Tabu
LIFE & LOVEPsihologieSlider

Cum ar putea terapia cu tatuaje să ajute victimele agresiunii sexuale

„Tatuajele de pe corpul meu sunt un memento vizual că încă trăiesc. Și încă sunt bine”, este de părere Olivia Adamson, o victimă a violului. Tânăra de 24 de ani, din Austin, Texas, a fost abuzată sexual de două ori, în noiembrie 2015 și în ianuarie 2016. În ambele cazuri, îl cunoștea pe violator. A găsit sprijin în mătușa sa, la rândul ei victimă a unui viol, care i-a recomandat o formă mai aparte de tratament: terapia cu tatuaje.

Olivia a acceptat să-și facă un tatuaj ca parte a procesului de vindecare. De fapt, e dovedit științific că tatuajele ar putea un efect terapeutic, potrivit unui studiu realizat la Universitatea Texas (SUA) în 2015. „Din clipa în care mi-am făcut tatuajul, am știut că mă va ajuta să mă vindec”, a spus ea. Fata găsește fascinante desenele de pe corpul ei, pe care adesea le atinge. Olivia și-a tatuat cuvintele „unbreakable” (indestructibil) pe piciorul stâng și „survivor” (supraviețuitoare) pe încheietura mâinii stângi, ambele scrise de mână (de mătușa sa). „Când mi-e greu, de îndată ce-mi ating încheietura unde am tatuat cuvântul supraviețuitoare, îmi trece”, a mărturisit aceasta.

La fel ca multe victime ale violului, Adamson găsește că terapia prin tatuaje a ajutat-o foarte mult să depășească momentele îngrozitoare prin care a trecut. December Maxwell, de 38 ani, cunoaște cel mai bine acest sentiment. Și ea este o victimă a agresiunii sexuale în copilărie. A publicat și o lucrare la începutul acestui an despre efectele terapeutice ale tatuajelor.

Maxwell a vorbit cu supraviețuitoare ale agresiunii despre motivațiile din spatele deciziei de a-și face tatuajele. Acestea au recunoscut că și-au făcut primele tatuaje la 11 ani, altele până în 29 de ani. Fiecare avea câte trei tatuaje, în medie. Câteva au recunoscut că și-au făcut primul tatuaj după ce au fost agresate sexual.

Prin tatuarea pielii, aceste victime sunt în stare să redefinească relația cu trupurile lor, crede December. Violul este o experiență dureroasă, iar unele femei din studiul ei nu și-au dat seama cât de mult suferă până nu și-au exprimat durerea printr-un desen. Toate tatuajele lor au o semnificație și au fost realizate pentru a simboliza experiența. Redefinirea relației cu trupurile lor le permite de asemenea să recunoască faptul că sunt victime și să reușească să depășească trauma unei agresiuni sexuale, identificându-se ca supraviețuioare.

Cierra Barefoot a fost violată la 13 ani și și-a făcut tatuajul Fire Rose Unity Survivor, inspirată de un desen de-al lui Lady Gaga, la rândul ei victimă a agresiunii sexuale. Cântăreaţa americană a mărturisit, într-un interviu, că la 19 ani a fost violată de un bărbat care avea cu 20 de ani mai mult decât ea și că a suferit de stres post-traumatic. Lady Gaga şi 50 de victime ale abuzurilor sexuale, care au acompaniat-o pe artista americană pe scena celei de-a 88-a gale a premiilor Oscar, şi-au făcut tatuaje identice, în semn de solidaritate. Este vorba despre simbolul care cuprinde mai multe forme geometrice. De atunci, acest desen a devenit simbolul victimelor agresiunii sexuale.

Schimbarea perceptiilor de la victimă la supraviețuitoare este importantă pentru a merge mai departe, a adăugat Maxwell. Multe femei își privesc și își ating tatuajele ca metodă alternativă de vindecare, pentru a depăși trauma. Această metodă seamănă cu pictura, în care oamenii transpun pe pânză ceea ce simt. Dar spre deosebire de terapia prin pictură, durerea face parte din procesul de vindecare. Seamănă cu meditația sau cu un maraton, unde oamenii trebuie să se concentreze pe respirație. Asta îi ajută pe oameni să se gândească la durere și cum să facă față acestei situații.

Iar Olivia Adamson a fost de acord: „Terapia, uneori ajută, uneori, nu.” Depinde în mare măsură de terapeut și de modul în care victimele sunt înțelese. În cazul ei, simțea că terapia nu era de ajutor. În schimb, ea s-a concentrat pe acceptarea experienței. „S-o exprim pe corpul meu, printr-un tatuaj, a fost cel mai bun mod de a trece mai departe”, a recunoscut Olivia.

Un raport din 2013 al Organizației Mondiale a Sănătății a constatat că 35% dintre femeile din întreaga lume au fost agresate sexual de partenerii lor sau de necunoscuți. În România, în anul 2017 au fost raportate Poliției 181 de violuri, 44 de agresiuni sexuale, 108 de acte sexuale cu minor și 84 de omoruri. În cazul violurilor și agresiunilor sexuale raportate poliției, cele mai multe victime sunt fete minore.

ARTICOLE SIMILARE

Ce face Inna prima dată dimineață. Nimeni nu se aștepta

Andreea Damian

Vești teribile despre Matthew Perry din serialul Friends

Andreea Damian

ADELA POPESCU – primul pictorial sexy! FOTO

Industria hainelor second hand s-a dezvoltat uimitor, iar în 5 ani o va depăși pe cea de fashion

Andreea Damian

Câţi bani plăteşte Cristi Borcea pentru a-şi ține copiii la şcoli şi grădiniţe private

Andreea Damian

Un nou graffiti de Crăciun al lui Banksy îi îndeamnă pe oameni să se gândească la cei mai puțin norocoși

Dora Constantinovici

1 comentariu

Scrie un comentariu