Tabu
LIFESTYLE Slider

Cum a ajuns o fată moartă din Paris să aibă cele mai sărutate buze din istorie

Paris

Nimeni nu știe care era numele ei. Nu i se cunoșteau vârsta și trecutul. Sau cum viața a adus-o la Paris și apoi a murit înecată în râul Sena.

Dar, când cadavrul ei a fost luat din apele murdare ale Senei, la sfârșitul secolului am XIX-lea, fata cunoscută pentru totdeauna sub numele de L’Inconnue de la Seine (femeia necunoscută a Senei) a început să aibă o poveste uimitoare.

L’Inconnue

Povestea exactă a ceea ce s-a întâmplat cu L’Inconnue, atât înainte, cât și după moartea sa, rămâne una învăluită într-o legendă pariziană înfricoșată și fantezistă. L’Inconnue despre care se crede că ar fi avut aproximativ 16 ani când a murit s-ar fi putut sinucide. Nimeni nu știe sigur, dar nu existau urme pe corpul ei și mulți au concluzionat că și-a luat propria viață. După ce a fost scoasă din Sena, a fost transportată la m orga din Paris și se aștepta ca cineva s-o recunoască. Dar, deși nu a fost identificată niciodată, asta nu înseamnă că a trecut neobservată.

Chiar și moartă, aspectul ei senin a întors capetele. Cineva a fost atât de fascinate de chipul ei, încât a poruncit să i se facă o mască din ipsos. Iar acea mască a devenit faimoasă. A ajuns apoi să fie reprodusă de milioane de ori și vândută în magazinele de suveniruri din Paris, apoi din Germania și în restul Europei.

Masca fascinantă a acestei fete moarte necunoscute – descrisă de filosoful și autorul Albert Camus drept „Mona Lisa înecată” – a devenit un icon. Cu timpul, zâmbetul înghețat al lui L’Inconnue a fost așezat pe polițe deasupra șemineului sau agățat în livingurile caselor. A ajuns și în atelierele artiștilor. Poeții și romancierii au devenit și ei fascinați de această fată.

La un moment dat, L’Inconnue a devenit subiect de creație pentru scriitorii de la începutul secolului XX. „Moartea în apă a fost un concept foarte romantic. Moartea, apa și femeia au fost o combinație tentantă.”, a spus muzeografa Hélène Pinet pentru The Guardian. Un critic a descris-o drept „idealul erotic al perioadei”, șablonul estetic pentru o „întreagă generație de fete germane [care] și-au întors privirile asupra ei”.

Resusci Anne (Laerdal)

La jumătate de secol după ce această explozie de faimă și fascinație a fost aprinsă, L’Inconnue s-a transformat din nou în altceva. Producătorul de jucării din Norvegia Asmund Laerdal a trasnformat-o în manechin pentru resuscitarea cardio-respiratorie (CPR).

Laerdal a considerat că este important ca manechinul să fie o femeie, bănuind că bărbații din anii ‘60 ar fi reticenți să practice tehnica pe buzele unei păpuși masculine. Manechinul a primit numele de Resusci Anne (Rescue Anne).
De când a devenit disponibilă în anii ’60, Resusci Anne nu a fost singurul manechin CPR de pe piață, dar este considerată primul și cel mai de succes „simulator de pacienți” – care a ajutat sute de milioane de oameni să învețe elementele de bază despre cum pentru a salva o viață cu CPR.

De aceea se spune că Resusci Anne este cea mai sărutată fată din lume. Astăzi, compania Laerdal estimează că tehnica a salvat două milioane de vieți. În mod ironic, majoritatea acestor vieți au fost salvate de oameni care au stat față în față cu replica unei fete moarte necunoscute din Paris – o Jane Doe care a pierit cu mult înainte ca tehnica să o poată salva vreodată.

 

ARTICOLE SIMILARE

Doi romani rapiti de islamisti in Nigeria! Rasturnare de situatie!

realitatea

Larsa Pippen, „sora” secretă a lui Kim Kardashian, de care puțini au auzit

Andreea Damian

Berea poate preveni diabetul și te poate ajuta să slăbești

Dan Puric, DECLARAŢII INCREDIBILE despre Bianca şi Victor Slav

Nașterea prin hipnoză nu provoacă dureri

realitatea

Cafeaua Jacobs da tonul la joaca!

realitatea

3 comentarii

Scrie un comentariu