Home > Health > Cum modifică smartphone-ul și tableta creierul copilului?

Cum modifică smartphone-ul și tableta creierul copilului?

smartphone

Smartphone-urile, tabletele și jocurile video – mai exact dispozitivele mobile – schimbă structura creierului adolescenților, indică rezultatele preliminare ale unui studiu de mare amploare realizat în Statele Unite ale Americii.

Oamenii de știință au urmărit peste 11.000 de copii cu vârstă cuprinsă între 9 și 10 ani timp de un deceniu pentru a vedea cum utilizarea intensivă a acestor dispozitive influențează creierul și dacă afectează dezvoltarea emoțională și sănătatea mintală. Primele rezultate sugerează că gadgeturile și internetul modifică structura creierului și poate nu în bine. Pentru că aici se mai fac cercetări.

Examenul IRM a 4500 de copii care folosesc smartphone-uri, tablete şi jocuri video mai mult de şapte ore pe zi arată o subțiere prematură a cortexului, scoarța cerebrală care analizează informațiile transmise creierului de cele cinci simțuri.

Iar subţierea cortexului  „este considerată ca un proces de îmbătrânire“, a explicat Gaya Dowling, unul din autorii studiului, pentru emisiunea informativă „60 Minutes“ de la CBS.

Nu se știe însă dacă această „îmbătrânire” este nefastă, pentru că a existat și la participanții care au petrecut mai puțin timp în fața acestor dispozitive, cercetătoarea susține că „Nu ştim dacă el (procesul de subțiere al cortexului, n.r.) este cauzat de timpul petrecut în faţa ecranelor. Nu ştim încă dacă este un lucru rău”.

Rezultatele preliminare ale studiului intitulat Adolescent Brain Cognitive Development (ABCD) au arătat că cei mai mulți copii care petrec mai mult de două ore zilnic în fața dispozitivelor mobile au rezultate slabe la testele cognitive și lingvistice.

Rezultatele acestei cercetări vor începe să fie publicate în prima parte a anului 2019.

 

Articole asemanatoare
smartphone
Dependența de smartphone: tinerii se panichează când nu folosesc telefonul
smartphone
Folosirea în exces a smartphone-ului distruge imaginația copiilor
carte tipărită
Cărțile tipărite îi ajută pe părinți și pe copii să interacționeze mai mult
smartphone
Constatări îngrijorătoare despre copii și părinți în era „smartphone-ului”

Comenteaza acest articol

Cum modifică smartphone-ul și tableta creierul copilului?

by Andreea Damian   1 min
0