Tabu
Image default
CULTURE Slider

Cultura online ⎥ Nopțile Lecturii de la Institutul Francez

Devenit deja un eveniment cultural de tradiție în spațiul românesc, Nopțile Lecturii se vor desfășura, în acest an, în perioada 21 – 24 ianuarie pe paginile de Facebook ale Institutului Francez. 

În contextul sanitar actual, lectura a devenit, mai mult ca oricând, o cale de evaziune pentru mulți oameni. Sărbătoarea cărții continuă să fie menținută pentru a reafirma locul esențial pe care cărțile și lectura îl ocupă în societatea noastră.

Iniţiate de Ministerul Francez al Culturii în 2017, Nopțile Lecturii/Les Nuits de la lecture sunt momente unice în care peste tot în lume se celebrează, în același timp, plăcerea lecturii și accesul la carte. 

Evenimentul din România, organizat de Institutul Francez, va avea loc în perioada 21 – 24 ianuarie și se va desfășura online, pe paginile de Facebook și Instagram ale Institutului Francez sau pe aplicația Zoom. Regăsiți mai jos programul propus de cele patru antene ale Institutului Francez din România la București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara.

BUCUREȘTI 

Atelier de lectură și jocuri pentru copii (5-8 ani) 

22 ianuarie ⎥ 17:00 ⎥ pe Zoom

Înscrierea este obligatorie. 10 locuri disponibile.

Participare gratuită pentru abonații mediatecii.

AdoChansons – muzică și literatură (+15 ani)

22 ianuarie ⎥ 18:30 ⎥ pe Zoom

Înscrierea este obligatorie.10 locuri disponibile.

Participare gratuită pentru abonații mediatecii.

CLUJ 

La Cluj-Napoca, Nopțile lecturii îi poartă pe cei mari dincolo de stelele lui Van Gogh sub îndrumarea scriitoarei Marianne Jaeglé și îi aduce pe cei mici într-un tărâm alb de poveste și ciocolată caldă prin două ateliere dedicate lor.

Întâlnire literară în franceză cu scriitoarea Marianne Jaeglé și traducătoarea Sînziana Manta, moderată de scriitoarea Laura T. Ilea

21 ianuarie | ora 19:00 | live pe pagina Facebook a Institutului Francez Cluj-Napoca

Născută în 1967, Marianne Jaeglé scrie cărți și realizează filme documentare. Al doilea roman al său, Vincent qu’on assassine, a fost publicat la editura Gallimard în 2016 și tradus în limba română la Editura Univers în 2020. Pornind de la concluziile biografilor americani Steven Naifeh și Gregory White Smith, Marianne Jaeglé povestește ultimii doi ani din viaţa lui Vincent van Gogh, contestând ideea, acceptată până acum, că acesta și-a fi pus capăt zilelor. Dincolo de misterul care înconjoară moartea lui, romanul prezintă relaţia pictorului cu fratele său Theo, cu lumea artistică (reprezentată îndeosebi de prietenul său, Paul Gauguin) și, mai ales, cu propria-i creaţie.

Atelier PAM PAM: Fram, ursul polar cu Adrian Barbu 22 ianuarie | ora 18:00 | pe Zoom

Pentru copiii de peste 8 ani. 

Atelier în limba română cu noțiuni de franceză, care urmărește transformarea personajului Fram din romanul Fram, ursul polar de Cezar Petrescu (1931) în versiunea sa ilustrată pentru copii din Aventurile lui Fram, ursul polar de Adrian Barbu și Alexandra Abagiu (2018). 

Tarif: 25 lei

Înscrieri la [email protected]

Seară cu ciocolată caldă: povești și jocuri cu Luiza Rus 22 ianuarie | ora 18:00 | pe Zoom

Pentru copii cu vârste între 3-6 ani.

Atelier în limba română cu bucățele crocante şi delicioase de franceză. 

Tarif: 15 lei

Înscrieri la [email protected]

IAȘI

Recitind lumea la feminin 

Sâmbǎtǎ, 23 ianuarie 2021, ora 20:00, pe Zoom, masǎ rotundǎ difuzatǎ live pe pagina de Facebook a Institutului Francez din România la Iași.

Lecturi în francezǎ și românǎ a unor extrase din romane, nuvele, poeme ale unor autoare francofone, care scriu, mai ales, în limba francezǎ și locuiesc, în cea mai mare parte, în ţǎri diferite de cele în care s-au nǎscut. Traduse în mai multe limbi, aceste autoare cǎlǎtoresc frecvent pentru a susţine conferinţe, a anima ateliere de scriiturǎ și a participa la dezbateri. Cosmopolite, scriitoarele invitate sunt ancorate în epoca în care trǎiesc și fac din schimburi o prioritate, convinse fiind de faptul cǎ lectura ne permite sǎ proiectǎm o mai bunǎ evoluţie lumii în care trǎim.

Participǎ:

Tanella Boni, ivorianǎ. Este poetǎ, romancierǎ și nuvelistǎ. În 2009, a primit Premiul Internaţional pentru Poezie „Antoine Viccaro”. Predǎ la Universitatea din Abidjan. 

Catherine Cusset, de naţionalitate francezǎ, trǎiește la New York. Opera romancierei este tradusǎ în 15 limbi și publicatǎ la editura Gallimard. În 2008, a primit Premiul Goncourt al liceenilor. 

Lise Gauvin, din Québec, trǎiește la Montréal. Eseistǎ, nuvelistǎ și critic literar. A publicat mai bine de 20 de cǎrţi. În 2020, a primit marea medalie a francofoniei, decernatǎ de Academia Francezǎ. 

Liliana Lazar, româncǎ, trǎiește în sudul Franţei. Este romancierǎ și a primit în 2016 Premiul celor cinci Continente. 

Madeleine Monette, din Québec, trǎiește la New York. Romanicerǎ, nuvelistǎ, poetǎ și laureatǎ a Premiului Robert Cliché în 1980. Alǎturi de Lise Gauvin co-organizeazǎ secţiunea din Québec a Asociaţiei „Femmes Monde” din Paris. 

Faouzia Zouari, franco-tunisianǎ, trǎiește la Paris. Este romancierǎ și jurnalistǎ și a primit în 2016 Premiul celor cinci Continente.

Evenimentul va fi moderat de Simona Modreanu, profesoarǎ de literaturǎ la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași. Parteneri:Universitatea „Al. I. Cuza”, Iași, Librǎria Cartea Româneascǎ, Iași, TV Apolonia, Iași, Parlement des écrivaines francophones

Înscrieri: [email protected]

TIMIȘOARA 

Echipa Institutului Francez le citește copiilor De pe 21 până pe 24 ianuarie | pe Facebook și Instagram 

Membrii echipei Institutului Francez din România la Timișoara le dau întâlnire celor mai tineri din comunitatea noastră pentru a savura împreună momente de lectură în română și franceză, pe rețelele sociale. 

Participare gratuită.

Noaptea lecturii pentru cei mici – Recitim lumea prin povești: atelier de lectură (4-8 ani) 22 ianuarie | 18:00 | pe Zoom

Atelier de lectură în limba franceză a celor mai frumoase povești de pe Culturteca Institutului Francez. 

Participare gratuită, cu înscriere la [email protected] până pe 21 ianuarie

Lecturi încrucișate: literatură și muzică 23 ianuarie | 18:00 | pe Facebook și Instagram 

Membrii echipei IFT și alți invitați vor citi texte scrise de autori români traduși în franceză, acompaniați de un concert la pian. Lecturile vor fi în română și în franceză, ca un dialog între culturi și vremuri. 

Participare gratuită.

Recitim lumea împreună 23 ianuarie | 19:00 | pe Facebook și Instagram 

Lansăm un apel la participare către comunitatea noastră, pentru a împărtăși cu noi textele lor preferate. Lecturile din autori români sau francofoni, sub forma unor înregistrări video de maxim 5 minute, pot fi trimise la [email protected] până pe 21 ianuarie. 

Participare gratuită

ARTICOLE SIMILARE

Puya a pus muzica pe pauză și s-a apucat de afaceri

Andreea Damian

Julia Roberts, cinci sfaturi pentru un ten perfect

Andreea Damian

OMS trage un semnal de alarmă: Peste 80% dintre adolescenți sunt sedentari

Andreea Damian

“Stiati ca”-uri despre barbati si femei…

realitatea

PROTEST in pielea goala in Romania / FOTO cu artista care a facut asta!

Acest copac este atât de toxic, încât nu poți sta sub el atunci când plouă. Poate duce la orbire

Andreea Damian

Scrie un comentariu