Tabu
Image default
HEALTH Slider

Cum ne protejăm pielea de orice afecțiune în vremea coronavirusului

Soluția ideală pentru orice pacient rămâne în prezent Telemedicina. Fie vorbim despre sfatul medical corect, după evaluarea imaginilor cu leziuni transmise și a tuturor detaliilor de caz și medicale, fie despre video-consultația cu contactul direct al pacienților cu medicul, asemenea consultatiei din cabinet. Pentru noi, dermatologii, vizualizarea leziunilor și discuția cu pacientul este suficientă pentru a formulă un diagnostic sau o suspiciune de diagnostic cu recomandări specifice.
Dr. Amalia Anghel, medic-specialist dermatologie-venerologie în cadrul clinicii Skin-Med, Centrul de Excelență în dermatologie, ne acordă câteva sfaturi extrem de utile în perioada pe care o traversăm, perioada Corona-Virusului care ne schimbă modul de viață, obligându-ne să ne confruntăm cu noi probleme / afecțiuni care apar la nivelul pielii. Află acum ce putem face pentru a ne menține sănătoși și ce e indicat să facem dacă ne confruntăm deja cu probleme de sănătate! Ne puteți accesa online, suntem alături de dumneavoastră pe www.skin-med.ro
În afară de cei care au deja probleme, avem oamenii sănătoși, care trebuie să țină cont de câteva sfaturi pentru a nu deveni pacienți.
1. Dezinfectarea mâinilor cu respectarea tuturor măsurilor de siguranță este extrem de importanată în această perioadă pentru limitarea transmiterii infecției virale cu COVID-19. Spălați frecvent și corect mâinile cu apă și săpun, utilizați substanțe dezinfectante după expunerea în mediul social. Ce se întâmplă cu pielea mâinilor? Se irită, înroșește, eczematizează, descuamează, devine pruriginoasă și iritantă pentru că în situațîi severe să poată fi fisurată, inducând porți de intrarare cu durere locală și posibilitatea apariției semnelor inflamatorii (edem, roșeață, durere). Ce avem de făcut? Trebuie să ne protejăm tegumentul mâinilor în perioadele de repaus cu utilizarea cremelor intens reparatoare sub mănuși de unică folosință pentru acțiunea ocluzivă, peste noapte. Așa putem menține pielea mâinilor integra pentru a ne proteja de agresorii prezenți în mediul exterior.
2. Leziuni eritematoase fugace, nou apărute? Cel mai probabil ne confruntăm cu urticarie acută, posibil în această perioadă. Suntem alături de dumneavoastră pentru a controla terapeutic procesul medical. În această perioadă acordați o atenție deosebită alimentației și aceasta cu rol importanat în modularea imună, o alimentație sănătoasă menține un organism sănătos! Atenție la alimentele alergizante, precum produsele conservate, atunci când aveți istoric de alergii.
3. Încă din viață intrauterină, de la începutul dezvoltării embrionare, pielea și sistemul nervos se află în conexiune strânsă, fiind amandouă derivate din aceeași foiță embrionară-ectodermul. Fie că vorbim de stresul fizic sau de cel psihic, acesta afectează întreg organismul prin eliberare de hormoni, pielea devenind astfel mai sensibilă și mai reactivă. Experții au denumit acest fenomen și afecțiunile ce țîn de el – psihodermatologie. Producția crescută de cortizol și alți hormoni cortizol like poate avea numeroase efecte la nivelul pielii. Astfel, stresul poate agrava afecțiuni precum acneea, rozaceea, psoriazisul, eczemele și alte tipuri de erupțîi cutanate. Atât în stresul cronic, cât și în cel acut, organismul percepe o “stare de atac” la care este supus. Crește astfel, prin mecanisme fiziologice, nivelul de celule inflamatorii, celule ce pot duce la exacerbări ale afecțiunilor preexistente. De asemenea, stresul duce la eliberarea de adrenalină, creșterea sudoratiei și implicit deshidratarea pielii, xeroza cutanată și agravarea eczemelor. Hormonii de stres pot avea efect și la nivelul glandelor sebacee, astfel acești pacienți pot experimenta agravarea leziunilor. De aceea e important ca în perioadele în care stresul e prezent, pacienții cu anumite afecțiuni dermatologice sau cei predispuși la acestea, să conștientizeze faptul că stresul le poate agrava leziunile, să recurgă la tot ceea ce ii ține în armonie, în echilibru (meditații, rugăciune, sport etc.) și să viziteze un specialist atunci când se confruntă cu acest fenomen.
4. Aveți istoric personal de herpes simplex I sau II cu afectare buza superioară sau genital? Statusul emoțional deprimat ne predispune la apariția recidivelor, uneori severe. Suntem alături de dumneavoastră dacă vă confruntatați cu simptomatologie precum arsură/mâncărime locală, cu apariția unei zone roșîi cu buchet de vezicule pe suprafață. Tratamentul trebuie inițiat precoce pentru vindecarea rapidă și fără semne reziduale.
5. V-ați confruntat cu zona (herpes zoster)? Stresul e unul dintre factorii declanșatori principali. Apare inițial cu o exepriență senzorială, mâncărime, arsură sau durere locală, pentru că în următoarele zile să apară leziunile veziculare. Este o manifestare neurologică, ce afectează, unilateral (de o singură parte) traiectul unui nerv. Tratamentul trebuie insituit precoce, în perioada inițială, până la apariția leziunilor, pentru a preveni sechelele neurologice și durerea ce ar putea rămâne cronică. Adresați-vă medicului dacă aveți istoric, iar simptomatologia începe a se instala!
6. Orice leziune tumorală cutanată e melanom? Dr. Amalia Anghel ne atenționează asupra creșterii incidenței melanomului, dar și a ratei de diagnostic pe măsură ce dermatoscopia cutanată e folosită ca instrument de diagnostic pe scară largă. Paciențîi au devenit din ce în ce mai responsabili și sensibili asupra importanței monitorizării întregii suprafețe cutanate cu dermatoscopia unora dintre leziunile melanocitare (alunițe). Nu orice leziune cutanată e melanom, pacientul are această temere, dar marea majoritate sunt benigne sau alte forme de cancer cutanat. Chiar și în aceste condiții diagnosticul corect stabilit de medicul specialist dermatolog e obligatoriu cu tratamentul indicat.
Pentru orice întrebare, va stăm la dispoziție la adresa de mail: [email protected]

ARTICOLE SIMILARE

Elliot Page a pozat la bustul gol la cinci luni de când a anunțat că e transgender

Andreea Damian

E oficial – bărbații cu barbă sunt mai atrăgători decât cei rași

realitatea

După luna artificială, un soare artificial va lumina în curând cerul Chinei

Andreea Damian

Jessica Simpson arată fabulos după ce a slăbit 45 de kilograme în șase luni

Andreea Damian

Șarmul discret al cadoului de curtoazie

Ciocîrlan

Juliette Binoche spune că Harvey Weinstein a “avut parte de destule scandaluri”

realitatea

Scrie un comentariu