Home > Agenda > stiri > Cu dricu’ la Piatra Neamţ

Cu dricu’ la Piatra Neamţ

Teatrul Tineretului are bucuria de a  anunţa  premiera spectacolului Cu dricu’ la nuntă, de Hanoch Levin, regia Louise Dănceanu, duminică, 8 aprilie, la Tabăra Şcolară Cozla.

Din distribuţia piesei fac parte: Ioan Paraschiv, Cătălina Ieşanu, Adina Suciu, Cezar Antal, Victor Giurescu, Daniel Beşleagă, Dragoş Ionescu, Ştefan Zaharia, Nora Covali, Corina Grigoraş, Silviu Nistor, Florin Mircea jr.

Rebel în creaţie până la a-şi pune propria naţiune în cap, Hanoch Levin rămâne o figură reprezentativă în istoria teatrului din a doua jumătate a secolului al XX-lea.

Piesa „Funeralii hibernale“ (titlu înlocuit de Louise Dănceanu printr-o formulă mai ludică, „Cu dricu’ la nuntă“) a fost jucată pentru prima data în 1978, la Teatrul Habimah din Tel Aviv, instituţie teatrală reprezentativă a Israelului.

Ce se întâmplă într-o familie când se suprapune un ceremonial de înmormântare cu unul de nuntă? La care dintre ele aleg rudele să participe? Are întâietate viaţa sau moartea? O bătrână mamă în agonie smulge fiului ei promisiunea că puţinele sale rude vor participa la înmormântarea sa, chiar dacă sunt prinse cu organizarea unei nunţi. Aşa că fiul muribundei porneşte să strângă familia. Însă cercul familiei este, de fapt, un circ cu paiaţe ce joacă o mascaradă prin care să eludeze obligaţiile de doliu.  Se porneşte o cavalcadă cu fantoşe mişcate de propriile vanităţi şi cruzimi. În afară de muribundă, niciun alt personaj nu e dispus să ia moartea în serios.

Întrebarea obsedantă lansată de piesă, şi pe care regizorul o exploatează, este dacă în persoana umană există ceva esenţial sau totul e doar o suprapunere de măşti sociale, ce cad rând pe rând, până la masca finală care este, de fapt, o mască mortuară.

Articole asemanatoare
David Schwartz: teatrul politic și cel cu mesaj progresist s-au confruntat cu cenzura, uneori foarte directă
De Ziua Mondială a TEATRULUI – ODEON te invită la joacă
MINCINOSUL – premieră în acest week-end la Braşov
Ce piese de teatru vedem in saptamana 28 noiembrie – 4 decembrie

Comenteaza acest articol

Cu dricu’ la Piatra Neamţ

by   1 min
0