Tabu
BEAUTY

Cum să previi apariția cearcănelor

”Nu m-am odihnit bine și de aceea am cearcăne” este o frază pe care o rostim deseori când ne privim dimineața în oglindă. Raționamentul nu este unul greșit, ci doar incomplet. Total inesteticele cearcăne sunt provocate atât de oboseala excesivă, lipsa somnului, cât și de alimentația nesănătoasă, fumul de țigară sau anumite afecțiuni nedescoperite încă.

Medicii spun că există mai multe tipuri de cearcăne și că apariția lor ar putea fi un semnal de alarmă asupra stării noastre de sănătate. Specialiștii susțin că în funcție de forma, mărimea sau culoarea cearcănelor ne putem da seama ce le provoacă; astfel, cele albastre anunță o circulație proastă, cele roșii – un temperament sangvin, pe când cele violet – că trebuie acordată atenție inimii. Cearcănele cenușii anunță tulburări ginecologice, iar cele care bat înspre negru anunță o proastă funcționare a intestinului.

De cele mai multe ori, fapt ce nu îl cunoșteam până în prezent, cearcănele de culoare maronie sunt ereditare. Medicii ne sfătuiesc să evităm expunerea la soare, fumatul și cremele cu protecție solara în zona ochilor, deoarece acești factori duc la hiper-pigmentația pielii.

Dar cum să prevenim apariția lor? Ca primă idee, trebuie sa fim delicate atunci când ne demachiem sau ne îngrijim fața. Ștergerea apăsată a zonei de sub ochi, mâncărimile, usturimile, sau tot ce te provoacă să te scarpini la ochi lezează capilarele de sub piele și asta duce la apariția cearcănelor. Dormi! Deși este destul de greu să ai parte de opt sau mai multe ore de somn în fiecare noapte, ai putea recupera acest deficit de odihnă prin asigurarea acestor ore de somn măcar o noapte pe săptămână. Băuturile decafeinizate pot asigura hidratarea necesară,însă cafeaua, cola sau băuturile alcoolice trebuie evitate. Apa plată sau minerală este de preferat, în care poți adăuga eventual, lămâie și gheață.

Vă puteți ajuta de câteva metode ”băbești” și produse naturale pentru a diminua sau elimina cearcănele, dacă prevenirea nu a avut loc și v-ați trezit cu ele. Folosiți felii de castravete sau pliculețe răcite de ceai, pe care le aplicați pe ochi. Încercați comprese reci cu infuzie de petale de trandafir (de dulceață); o lingură de petale uscate la 100 ml apă. Se pun alternativ, comprese reci și calde. Se începe cu compresele calde și se termină cu cele reci. Pentru ochii obosiți sau umflați, aplicați comprese înmuiate în zer rece, de la frigider, până când simțiți că s-au încălzit. Schimbați-le cu altele noi și repetați acest procedeu de câte ori aveți nevoie pentru a vă relaxa ochii.

Clătiți-vă apoi ochii cu apă călduță și încheiați tot cu apă rece. De la farmacie sau plafare puteți cumpăra uleiuri esențiale, ideale pentru a le aplica în jurul ochilor și nu pe pleoape. Este bine să verificați la medic nivelul hormonilor din sânge și să vă faceți un set complet de analize. Cearcănele se pot datora unei boli care vă dereglează organismul fără să se manifeste și altfel.

Text de Alina Greavu

ARTICOLE SIMILARE

14 trucuri de make-up pentru femeile mai în vârstă

Andreea Damian

“Reșapare” de toamnă

realitatea

Make-up artist-ul roman la LIFE BALL 2015

realitatea

Machiajul punk revine. Cum să-l porți în acest an

Andreea Damian

Tot ce trebuie să știi înainte de devii roșcată

Andreea Damian

Afla cum sa cresti rezistenta machiajului

realitatea

Scrie un comentariu