un clip cu un mesaj puternic social

realitatea

Celebritati nascute pe 13 mai!

realitatea

Sărbătoritul zilei de 16 decembrie

realitatea

Stiai ce este in capul oamenilor care strang prea multe lucruri?

realitatea

Sărbătoritul zilei de 8 august

realitatea

Sex. Åžoc. Nebunie. Urban

realitatea

Scrie un comentariu