Tabu
HEALTH

Cum ne protejăm pielea de orice afecțiune în vremea coronavirusului

Trăim vremuri ciudate, în care Corona Virus este la putere, un virus care ne pot afecta și pielea. Tabu îți spune în continuare cum ne putem proteja pielea în aceste vremuri iar aceste sfaturi sunt luate în calcul și de impresara și vedeta AnaMaria Prodan.
Dr. Amalia Anghel, medic-specialist dermatologie-venerologie în cadrul clinicii Skin-Med, Centrul de Excelență în dermatologie, ne acordă câteva sfaturi extrem de utile în perioada pe care o traversăm, perioada Corona-Virusului, perioada care ne schimbă modul de viață, obligându-ne să ne confruntăm cu noi probleme / afecțiuni care apar la nivelul pielii. Află acum ce putem face pentru a ne menține sănătoși și ce e indicat să facem dacă ne confruntăm deja cu probleme de sănătate!
Soluția ideală pentru orice pacient rămâne în prezent Telemedicină. Fie vorbim despre sfatul medical corect, după evaluarea imaginilor cu leziuni transmise și a tuturor detaliilor de caz și medicale, fie despre video-consultația cu contactul direct al pacienților cu medicul, asemenea consultatiei din cabinet. Pentru noi, dermatologii, vizualizarea leziunilor și discuția cu pacientul este suficientă pentru a formulă un diagnostic sau o suspiciune de diagnostic cu recomandări specifice.
În afară de cei care au deja probleme, avem oamenii sănătoși, care trebuie să țînă cont de câteva sfaturi pentru a nu deveni pacienți.

anamaria prodan
anamaria prodan

1. Dezinfectarea mâinilor cu respectarea tuturor măsurilor de siguranță este extrem de importanata în această perioada pentru limitarea transmiterii infecției virale cu COVID-19. Spălați frecvent și corect mâinile cu apă și săpun, utilizați substanțe dezinfectante după expunerea în mediul social. Ce se întâmplă cu pielea mâinilor?Se irită, înroșește, eczematizeaza, descuameaza, devine pruriginoasa și iritantă pentru că în situațîi severe să poată fi fisurată, inducând porți de intrarare cu durere locală și posibilitatea apariției semnelor inflamatorii (edem, roșeață, durere). Ce avem de făcut? Trebuie să ne protejăm tegumentul mâinilor în perioadele de repaus cu utilizarea cremelor intens reparatoare sub mănuși de unică folosință pentru acțiunea ocluzivă, peste noapte. Așa putem menține pielea mâinilor integra pentru a ne proteja de agresorii prezenți în mediul exterior.
2. Leziuni eritematoase fugace, nou apărute? Cel mai probabil ne confruntăm cu urticarie acută, posibil în această perioada. Suntem alături de dumneavoastră pentru a controla terapeutic procesul și această cu rol importanat în modularea imună, o alimentație sănătoasă menține un organism sănătos! Atenție la alimentele alergizante, precum precum produsele conservate, atunci când aveți istoric de alergii.
3. Încă din viață intrauterină, de la inceputuldezvoltarii embrionare, pielea și sistemulnervos se află în conexiune strânsă, fiindamandoua derivate din aceeași foitaembrionara – ectodermul. Fie că vorbim de stresul fizic sau de cel psihic, acestaafecteaza întreg organismul prin eliberarede hormoni, pielea devenind astfel maisensibila și mai reactivă. Experțîi au denumit acest fenomen și afecțiunile ce țîn de el – psihodermatologie. Productiacrescuta de cortizol și alți hormoni cortizollike poate avea numeroase efecte la nivelulpielii. Astfel, stresul poate agrava afectiuniprecum acneea, rozaceea, psoriazisul, eczemele și alte tipuri de erupții cutanate.Atât în stresul cronic, cât și în cel acut, organismul percepe o “stare de atac” la care este supus. Crește astfel, prinmecanisme fiziologice, nivelul de celuleinflamatorii, celule ce pot duce laexacerbari ale afecțiunilor preexistente. De asemenea, stresul duce la eliberarea de adrenalină, creșterea sudoratiei și implicit deshidratarea pielii, xeroza cutanata siagravarea eczemelor. Hormonii de strespot avea efect și la nivelul glandelorsebacee, astfel acești pacienți pot experimenta agravarea leziunilor. De aceeaeste important că în perioadele în care stresul este prezent, pacienții cu anumiteafectiuni dermatologice sau cei predispusila acestea, să conștientizeze faptul castresul le poate agrava leziunile, să recurgala tot ceea ce ii ține în armonie, în echilibru (meditații, rugăciune, sport etc.)și să viziteze un specialist atunci când se confruntă cu acest fenomen.
4. Aveți istoric personal de herpes simplex I sau ÎI cu afectare buza superioară sau genital? Statusul emoțional deprimat ne predispune la apariția recidivelor, uneori severe. Suntem alături de dumneavoastră dacă va confruntatati cu simptomatologie precum arsură/mâncărime locală, cu apariția unei zone roșii cu buchet de vezicule pe suprafață. Tratamentul trebuie inițiat precoce pentru vindecarea rapidă și fără semne reziduale.
5. V-ați confruntat cu zona (herpes zoster)?Stresul este unul dintre factorii declanșatori principali. Apare inițial cu o exeprienta senzorială, mâncărime, arsură sau durere locală, pentru că în următoarele zile să apară leziunile veziculare. Este o manifestare neurologică, ce afectează, unilateral (de o singură parte) traiectul unui nerv. Tratamentul trebuie insituit precoce, în perioada inițială, până la apariția leziunilor, pentru a preveni sechelele neurologice și durerea ce ar putea rămâne cronică. Adresați-va medicului dacă aveți istoric, iar simptomatologia începe a se instala!
6. Orice leziune tumorală cutanata este melanom? Dr. Amalia Anghel ne atenționează asupra creșterii incidenței melanomului, dar și a ratei de diagnostic pe măsură ce dermatoscopia cutanata este folosită că instrument de diagnostic pe scară largă. Pacienții au devenit din ce în ce mai responsabili și sensibili asupra importanței monitorizării întregii suprafețe cutanate cu dermatoscopia unora dintre leziunile melanocitare (alunițe). Nu orice leziune cutanata este melanom, pacientul are această temere, dar marea majoritate sunt benigne sau alte forme de cancer cutanat. Chiar și în aceste condiții diagnosticul corect stabilit de către medicul specialist dermatolog este obligatoriu cu tratamentul indicat.
Ne puteți accesa online, suntem alături de dumneavoastră pe www.skin-med.ro

ARTICOLE SIMILARE

Preparatul coreean care ne crește imunitatea față de Covid-19

Andreea Damian

6 tipuri de leziuni provocate de smartphone și cum să le eviți

Andreea Damian

Perioada concediilor medicale, recunoscută ca vechime în muncă 

Andreea Damian

6 moduri de a arde calorii în timp ce dormi

Andreea Damian

8 afecțiuni care se văd pe fața ta. La ce semne trebuie să fii atentă

Andreea Damian

10 plante de apartament care-ți afectează sănătatea

Andreea Damian

Scrie un comentariu