Home > Agenda > Cultura română, în zodia caloriferului

Cultura română, în zodia caloriferului

Poate vă amintiţi cu toţii celebra scenă din Cel mai iubit dintre pământeni, cu “Zi şi mie o idee filozofică”. Excelent punctată prostia densă, crasă, nenuanţată, oarbă la nuanţe, a târlanului de activist şi disperarea mută a lui Petrini, care-şi dă seama că un secol de explicaţii pentru a deschide ochii unui astfel de om ar fi inutile.

Cam aşa şi cu tot ce face Guvernul Ponta, voit sau nu, pentru distrugerea a tot ce era  viu, funcţional şi valabil internaţional în cultura românească. Sunt de neuitat textele pline de furie ale lui Andrei Marga, pe blogul ICR. Furia securistului care nu vede rostul ideii filozofice. Furia afonului care include caloriferul la categoria “Mari realizări culturale”. Furia impostorului care, atunci când vede lumea râzând, îşi imaginează că delirul furibund va compensa pentru lacunele lui de cultură şi înţelegere.

Ultima idee din zodia caloriferului se traduce într-o iniţiativă a lui Victor Ponta de a face Opera Naţională – ştiţi, locul ăla unde ne ducem să râdem de desuetitudinea şi patetismul de secol al XVII-lea al interpretărilor, regiei şi costumelor divelor anacronice de ambele sexe – deci, după cum ziceam, de a face Opera Naţională şefă peste

-Centrul Naţional al Dansului.

-Teatrul Naţional de Operă şi Balet “Oleg Danovski” din Constanţa.

-Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română”.

Motivaţia domnului Ponta? “Să evite dublajul în activitatea artistică”. Pasămite, o reprezentaţie a Operei Române, cu crinoline şi orchestră, e totuna cu una a CNDB, cu trei dansatori care se ung cu smoală şi-şi dau foc pe scenă sugerând incandescenţa sufletului de artist. Motivaţia a doua, desigur, e retezarea a o mare parte din buget, obligând practic aceste instituţii, deja subfinanţate, să  se devoreze unele pe altele în lupta după bani de proiecte.

După cum povestea criticul  Gina Şerbănescu zilele trecute, o astfel de tentativă ar fi mers acceptabil în cazul unei instituţii open-minded, pasionate de inovaţie, şi cu un buget decent, ca Opera din Paris.

În cazul Operei din Bucureşti, nu e greu de prezis ce se va întâmpla: cei cu aptitudini de negociere mai proaste din cadrul struţocămilei vor face doar spectacole a la Jerzy Grotowski, cu trei cuie şi o aţă, şi, mai presus de toate, orice firicel de gândire actualizată, conectată la ceea ce se întâmplă în cultura internaţională azi (19.09.2013) va  fi retezat din start. Cultura va fi subordonată complet dinozaurizării şi ideilor fixe ale meltenilor despre ce ar trebui să  fie ea.

Şi, în timp ce eu scriu aceste rânduri, pe feedul meu de Facebook apare încă un  caloriferism: Senatul taie finanţarea  pe care Loteria Română o garanta Fondului Naţional Cultural.

Domnule Ponta, primiţi cu ideea filozofică?

Articole asemanatoare
Pisicile între mitul medieval al vrăjitoarelor și stereotipul modern al pisicarei
Top 7 emisiuni ce promoveaza cultura la TV
Noaptea Cartilor Deschise a ajuns la a patra editie!
Concurs: Femei Memorabile!

Loading...

3 Responses

 1. Pingback : Concurs: Tu ce ţii în Lorena Lupu? | Culcă-te, Gheorghe, culcă-te, Ioane!

 2. Lotus Mixnet

  S-ar potrivi dacă ar fi bine intenționat. Uite, eu aici nu-l creditez.

  Că nu dau doi bani pe cultură politicienii, asta-i adevărat. După cum nu dau nici pe valori autentice sau pe oameni. Dar au abilitatea de-ai manipula pe aceștia din urmă, și încă foarte bine. Atât timp cât ei ne privesc ca pe niște oi (ca atitudine) și vaci (de muls), ce interes ar avea să construiască ceva real în țara asta? Au interesul doar să se folosească de noi și de resursele pe care le au la dispoziție cât mai mult. Cui i-ar folosi cultura, unei turme de oi?

  Ce vedem noi (din deciziile pe care le iau și înțelegerile pe care le fac) e vârful aisbergului.

 3. Tazmanian deMoon

  Păi s-ar cam putea inspira din morbida expresie:
  „Wenn ich Kultur höre … entsichere ich meinen Browning!”
  A fost atribuită în mod eronat liderului nazist Hermann Goering.
  În fapt citatul face parte din piesa „Schlageter” a autorului german Hanns Johst, o apologie a ideologiei național-socialiste, pusă în scenă în anul 1933, cu ocazia celei de-a 44-a aniversări a noului cancelar nazist.

  Cum cei din NSDAP erau și ei național – socialiști și mai ales democrați (adicătelea tot un fel de pesedeu al vremilor), ar putea să se inspire și der Fuhrer der Nationalsozialistische Rumanische Arbeiterpartei din deviza consacrată, atât de cuprinzătoare asupra efectelor incalculabile generate de tragismul situației în care porcul devine director artistic împuternicit cu punerea în scenă a concertelor de flaut și liră..

  (ironic) Victoraș mamă, scoate pistolul și mai împușcă din artiști, dă-i dreqului!

Comenteaza acest articol

Cultura română, în zodia caloriferului

by   2 min
3