Tabu
LIFESTYLESlider

Cum ne influențează anotimpurile dispoziția. Iată șapte concepții greșite

Tratament de detoxifiere primăvara, depresie iarna, oboseală. Experții citați de Madame Figaro separă adevărul de falsul efectelor schimbării de anotimp asupra corpului.

Potrivit unora, ar trebui să vă delectați cu o cură de păpădie la începutul primăverii, astfel încât ficatul să facă față exceselor din concediu. Pe măsură ce se apropie iarna, moralul nostru scade, dar îți revine trei luni mai târziu odată cu revenirea soarelui de primăvară. Dacă am greși totul? Un cronobiolog, un nutriționist, un dermatolog și un naturist îți spun ce trebuie să știi și să faci o dată cu schimbarea anotimpului.

Schimbarea sezonului rimează cu depresie sezonieră

Fals. Ceasul intern – în special ciclul somn-veghe – este guvernat de lumina zilei. „Când zilele devin mai scurte, creierul secretă melatonină pentru o perioadă lungă de timp. Această expunere îndelungată a corpului la ceea ce se numește „hormonul nopții” ar putea explica depresia sezonieră”, spune André Klarsfeld, cronobiolog. Rezultatul: mai multă tristețe, anxietate, oboseală.

Dacă toamna și iarna pot fi sinonime cu depresia, primăvara și vara, dimpotrivă, rimează cu bună dispoziție. „Lumina îți permite să ai un ritm de somn-veghe bun și să te simți mai activ. Albastrul și verdele au un efect pozitiv asupra dispoziției, precum și toate produsele noi care ajung pe rafturi și care rup rutina iernii”, explică Michel Lejoyeux, psihiatru. Cu toate acestea, pentru André Klarsfeld, anotimpurile și, prin urmare, schimbările, sunt din ce în ce mai puțin vizibile în epoca modernă. „Lumina artificială este primul perturbator endocrin, prezența luminii noaptea ne deranjează corpul fără să știm efectele pe termen lung”, avertizează cronobiologul.

Corpul este obosit

Fiecare schimbare de anotimp este stresantă pentru organism

OLIVIER PANISSET, MEDIC NATURIST

Adevărat. Când vremea devine caldă, s-ar putea să vă simțiți puțin relaxat, pur și simplu pentru că ritmurile se schimbă. „Fiecare schimbare de anotimp este stresantă pentru organism, care trebuie să se adapteze la schimbarea programului, ritmului și dietei”, explică Olivier Panisset, medic naturist. „Tranziția este foarte treptată, câștigăm câteva minute pe zi, astfel încât corpul să nu fie supărat. Schimbarea orei poate afecta, în funcție de cronotipul fiecăruia.”, spune André Klarsfeld.

Dormim mai puțin bine

Adevărat. Schimbarea luminii vă afectează ceasul intern și, prin urmare , somnul, indiferent dacă este la începutul sezonului rece sau primăvara. „Suntem rupți de ritmul obișnuit. Prin urmare, este necesar să vă reajustați, culcându-vă mai devreme și la ore fixe, pentru a avea un somn odihnitor”, ne sfătuiește Raphaël Gruman, nutriționist.

Trebuie să faceți o cură de detoxifiere

Adevarat si fals. Nu există un consens cu privire la problema detoxifierii o dată cu schimbarea anotimpurilor. Potrivit Raphaël Gruman, ar fi nevoie de o cură de o săptămână cu sucuri de legume, supe și mai puține proteine ​​animale îm meniu pentru a evita senzația de oboseală din cauza toxinelor acumulate în timpul iernii. Potrivit nutriționistului, detoxifiantele numai cu lichide nu ar trebui să dureze mai mult de două zile. Olivier Panisset recomandă, de asemenea, curele prea restrictive. „O săptămână de suc de legume va crește senzația de oboseală. Trebuie să mâncăm mai multe legume fierte, menținând în același timp o dietă diversificată”, explică specialistul. Dieteticianul-nutriționist Florence Foucaut recomandă să mâncați echilibrat și să consumați legume și fructe de sezon.

Trebuie să vă schimbați dieta

Adevărat. Consumați fructe și legume de sezon: iarna rădăcinoase cu mulți carbohidrați pentru a rezista mai bine la frig, iar primăvara anghinare sau sparanghel pentru a stimula funcțiile rinichilor și a elimina excesul, explică Olivier Panisset.

Este necesar să luați suplimente alimentare

Dacă dieta este diversă și echilibrată, nu există niciun motiv pentru a lua suplimente alimentare

FLORENCE FOUCAUT, NUTRIȚIONIST DIETETICIAN

Fals. Unii medici recomandă administrarea de vitamina D iarna și magneziu primăvara. Alții, din contră, spun să nu luăm în mod sistematic niciun supliment alimentar. Dacă dieta noastră este diversă și echilibrată, nu există niciun motiv să consumăm suplimente.

Ne pierdem părul

Adevărat. Variațiile de lumină și temperatură determină o creștere a căderii părului pe măsură se schimbă anotimpurile. Acest simptom, numit „alopecie sezonieră”, afectează mai mult femeile.

ARTICOLE SIMILARE

Culiță Sterp ar putea scăpa de controlul judiciar. Ce pregătesc magistrații

Andreea Damian

Caitlyn Jenner regretă că l-a susţinut pe Donald Trump

Andreea Damian

Anca Serea, mămică a șaptea oară?

Andreea Damian

YouTube interzice videoclipurile „periculoase sau dăunătoare”

Andreea Damian

Rapperul T. I. își duce anual fiica la ginecolog pentru a fi sigur că mai e virgină

Andreea Damian

Angela Gheorghiu: „Nu datorez nimic României, nu am fost susținută niciodată de acest stat”

Andreea Damian

Scrie un comentariu