Tabu
Image default
PsihologieSlider

Cum facem față furtunilor informaționale și avalanșei de fake-news

Ritmul vieții în secolul 21 a creat „furtuni de informații” care ne copleșesc simțurile. Suntem expuși la mai multe informații decât putem face față.

Mai puțin obișnuită este recunoașterea faptului că judecățile umane se bazează, de asemenea, pe informații secundare care nu provin de la nicio sursă externă – și care oferă unul dintre cele mai puternice instrumente pe care le deținem pentru a face față zilnic. Această sursă reprezintă informații sociale. Sau, cu alte cuvinte: ceea ce credem că gândesc alți oameni.

Luați în considerare un scenariu simplu. Te afli într-un teatru aglomerat când, dintr-o dată, oamenii din jurul tău încep să se panicheze și caută o ieșire. Ce faci și de ce? Simțurile tale te vot informa că alți oameni se mișcă frenetic. Dar interpretarea socială pe care o vei da acestor informații va spune: acești oameni cred că se întâmplă ceva rău și acest lucru înseamnă că probabil ar trebui să încerci să scapi și tu.

Cel puțin, aceasta este o interpretare posibilă. S-ar putea să te înșeli. Poate a existat o alarmă falsă, sau o parte din spectacol a fost înțeleasă greșit. Citirea informațiilor sociale cu exactitate este o abilitate esențială și are nevoie de o sumă imensă de eforturi pentru a o exersa. Într-adevăr, a te întreba ce se întâmplă în interiorul capului altcuiva este una dintre cele mai mari fascinații ale umanității – alături de încercarea de a influența alți oameni. Până aici să zicem că totul pare destul de familiar. Dar imensitatea informațională a culturii digitale a introdus ceva nou în această ecuație psihologică străveche: un nivel cu totul nou de dependență de informațiile sociale; și un set cu totul nou de pericole și anxietăți în jurul erorilor, manipulării și cascadelor de influensări. Cercetătorii danezi Vincent F Hendricks și Pelle G Hansen dau acestor procese tumultuoase un nume – „furtună informațională” sau infostorm, în sensul unui flux brusc de informații sociale – și sugerează o alternativă intrigantă la narațiunile nebuniei umane și lipsa de motiv aplicată atât de des la falsele știri și diviziunile tribale online.

În loc să decidă cu disperare că acum trăim într-o eră post-adevăr guvernată de forțe iraționale, susțin în cartea lor Infostorms, că multe dintre cele mai fake site-uri ale lumii digitale sunt de fapt rezultatele unei decizii perfect raționale luată de către cei implicați – și nu își au originea atât în ​​prostia umană, cât în ​​natura mediilor informaționale. Luați în considerare răspândirea unui element de dezinformare printr-o rețea de socializare. După ce un număr mic de oameni au împărtășit-o, oricine va întâlni ulterior informația respectivă se va confrunta cu ceea ce este la rădăcină o alegere binară: ceea ce citesc acum este adevărat sau neadevărat?

Așa cum spun Hendricks și Hansen, „atunci când nu dețineți informații suficiente pentru a rezolva o problemă dată sau dacă pur și simplu nu doriți sau nu aveți timp pentru procesarea ei, atunci poate fi rațional să imitați pe alții prin dovada sociala”. Când fie știm foarte puțin despre ceva, fie informațiile care înconjoară acel ceva sunt copleșitoare, are sens să privim convingerile aparente ale altora ca o indicație a ceea ce se întâmplă. De fapt, acesta este adesea cel mai rezonabil răspuns, atât timp cât avem motive întemeiate să credem că alții au acces la informații exacte; și că ceea ce par să gândească și ceea ce cred ei de fapt sunt același lucru.

Automatizarea acestei observații este una dintre ideile fundamentale ale epocii online. Cum să te descurci cu un infostorm sau o furtună informațională? Într-o situație socială din lumea reală, un fals consens poate fi eliminat prin împărtășirea publică de informații noi și de încredere: un anunț oficial în ipoteticul nostru teatru aglomerat; o mărturisire de confuzie a cuiva care a pornit un zvon. Online, noțiunile atât despre sursele de încredere universală, cât și anunțurile accesibile universal sunt problematice. Cu toate acestea, lucrările precum cea a lui Hendricks și Hansens sugerează că există speranțe de a fi găsite dacă ne amintim că mecanismele implicate sunt fundamental agnostice cu privire la adevăr și neadevăr. Furtunile informaționale, precum furtunile reale, sunt produsele condițiilor climatice – adică simptome a ceva mult mai mare. Și climatele diferite pot produce rezultate foarte diferite. (traducere și adaptare de aici)

ARTICOLE SIMILARE

Vedetele care apar cel mai mult în lenjerie intimă în filme

Andreea Damian

5 moduri de a face spațiul de locuit mai prietenos cu animalele de companie

Andreea Damian

Transformare neașteptată pentru fiica Angelinei Jolie. Shiloh s-a ras pe cap și nu mai arată deloc precum tânăra atrăgătoare de pe covorul roșu

Andreea Damian

Amigdalită sau Covid-19: cum să diferențiem simptomele?

Andreea Damian

Delia și Oana Matache cântă prima piesă lansată împreună: „Jimmy Samurai” VIDEO

Andreea Damian

Ard „plămânii planetei”. Record de incendii în pădurea amazoniană

Andreea Damian

Scrie un comentariu