Home > Sex-Relatii > Cum ii explici copilului tau diferenta dintre sexe?

Cum ii explici copilului tau diferenta dintre sexe?

Inca de la varste fragede, copiii incep sa isi puna tot felul de intrebari legate de diferenta dintre sexe si schimbarile prin care trec corpurile lor: „La ce-mi serveste partea asta?”, “De ce eu nu arat ca varul meu?”, “De ce X are sani si eu nu am?”. Toate aceste lucruri sunt luate drept mistere de catre acestia pana in momentul in care se adreseaza parintilor, ei fiind mai debusolati de intrebari decat proprii copii…

Poate cel mai important lucru este sa intelegem ca cea mai buna solutie este sa nu incercam sa „protejam” copiii, raspunzandu-le: „Cand o sa fii mare, o sa intelegi.”, deoarece pentru acestia este bine sa primeasca raspunsuri, la intrebari care aparent sunt inocente si sa nu creada ca ceea ce intreaba este rusinos. De asemenea, este important sa intelegeti modul de gandire a copilului pentru a va putea apropia de perspectiva pe care acesta o are despre schimbarile prin care trece. In general, intrebarile despre corp sau despre diferentele dintre sexe, ori modalitatea prin care apar copiii, vin undeva la varsta de 3 ani, cand totul se rezuma la: „Cum? De ce?”.

Una dintre cele mai bune solutii este aceea de a ii explica copilului diferentele ajutandu-va de carti de specialitate, cu imagini sau chiar de brosuri si corpuri in miniatura prin care sa ii indicati care sunt, in primul rand, deosebirile intre organele genitale si mai apoi intre functiile acestora. Exista numeroase dictionare de anatomie care va pot ajuta in acest sens. In momentul in care le aratati pe foi organele ambelor sexe, faceti asemanari intre ceea ce copilul vede in atlas si ceea ce are, pentru ca ii va fi mult mai usor sa inteleaga.

cum-ii-explici-copilului-tau-diferenta-dintre-sexe1„De unde vin copii?”

Urmatoarea intrebare este cel mai probabil cea care are legatura cu modalitatea in care apar copiii, binevenita in acest context pentru ca il va ajuta sa inteleaga care-i diferenta semnificativa dintre femei si barbati. Ii puteti explica acestuia ca femeile pot sa dea nastere copiilor, pe cand barbatii nu, dar si ca sanii femeii ajuta la hranirea copiilor nou-nascuti.

Este indicat ca raspunsurile pe care le oferiti copiilor sa fie clare si simple, ca orice alt raspuns pentru orice alta intrebare. Bineinteles, este la fel de important sa adaptati raspunsurile modului de intelegere al copiilor. Daca le vorbiti acestora despre uter fara sa le explicati ce inseamna de fapt si la ce serveste, este probabil ca acestia sa ramana la fel de nedumeriti ca inainte. Raspunsurile evazive ori „pe ocolite” nu sunt tocmai o solutie, pentru ca nu vor face decat sa cenzureze curiozitatile copiilor.

Care sunt lucrurile pe care trebuie sa i le spuneti copilului?

Pentru ca acesta sa inteleaga diferenta dintre sexe trebuie sa ii vorbiti, de asemenea, despre modalitatea de concepere a unui copil, ce presupune sarcina, orientarea sexuala, violul ori bolile cu transmitere sexuala.

Asadar, este indicat sa treceti peste bariera rusinii ori considerarea acestor discutii drept subiecte tabu, deoarece copii vostri vor afla raspunsurile la un moment dat, daca nu de la voi, de la alte persoane, iar raspunsurile poate ca nu vor fi tocmai cele mai potrivite. Oferiti-i copilului vostru informatii clare, bine exemplificate, care sa ii alunge orice urma de curiozitate cu privire la corpul sau ori al unui copil de sex opus.

Vezi si: 

https://www.tabu.ro/afla-cum-ar-fi-bine-sa-discuti-cu-copilul-tau-despre-sex/ 

https://www.tabu.ro/este-nevoie-de-educatie-sexuala-scoli/ 

https://www.tabu.ro/cum-simtim-fiorii-dragostei-adolescenta/


Articole asemanatoare
Pe tine te-a adus barza?
Este nevoie de educatie sexuala in scoli?
Mame adolescente – un subiect tabu?!
Sexul Tantric – Arta de a creste energia sexuala

Comenteaza acest articol

Cum ii explici copilului tau diferenta dintre sexe?

by Andreea Soare   2 min
0