Home > Lifestyle > Cum a decurs experimentul în care oamenii au trăit în izolare completă timp de 2 ani și de ce a eșuat

Cum a decurs experimentul în care oamenii au trăit în izolare completă timp de 2 ani și de ce a eșuat

experiment

Autorii de cărți științifico-fantastice scriu adesea povești despre grupuri de oameni care trăiesc într-un spațiu izolat și produc singuri tot ceea ce au nevoie pentru o viață normală. Acest experiment a fost realizat de fapt și în viața reală. Scopul a fost să aflăm dacă oamenii ar putea crea biosfere pe alte planete și să trăiască în ele. În 1991, un grup de oameni a fost plasat sub o cupolă izolată. Dar realitatea s-a dovedit a fi mult mai imprevizibilă decât fantezia.

În 1987, în mijlocul deșertului Sonora din statul american Arizona, a început un proces imens de construcție. 4 ani mai târziu, când s-a terminat construcția, au apărut imense clădiri cu aspect futurist din sticlă și metal. Au fost construite astfel încât aerul să nu intre sau să iasă din clădiri. Acest lucru le-a permis să imite condiții similare cu alte planete, unde oamenii nu pot trăi afară.

Atât clădirile, cât și proiectul au fost numite Biosphere 2. Aceste construcții futuriste trebuiau să fie al doilea sistem de autoreglare după Pământ (planeta însăși fiind Biosphere 1). Sistemul etanș a fost atât de bine construit încât lăsa mai puțin aer afară sau înăuntru decât Stația Spațială Internațională.

Sistemele de bază erau subterane. Existau conducte cu apă pentru încălzire și băut și, de asemenea, existau sisteme de ventilație. În plus, pentru a preveni orice pătrundere din exterior (cu excepția luminii solare), toate clădirile au fost izolate cu foi special confecționate din metal gros, care cântăreau aproximativ 50 de tone.

În interior, clădirea a fost împărțită în 7 zone numite biomi. Fiecare dintre ele a avut condiții diferite care sunt prezente pe Pământ: pădure tropicală, deșert, zone umede, ocean cu un recif de corali și savana. Au existat 2 biomi antropici, unul dintre care a inclus un habitat uman și al doilea a fost un sistem agricol pentru creșterea alimentelor.

Pe 26 septembrie 1991, un grup de 4 bărbați și 4 femei au intrat pe ușile Biosferei 2, unde existau aproximativ 3.000 de tipuri de animale și plante, inclusiv copaci și insecte. Biosferii – acesta a fost numele participanților – au fost nevoiți să se descurce singuri, motiv pentru care au plantat orez, cartofi dulci, sfeclă, banane și papaya. Nu s-au folosit îngrășăminte chimice, deoarece acestea ar putea avea un impact negativ asupra sănătății oamenilor izolați.

Chiar dacă în primul an de misiune, toți participanții s-au plâns că le-a fost foame și au slăbit, după încheierea experimentului, s-a constatat că indicatorii de sănătate ai tuturor participanților s-au îmbunătățit. Până în al doilea an, greutatea lor s-a stabilizat, deși erau încă destul de înfometați de cele mai multe ori. În plus, testele medicale efectuate în afara Biosferei 2 au arătat că metabolismul fiecărui participant s-a îmbunătățit. Este interesant faptul că aproape 2 ani de dietă vegetariană au schimbat digestia membrilor misiunii. Deoarece nu aveau foarte multă carne în dieta lor, au pierdut fermenții care digerau carnea.

Dar izolarea nu a fost la fel de sănătoasă pentru animale și plante. Majoritatea vertebratelor luate în cupolă au murit până la sfârșitul primului an al experimentului. Și unele specii, dimpotrivă, s-au descurcat foarte bine: gândacii, de exemplu, se reproduceau foarte repede și jucau rolul insectelor care trebuiau să fertilizeze plantele (pentru că insectele care jucau anterior acest rol au murit). În plus, paraziții care erau o amenințare constantă pentru culturi se reproduceau rapid.

Este interesant faptul că climatul biomului deșertului semăna mai mult cu savana, deoarece apa care se evapora se condensa pe cupola de sticlă și se întoarcea ca ploaie. Cele mai puternice plante s-au descurcat foarte bine și în spațiul izolat. Dar copacii care se aflau în pădure și în savană au trăit o perioadă cu adevărat aspră. În natură, datorită vânturilor, copacii devin mai puternici și atunci când nu există vânt devin subțiri și trunchiurile se descompun doar sub propria greutate. De altfel, copacii nu se bucurau lumina soarelui și frunzele lor deveneau galbene.

Cea mai mare problemă pentru participanți (în afară de senzația de foame permanentă) a fost lipsa de oxigen. În 16 luni, nivelul oxigenului a scăzut. Acest lucru a avut un impact negativ asupra sănătății unor participanți: oboseau mai repede și aveau apnee în timpul somnului. Unul dintre participanți a înregistrat o scădere a acuității sale mintale. Acesta este motivul pentru care managerii proiectului au decis să introducă în secret mai mult oxigen în cupolă. Motivul scăderii nivelului de oxigen s-a aflat abia după încheierea misiunii. S-a dovedit că a fost din cauza organismelor care se reproduc în sol. Au transformat oxigenul în dioxid de carbon. Gazele au reacționat cu betonul și au produs carbonat de calciu, producând astfel o scurgere de oxigen.

Și relații dintre participanți au fost afectate. Membrii s-au împărțit în 2 grupuri: unul dintre ei a crezut că o parte a lucrării ar trebui să fie făcută de oamenii de știință de afară, iar ceilalți doreau ca experimentul să fie perfect. Cu toate acestea, toți au fost de acord că răul adus ar putea avea un impact negativ nu numai asupra misiunii în sine, ci și asupra fiecărei persoane. Acesta este motivul pentru care, în ciuda tuturor conflictelor și a dezacordurilor, au încercat să lucreze eficient împreună împreună pentru a-și păstra sănătatea și mediul care a devenit casa lor timp de 2 ani. Cu toate acestea, chiar și mulți ani după experiment, participanții aproape că nu comunică și nu se simt bine unul cu celălalt.

Pe 26 septembrie 1993, ușa cupolei s-a deschis și participanții au părăsit izolarea. Până în acest moment, societatea avea deja o opinie negativă despre tot ceea ce s-a întâmplat sub cupolă – oamenii credeau că experimentul nu are nicio legătură cu știința și faptul că s-a adăugat ceva oxigen nu a făcut lucrurile mai bune. Misiunea a fost considerată a fi un eșec din cauza problemelor de oxigen, a paraziților și a situațiilor dificile dintre oameni. Astăzi, clădirile aparțin Universității din Arizona care le folosește pentru a efectua diferite experimente biologice și ecologice.


Cum a decurs experimentul în care oamenii au trăit în izolare completă timp de 2 ani și de ce a eșuat

by Andreea Damian   4 min
1